| RAY a întrebat:

De ce nu toate cuvinte la plural sunt cu doi de i?
de exemplu limbi =desi vorbim de mai multe limbi dar cand vorbim de plural la copii se scrie cu doi de i
femei iar cu un singur i, barbati, frati, mortii =iar cu doi de i, cretini, Parazitii

11 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Pluralul la "mort" este ca și la celelalte, doar cu un I, adica:morți. Al doilea este articolul hotărât.
Și acum limbi și copii.
Limbă, copil. Rădăcinile sunt "limb", respectiv "copi", la care se adaugă desinența de plural "i".
Cu articol hotărât, avem:limbile, și copiii.
Atât de greu, maică, atât de greu.

| Nemessys a răspuns:

Limbi e plurarul. Dar daca mai adaugam un,, i", este articol hotarat. Mai sunt cuvinte care plurarul este un singur,, i", iar al doilea tot articol hotarat.

Romana e complicata, ce vrei?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Scrii "limbi" cu un singur "i"pentru ca acel "i" e desinenta de plural.Adica o terminatie.La fel si "femei" si "barbati".Dar la "copii"primul "i" este din radacina.Adica la singular cuvantul e "copil" si acel penultim "i"se pastreaza si la plural, dar se mai adauga inca un "i", el fiind desinenta care nu poate lipsi.La fel si la cuvantul "fiu". Pastrezi"i"-ul din radacina, dar mai adaugi un "i" drept desinenta de plural."Parazitii"nu se scrie cu 2 de "i"decat daca e forma articulata.Forma nearticulata de plural(aia din dictionar)este cu un singur "i"(desinenta)pentru ca la singular cuvantul e "parazit"si tu doar îi mai adaugi un "i". Daca vrei sa îl articulezi, atunci il scrii cu doi de "i".Cuv "copiii","fiii"pot aparea si cu 3 de "i":primul e din radacina, al doilea e desinenta, al treilea e articolul hotarat.

| RAY explică (pentru anonim_4396):

Nu prea am inteles eu multe, dar multumesc pentru efort, prea multe informati pentru acel i

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Bine.Uite,putin mai simplu. Faci diferenta dintre un cuvant articulat si unul nearticulat, nu? Articulat insemnand ca obiectul e cunoscut vorbitorului(ma refer la ceva anume, un caz particular-Casele de pe partea asta sunt verzi)si nearticulat insemnand ca ma refer in general, nu cunosc obiectele(Am vazut niste case")Singurele cuvinte care se scriu cu 2 de"i"la forma de plural nearticulata si cu 3 de "i"la forma de plural articulata sunt:"copil"-"copii"-"copiii"si"fiu"-"fii"-"fiii". Exista si alte cuvinte care se scriu cu 2 de "i" la forma de plural nearticulata"hartie"-"hartii";"domnie-domnii","vie"-"vii","partie"-"partii"(merg pe acelasi principiu pa care ti l-am aratat mai sus:pastreaza "i"-ul din radacina si primesc o desinenta de plural, care vine in locul ultimei litere)La forma de plural articulata se sciu tot cu 2 de "i" si priemsc in plus articolul hotarat:hartiile,domniileviile.Dar exista si exceptii:de exemplu la "femeie"pluralul e femei,nu "femeii". Majoritatea cuvintelor care la forma de plural se termina in "i" se scriu cu un "i" la forma nearticulata:baieti,caini,copaci,trandafir, tati..si cu 2 de "i" la forma articulata(observi ca aceste cuvinte au genul masculin)

| RAY explică (pentru anonim_4396):

Am inteles ideea, iar la cuvantul copii are logica

| IIIshaneIII a răspuns:

Poate datorita foneticii, cum ai spune de ex:casă=casi?

| RAY explică (pentru IIIshaneIII):

Casa,case, planeta, planete, nu cu astea e problema si cu i

| andreia67 a răspuns (pentru IIIshaneIII):

Să știi că există forma de plural casă = căși (1 singură silabă cu accentul pe ă), prin Oltenia cred că se folosește.

| Naty_Naty_1995 a răspuns:

La copii este format de la copil si radacina ( partea pe care o pastrezi si la plural si la singular si la derivare daca o stii ) pe care o au in comun este copi ca doar nu zici copili si vine radacina + plural care in multe cazuri este i adica copi+i
La limbi singularul e Limba si radacina este limb si mai adaugi la radacina pluralul si vine limb+ i=limbi
La mortii e tot cu un i tu ai pus 2 de i dar ultimul este articolul hotarat adica e la fel ca la fete si fete+le le fiind tot articol dar nu te complica cu derivare si articol daca nu le stii
Deci mortii folosim de ex. in "Mortii se pomenesc in 1 noiembrie"
Si morti care este pluralul fara articol ex. "Strabunicii mei sunt morti"
Si morti este format de la radacina mort+un singur i pentru plural deci nu mai pune 2 de i cand te referi la plural