| MihaBianca a întrebat:

Fiind o persoană pasionată de scris și fiind și autoarea unei cărți, mie una îmi displace faptul că în programa școlară din liceu nu am văzut nicio femeie. Mă refer la programa de la limba română. Cred că programa ar trebui schimbată. Cred că unele opere ar trebui scoase și să se facă o oră pe lună în care să se discute și despre alte cărți actuale și să fie și autoare, adică și cărți scrise de femei. Voi ce ziceți de asta?

43 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Pe vremuri, scriitoarele luau un psudonim de barbat, fiindca poeziile si povestile lor nu erau la fel de bine apreciate, ca ale barbatilor.
Deci, moftul tau nu are nici un temei, ca sunt printre acele nume si femei!

| MihaBianca explică (pentru Violleta2022):

Eu am văzut poze cu toți autorii și nu am văzut nicio femeie.

| MihaBianca explică (pentru Violleta2022):

Dă-mi un exemplu de un autor femeie din programă.

| Violleta2022 a răspuns (pentru MihaBianca):

Chiar nu ma interseaza programa voastra, eu doar ti-am spus ceea ce tu nu stii, ca exista scriitori femeie care au pseudonim masculin.

| MihaBianca explică (pentru Violleta2022):

Și de ce nu se spune asta și la școală? Eu ți-am zis să îmi dai exemplu de un astfel de autor. Am văzut poze cu toți și nu am văzut vreo trăsătură feminină. Dar dacă nu există misoginism în programa școlară, atunci de ce nu nu se zice despre ce mi-ați spus și la școală?

| Violleta2022 a răspuns (pentru MihaBianca):

Ai rabdare ca ajungi saptamana viitaore la scoala si poti pune aceste intrebari profesorului de limba romana.

Decizia cu ce se preda la limba roaman este luata de o comisie foarmata din multi profesori si profesoare de limba romana.
Esti cam micuta de varsta ca sa face asemena afirmatii, cu misoginismul, mai ales cand nu cunosti inca programa scoalara de naul asta, fiindca nu a inceput scoala si nu s-a anuntat inca.

| MihaBianca explică (pentru Violleta2022):

Nu am zis vârsta mea ca să se poată spune că sunt cam micuță.
Se studiază aceleași opere în fiecare an. Că uneori se mai scot, asta nu e mare schimbare.
Dacă nu există misoginism, sunt destul de sigură că în patru ani de liceu aș fi aflat ce mi-ați spus acum.
Și partea cu decizia o știu. Dar nu văd cum e un argument împotriva a ce am zis. Programa e stabilită de minister. Profesorii o predau cum e, dar nu decid ei în totalitate ce se predă.

| Violleta2022 a răspuns (pentru MihaBianca):

Esti feminista extremista si nu ai gasit alt subiect de dezbatut la ora asta?

Da-le pace copiilor sa studieze ce este planificat de profesori in fiecare an si tu vezi-ti de viata ta, eventual ia-ti un job daca te plictisesti.
Programa scoala este facuta de o comisie de profesori de limba romana si aprobata de Minister, nu stabilita de minister.

| MihaBianca explică (pentru Violleta2022):

Crede-mă că am ocupații.
Dar e aprobată de minister, deci ministerul tot are un rol.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Zic că da.

| dullcat a răspuns:

Buna.Ce carte ai scris?

Invatamantul romanesc e un kraken obosit si chiar daca sustin observatia ta, ce propui pare o schimbare infima care nu cred ca se va implementa in urmatorii 30-40 de ani.La nivel de prioritati altele ar trebui sa fie rezolvate...

| MihaBianca explică (pentru dullcat):

Eu cred că ar fi o schimbare care i-ar ajuta pe elevi din multe puncte de vedere. De exemplu: dezvoltarea vocabularului, poate îndrăzneala de a vorbi în public, să învețe lucruri interesante și utile din acele cărți.

