| milckey16 a întrebat:

Nu inteleg pronumele posesiv .Nu inteleg in ce caz sta imi puteti spune cum v-a explicat voua ca sa intelegeti ca eu nu inteleg nici cum sau dat-mi un site sau orice ca maine am lucrare si nu prea stiu .Multumesc anticipat

Răspuns Câştigător
| Cαтєα21 a răspuns:

Pronumele posesiv indica persoana careia ii apartine un obiect oarecare: al meu,al tau,al sau,ai nostri,ai lor (masculin); a mea,a ta,a sa,a noastra, a voastra,alor (feminin). Cazul Dativ si Genitiv prin articolul posesiv, care are forma a lor, urmat de mai multe pronume: a lor mei, a lor tai, a lor sai, a lor nostri, a lor vostri. Ai mei s-au dus (Nominatv). A zis despre ai mei (Acuzativ) Alor mei le-au placut filmul (Dativ) Probleme alor mele sunt grave (Genitiv) Al doilea a ajuns la finis (Nominativ) Discutia cu al treilea este interesanta (Acuzativ)

3 răspunsuri:
| WinterSoldier a răspuns:

Din ce ne-a predat dra profesoara de romana ar fi cam asa:
Pronumele posesiv tine locul atat al posesorului cat si al obiectului posedat.Deoarece transmite intelesul de posesie pronumele posesiv este considerat in mod gresit in cazul genitiv.
Un pronume posesiv sta in cazul genitiv numai cand au prepozitii de genitiv si cand articolul posesiv,ce preceda pronumele e sub forma:
alui+meu alei+mele(forme populare)
alor mei,alor mele(forme literare)
pronumele posesiv are articolul posesiv:al,a,ai,ale+meu,tau, nostru, nostri etc
Formele :
1 posesor+1 obiect posedat
1.al meu a mea
2.al tau a ta
3.al sau a sa
un posesor +mai multe obiecte posedate
1. ai mei ale mele
2.ai tai ale tale
3.ai sai ale sale
mai multe posesori +1 obiect posedat
1.al nostru a noastra
2.al vostru a voastra
3.nu are forma
mai multi posesori +mai multe obiecte posedate
1.ai nostri ale noastre
2.ai vostri ale voastre
3.nu are forma pentru ca ar trebui folosit pronumele personal ""lor"" (ceea ce ar fi incorect)
Pronumele posesiv devine adjectiv posesiv atunci cand se acorda in gen, numar si caz cu substantivul determinat avand functia sinctactica de atribut adjectival
Adjectivul posesiv nu-si pastreaza articolul doar in unele exceptii
Pronumele posesiv indeplineste functiile substantivului.(am dat si eu test saptamana trecuta si am invat teoria asta si am luat 10 )Succes mult!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe mine nu ma intereseaza asta.Bleahh...cand aud cuvantul,,scoala'',teme sau invatat, imi vine sa mor. Lume! Evitati excesul de scoala, teme si invatat!

| Nrx_Ady_1999 a răspuns (pentru anonim_4396):

Poti sa sugi pulaa si sa mori!