| agent00o a întrebat:

Cum comentati afirmatia:Un popor care are un astfel de basm(Tinerete fara batranete si viata fara de moarte)merita iubit.

2 răspunsuri:
| Kyrie a răspuns:

Basmul "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" aparţine mitologiei româneşti, aspiraţia spre nemurire şi spre tinereţe veşnică constituind tema principală a acestei opere literare. Eroul principal al basmului era predestinat de la începutul vieţii să atingă pragul nemuririi, deoarece el nu acceptă să se nască decât atunci când tatăl său îi promite tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Făt-Frumos porneşte într-un lung şi istovitor drum către nemurire şi în urma depăşirii a numeroase obstacole o găseşte pe un tărâm fermecat guvernat de trei zâne. Însă fiind om el are slăbiciuni şi nu ascultă sfatul zânelor de a nu pleca în Valea Plângerii. Această faptă duce la pierderea nemuririi, dovedindu-se astfel că omul nu merită această atribuţie. Este interesant de observat discuţia dintre Făt-Frumos şi Moartea personificată, din finalul basmului. Moartea îi spune eroului "Bine ai venit, că de mai întârziai, şi eu mă prăpădeam." ceea ce ar însemna că o altă idee a basmului e că totul este efemer, că nimic nu durează veşnic, că până şi moartea are un sfârşit. Sunt strecurate aşadar în această operă populară şi cugetări ale poporului român în legătură cu moartea şi cu sfârşitul.

nu exista altceva decat asa

| InvisibleTouch a răspuns:

Hello!
Pe langa ce a spus mai sus Kyrie, basmul ilustreaza profunzimea gandirii si intelepciunea poporului roman. Daca te gandesti ca aceste basme sunt transmise prin viu grai, adica provin de la "tarani" e surprinzator ca oamenii, care nu au facultate sau unii nici liceul, pot gandi astfel.