Am scris o carte cu informații despre: pubertate, anatomia sânilor și a organelor reproducătoare feminine și masculine, cum se produce și cum evoluează o sarcină, boli cu transmitere sexuală, metode contraceptive și așa mai departe.

| Catrice a răspuns:

Nașpa,eu am studiat Harry Potter in a 11a laughing

| minrest a răspuns:

Elevii invata despre cateva romane si poezii bune, de Eminescu, Rebreanu si Marin Preda, si despre multe alte opere mediocre, si trag concluzia ca literatura nu prea e interesanta; in consecinta, renunta la lectura. Avem si o scriitoare valoroasa, dar opera ei e greu de inteles, si nu poate fi predata unor elevi. Asa ca, daca ar fi adoptata propunerea ta, unii scriitori mediocri ar fi inlocuiti cu scriitoare mediocre, iar elevii ar renunta la lectura de placere in si mai mare masura; ca urmare, noi romanii am fi mai inculti chiar si decat suntem acum.

| minrest a răspuns:

Nu este beletristica; se poate recomanda la anatomie, la orele de educatie sexuala, poate fi recomnadata de diriginta sau chiar data ca lectura de vacanta, dar de diriginta, nu de profesorul de limba romana. Tu efectiv nu ai descoperit inca lectura, nu stii la ce e buna literatura valoroasa, beletristica de calitate.

| MihaBianca explică (pentru minrest):

Cum adică nu am descoperit încă lectura dacă sunt scriitoare?

| minrest a răspuns (pentru MihaBianca):

Nu scrii beletristica, ci lucrari utilitare, si nici nu vezi rostul beletristicii; stii sa citesti, te informezi din surse scrise, dar nu citesti literatura buna pentru o placere intelectuala. Tocmai de asta nu intelegi nici sensul in care am folosit termenul ''lectura''. Sa zicem ca cineva mentioneaza ca pasiuni desenul si lectura. Crezi ca vrea sa spuna ca citeste despre zugravit, despre masaj? Spune, intr-un cuvant, printr-un termen consacrat, ca citeste beletristica. Poti spune ca esti scriitoare, pentru ca scrii, dar uite sensul principal al cuvantului:http://www.dexonline.ro:8080/definitie/scriitor Nu esti autoare de opere literare, compui lucrari utilitare; majoritatea autorilor de astfel de lucrari prefera sa foloseasca alti termeni decat ''scriitor'' ca sa evite confuzia cu autorii de opere literare.

| MihaBianca explică (pentru minrest):

Nu contează că nu știu beletristică. Dacă nu scriu un gen de cărți, nu înseamnă că nu știu despre el. Ba chiar citesc. De asta am pus și întrebarea, de fapt. Există și opere calitative scrise de femei. Cum ar fi,, Flori în păr" de Iulia Ioniță, care e o carte potrivită pentru adolescenți. De fapt, am o carte și urmează să termin de scris mai multe.

| minrest a răspuns (pentru MihaBianca):

Are importanta ei si literatura minora, de miza mica, escapista, o mare parte din publicul educat nu se poate limita la marile romane, de asemenea e nevoie de romane cu adolescenti, usurele, pentru ca adolescentii simt nevoia sa citeasca despre adolescenti intr-o nota mai lejera. Dar sa nu-ti dai tu seama ca genul asta nu isi are locul in programa scolara, ca Iulia Ionita nu e de talia lui Rebreanu si Marin Preda? E clar, nu faci parte din publicul care citeste beletristica. Scrie, iti doresc succes; este mult mai usor sa scrii decat sa citesti.

| MihaBianca explică (pentru minrest):

Și care e motivul pentru care puteți stabilii că nu își are locul în programa școlară? Poate că nici măcar nu știți despre cine vorbesc. Faptul că ați zis că e mult mai ușor să scrii decât să citești, îmi demonstrează că nu ați scris nicio carte și nu știți cum e. Așa că vorbiți degeaba.

| minrest a răspuns (pentru MihaBianca):

