| andreea54 a întrebat:

Cum argumentez un text care apartine unei doine populare?

Răspuns Câştigător
| cokocosmy a răspuns:

Demonstrarea faptului ca o opera literara este o doina

Doina

Poporul roman a realizat de-a lungul timpului un tezaur artistic deosebit, caracterizat prin diversitate tematica, afectiva si tipologica: basme, balade, doine, strigaturi etc.

Intre acestea un loc aparte il ocupa operele lirice, deoarece prin intermediul lor, oamenii talentati din popor – autorii anonimi si-au exprimat direct sentimentele, aspiratiile si convingerile lor.

In literatura populara doinele ilustreaza cu prisosinta caracterul ei liric si o astfel de creatie populara, o doina, este si opera literara care poarta ca titlu chiar numele acestei specii folclorice pe care o reprezinta – Doina.

Caracterul liric al poeziei Doina este dovedit de prezenta eului liric care isi exprima direct propriile sentimente de dragoste, de admiratie si de pretuire fata de doina, fata de melodia ei, de rolul pe care aceasta il joaca in viata oamenilor din popor.

Prezenta eului liric este dovedita si de adresarea directa catre doina, care apare personificata sau de formele verbale si pronominale de persoana I : „aud", „m-as duce", „eu stau" etc.

Prima trasatura a apartenentei acestei creatii la specia literara de doina este lirismul textului, diversitatea si profunzimea sentimentelor exprimate. Astfel, poetul anonim este fermecat de armonia doinei care ii alina suferintele, dar si de capacitatea ei de a exprima durerea profunda si de aceea o numeste „cantec dulce" si „viers cu foc". El iubeste profund si statornic doina pentru ca ea il insoteste pe omul din popor in orice moment si pretutindeni, indiferent de anotimp si de loc: iarna, primavara, toamna, in codru, pe-afara, in vale.

Permanenta doinei in viata acestuia si legatura lor stransa sunt sintetizate in ultimele versuri, cand trairile eului liric ating cote maxime: „Doina zic, doina suspin/Tot cu doina ma mai tin./Doina cant, doina soptesc,/Tot cu doina vietuiesc./"

Ca in orice doina, si aici sentimentele (dragostea, admiratia, pretuirea) sunt exprimate in mod gradat si sunt deosebit de profunde, caci substantivul doina – subiectul admiratiei poetului anonim – este repetat de 14 ori in textul poetic din care de 4 ori in cazul vocativ, iar de 6 ori in ultimele versuri.

Aceluiasi scop stilistic ii servesc si repetitiile verbului „cant", a substantivului „zilele" si a adverbului „tot".

Valoarea acestei creatii populare este data atat de lirismul ei covarsitor, cat si de profunzimea sentimentelor exprimate, trasaturi care o individualizeaza intre alte creatii similare. Tocmai prin aceste note definitorii ea se incadreaza genului liric si unuia dintre speciile acestuia – DOINA.
happy sper ca te-am ajutat succes

6 răspunsuri:
| Zuzzy05 a răspuns:

Daca v-a dat profesoara un plan, ar trebui sa il urmaresti. Daca nu v-a dat, iti dau eu cateva idei :
In introducere scrii ce este doina ca specie.
In cuprins aduci in discutie titlul operei pe care o argumentezi si specifici ca are autor anonim.Numesti figurile de stil care apar in text si le exemplifici. Sa nu uitam de eul liric. Poti formula asa: "Eul liric este acea voce a naratorului care exprima ganduri,idei,trairi si sentimente."Naratorul poate fi subiectiv/obiectiv(iti dai seama dupa marcile lexico-gramaticale:verbe,pronume)... Daca e subiectiv iti dai seama prin verbele si pronumele la persoana I (le scrii in compunerea ta,ca un argument pentru afirmatia facuta) si daca este obiectiv iti dai seama prin verbele si pronumele la persoana a II-a si a III-a(si aici dai exemple de verbe si pronume din text). Poti sa scrii despre sentimentul care se transmite din doina respectiva:tristete,melancolie, dor, iubire etc.Modul de expunere predominant:descrierea, dialogul sau chiar monologul. Elementele de versificatie: cate strofe sunt, cate versuri are (o strofa poate fi catren-cu 4 versuri, cvintet-cu 5 versuri si asa mai departe),tipul de rima(rima imperecheata,incrucisata, imbratisata si monorima), masura versurilor.
In incheiere iti poti prezenta o scurta opinie personala despre opera...
Sper ca ti-am fost de folos!

| codry223 a răspuns (pentru Zuzzy05):

Merci mult, azi am test si mai salvat

| Farcasanu_Melissa_1998 a răspuns (pentru Zuzzy05):

Multumesc a fost de mare ajutor! happy

| PunkLollipop98 a răspuns:

Pai mai intai scrii Doina"x" este o specie a genului liric in care poetul isi transmite in mod direct sentimete precum jale, dor etc. si dupa te folosesti pentru a descrie textul de caracteristicile doinei :D(http://www.preferatele.com/docs/romana/19/caracteristicile-une3.php)

| PunkLollipop98 a răspuns:

Http://www.preferatele.com/docs/romana/19/caracteristicile-une3.php am rescris linkul deoarece s-a salvat cu paranteza :D

| MariaDN2002 a răspuns:

I Doina I
In opinia mea, opera dată apartine speciei doine, deoarece prezintă toate particularitatile acesteia, la nicel formal si de continut, având caracter anonim, coletiv, oral si sincretic.

In primul rând, opera este transmisă din cele mai vechi timpuri pe cale orală,, colectivă-având mai multi autori, anonimă-necunoscându-se autorul, dar si sincretic, putând fii cântată.

Ia al doieal rand, caracterul traditional rezida in temele si motivele abordate, remarându-se forme populare,, nimenea, dacă mi-o pierde,,.

Un alt argument este folosirea ca mod de expunere a descrierii subiective, cu rol in exprimarea si accentuarea sentimenelor eului liric fata de anumite imprejurari ale vietii.

La nivel prozodic, se remarca rima scurta, imperecheata, rirmul trohaic, măsura versurilor 7-9 silabe, iar muzicalilatea textului este dată de prezenta elementelor de oralitate a stilului si a limbajului popular.

In concluzie, prin toate cele mentionate mai sus, putem afirma ca opera citata apartine speciei doina.