Se vede din raspunsul meu ca cunosc cartea. Vezi ca nu intelegi ce citesti? Sa scrie poate oricine, greu este sa scrii ceva util si relevant. Nu ar fi mare nenorocire daca nu as fi scris nimic; cam o suta de mii de romani au scris cel putin o carte, dupa cum putem constata consultand fisierele celor patru biblioteci centrale, milioane alti romani nu au scris, iar numarul celor care pot intelege cartile bune e mai mic decat al celor care au scris ceva. Este o carte minora, care incearca sa capitalizeze pe revolta ieftina si facila adolescentina. Nu atinge nici o problema importanta a vietii contemporane. In carte sunt prezente consumul de droguri, violenta sexuala, relatiile abuzive, dar sunt tratate superficial, fara intelegerea profunda a acestor probleme. Ce sa iti explic tie, care nu intelegi Eliade, Marin Preda, Rebreanu.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Eu consider că nu ar trebui să selectăm cărțile pe baza sexului autorului, ci pe baza calității lor. Mă doare undeva dacă acea carte a fost scrisă de un bărbat sau de-o femeie.
Nu înțeleg de ce încearcă feministele să ne bage pe gât ideea că sexurile ar trebui să fie reprezentate egal în orice domeniu. Dacă majoritatea operelor de calitate din literatura românească au fost scrise de bărbați, ce este de făcut? Sunt și autoare românești de calitate, dar nu poți s-o compari pe Elena Farago cu Mihai Eminescu iar creatorii programei au decis să includă operele pe baza calității lor, neținând cont de visurile bolnave ale feministelor.

Răspuns utilizator avertizat
| MihaBianca explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pentru că așa ar trebui. Ar trebui să avem șanse egale. Păi tocmai că nu contează sexul. Dar mi se pare o chestie misogină să fie introduși numai bărbați undeva unde și femeile ar putea să fie la fel de bune. Există opere de calitate care nu sunt în programa școlară. Doar pentru că o carte nu apare în programa școlară, nu înseamnă că nu e de calitate sau că e de calitate inferioară. De exemplu, se vorbește despre Mircea Eliade, dar nu și despre faptul că și Maytrei (sper că am scris corect și scuze dacă am scris greșit) a scris și ea o carte.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru MihaBianca):

Păi aveți șanse egale! Da, aveți! Du-te tu, femeie fiind, și scrie un roman de calitate și, după ce va deveni cunoscut și va intra în canonul literar românesc, va fi predat la școală.
Iar argumentul tău legat de Mayteyi este și mai stupid pentru că:
1. Chiar dacă a scris o carte pe același subiect ca Eliade, nu putem ști dacă se compară cu opera lui Eliade calitativ până n-am citit-o.
2. Chiar dacă ar fi totuși de calitate, nu este parte din literatura română, iar materia se numește "Limba și literatura română". Iar dacă vrei să introduci autori străini în programa de liceu, sunt candidați de o sută de ori mai buni (Dostoevski, Tolstoi, Stendhal sau chiar femei ca Jane Austen ori surorile Brontë) decât Maytreiy Devi.
În fine, nu trebuie să ne coborâm standardele doar de dragul tău, să vezi tu o poză cu o femeie lipită pe un perete (cum ai scris într-un alt comentariu). Sistemul de învățământ românesc are probleme mult mai mari.

| MihaBianca explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nu zice nimeni să ne coborâm standardele. Sunt și autoare românce care sunt foarte talentate și care au opere la fel de calitative. Opere din care copii chiar ar putea să învețe ceva. Ce învață elevi util din acele opere? În afară de cum trăiau oamenii pe vremuri, dar se învață la istorie.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru MihaBianca):

Dacă tot ce te-au învățat pe tine operele din programa de la bac este cum se trăia pe vremea aia înseamnă că n-ai înțeles nimic din acele opere.
Scopul unui roman nu este să te învețe cum trăiau oamenii pe atunci, ci să transmită un mesaj, o lecție, o învățătură cititorilor, învățătură care este atemporală, este la fel de valabilă acum cum era atunci.
Mi-este destul de clar că nu ai habar despre ce vorbești, dar te întreb curiozitate ce autoare române ai în minte și ce lecții crezi că le-ar putea învăța dânsele pe copii?

| MihaBianca explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Păi și cam ce te învață acele opere? Nu spun că nu sunt interesante. Și da, și t și unele care dau lecții. Dar sunt și unele care nu transmit. De exemplu: Maytrei, Alexandru Lăpușneanul, Ion și altele. Nu sunt actuale. Copii nu sunt atrași de ele. Au nevoie de niște cărți actuale care să îi învețe lucruri de actualitate.
Ba, având în vedere că am scris o carte, am habar despre ce vorbesc. Sunt autoare precum: Corina Ozon, Iulia Ioniță și altele care chiar ar putea să îi învețe lucruri utile pe adolescenți dacă măcar s-ar încuraja citirea cărților lor în școli. Nu spun să se de-a la bac. Spun că unele opere ar trebui scoase și să se încurajeze citirea unor cărți într-adevăr utile.

| pufulescu0o a răspuns (pentru MihaBianca):

Discutia asta despre carti utile e o panta alunecoasa, sincer!
Ce inseamna carte utila? Pentru cine? Cand, in scoala / facultate sau in practica? Cine hotaraste ce este util pentru elev / student?
Si eu am facut o facultate acum ceva timp si abia dupa aceea in practica am descoperit ca trebuia sa fi citit nu numai cartea despre motoare a lui Berthold Grunwald ci si niste carti despre calculatoare si Windows. Si era sa uit, bineinteles si carti despre comunicare!

| MihaBianca explică (pentru pufulescu0o):

Adică o carte care să te învețe un lucru util.
Eu mă refeream la programa din liceu care ar trebui schimbată.

| pufulescu0o a răspuns (pentru MihaBianca):

Oooff, greu cu voi!
Stai ca mi-a venit o idee! In loc sa testezi priza la public a unei astfel de idei pe TPU desi stiai deja ca nu prea are aderenta mai bine cauta sa faci lobby la minister pentru introducerea unei programe-cadru partial sau minimal flexibilizata. Adica? Sa poata fi studiate intr-un numar minim de ore niste texte opere literare whatever scrise de catre altcineva decat autorii prevazuti in programa fixa sau fixata de catre minister. Apoi te duci sau va duceti si convingeti ( in special ) profesoarele sa predea texte literare scrise de catre femei.
Asa de rau ati ajuns incat trebuie sa va fac eu strategii gratis pe internet?

| minrest a răspuns (pentru MihaBianca):

Sunt carti care te invata sudura, desen tehnic, frizerie, pomicultura. Dar beletristica buna te invata sa gandesti, sa faci distinctii, cum gandeste omul, care e conditia umana.

| minrest a răspuns (pentru MihaBianca):

''Sa se dea la bac'', vrei sa spui.

| minrest a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Cartea scrisa de iubita din India a lui Eliade este cu totul alt tip de carte decat romanul lui Eliade, are un oarecare succes in India, dar face parte din literatura indiana, nu romana, dupa cum ai zis si tu, si este cu totul altceva, deci nu ai ce sa compari, chiar daca relatia lor se reflecta, mult prelucrata de autori, in ambele carti.

Răspuns utilizator avertizat
| adryang78 a răspuns:

Ce treabă are coada vacii cu ștampila Primăriei? Programa ar trebui să cuprindă neapărat o carte scrisă de o femeie doar pentru că e femeie? Este aberant.

| MihaBianca explică (pentru adryang78):

Nu a spus nimeni așa ceva. Dar și femeile au scris și scriu opere de calitate.

| pufulescu0o a răspuns:

Nu fac glume cand spun asta, eu sunt cel mai mare sustinator al egalitatii dintre barbati si femei si o vreau implementata pe TOATE planurile! Dar absolut toate!
De exemplu eu vreau alaturi de idea ta cu opere scrise de femei introduse OBLIGATORIU in programa scolara si reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru barbati SI PENTRU femei! Daca in Israel se poate, se poate si in Romania.
Ce zici de ideea asta?

| NarcisCorneliu a răspuns (pentru pufulescu0o):

Complet de acord.

| MihaBianca explică (pentru pufulescu0o):

Spun că serviciul militar nu e obligatoriu pentru femei pentru că bărbații au anumite avantaje din punct de vedere fizic. Deci dacă doar bărbații ar fi obligați să meargă în armată, nu ar fi o discriminare pentru că ei ar fi mai de grabă făcuți pentru asta. În schimb, când e vorba de literatură, calitatea unei opere nu ține de sex.