| MariaIoana15 a întrebat:

Hey all. Imi puteti spune si mie niste probleme de matematica de logica? :* Intr-o zi verisorul meu mi-a dat niste numere care adunate, inmultite sau impartite trebuiau sa dea catva. Stiti exemple de genul celui de mai sus? Dau funda! cat mai multe raspunsuri vreau!

7 răspunsuri:
| ProfDeMate a răspuns:

Draga Diana Elena,
Incearca sa citesti una dintre cartile cu probleme de matematica "distractiva", de exemplu "Matematica de vacanta" de Titus Popescu, Colectia "Cartea de vacanta", Editura "Sport-Turism" sau "Matematica! Un spectacol!" de Gheorghe Paun, Colectia "Stiinta pentru toti", Editura "Stiintifica si Enciclopedica". Sunt carti editate mai demult, pe care probabil le vei gasi la anticariat, dar cu siguranta gasesti alte lucrari, mult mai recente, in librari. Mult succes in studiul matematicii!
Prof De Mate
mate. didactic@yahoo.com

| LucianP a răspuns:

1 ou si jumatate=1, 5 lei
10 oua cati lei sunt? big grin

| MarinaaLarisaa a răspuns:

1. Un câine a văzut un iepure la 150m în faţa lui. Dacă un iepure face 500m într-un minut, iar un câine 1300 în 2 minute, după cât timp va prinde câinele iepurele (în minute)?

2. O mică subunitate de vânători de munte este cantonată într-un bivuac. La un moment dat soseşte un ordin potrivit căruia trebuia dus un mesaj urgent undeva, tocmai de cealaltă parte a muntelui. La drumul anevoios pe care trebuiau să-l parcurgă, purtătorii mesajului aveau nevoie de o alimentaţie corespunzătoare. Cantitatea maximă pe care o putea lua cu sine un ostaş i-ar fi ajuns doar pentru patru zile. Drumul până la capătul misiunii necesita însă şase zile.

Se pune întrebarea: pentru ca cel puţin un ostaş să poată ajunge la destinaţie, cum trebuia organizată acţiunea? Altfel spus, câţi oameni trebuie să pornească iniţial la drum pentru ca unul să ajungă cât mai rapid la destinaţie?

3. Câte numere naturale de trei cifre, cu proprietatea că cifrele sunt în ordine crescătoare de la stânga spre dreapta, există?

Primele trei astfel de numere sunt: 123, 124, 125.

4. Privind la indicatorul kilometrajului automobilului pe care-l conducea, un şofer văzu că acesta arăta cifra 15 951. Curios număr - îşi spuse şoferul. Şi de la stânga la dreapta, şi de la dreapta la stânga, oricum ai citi, numărul este tot acelaşi. Cine ştie câtă vreme va mai trece până voi întâlni pe indicator un astfel de număr.

Şi totuşi, după numai două ore, şoferul a avut din nou prilejul să citească pe indicator un număr asemănător. Cu câţi kilometri mergea pe oră automobilul?

5. Cu numai patru greutăţi trebuie să se facă, pe o balanţă obişnuită, cântăriri de la 1 kilogram până la 40 kilograme, fără diviziuni.

Cât trebuie să aibă fiecare din cele patru greutăţi?

| Burnnin a răspuns:

Pune-ti un nr in gand l-ai pus? Iti mai da prietenul tau inca atat cat ti-ai pus tu in gand, i-ti mai dau eu inca 12 si tu acum calculezi cat ai, vine unu si iti ia jumate din ei, ii dai prietenului tau partea lui inapoi si mai ramai cu 6.

| Andreea1999999999999999999999999 a răspuns:

Suma a doua numere este 108. Determinati cele doua numere, stiind ca primul este De 5ori mai. mare decat al doilea.(se rezolva cu ajutorul ecuatiilor)

| corolav a răspuns (pentru Andreea1999999999999999999999999):

De ce cu ajutorul ecuațiilor cînd e vorba de o banală problemă de aritmetică declasa a III -a?
C îte părți sînt?
1 + 5 = 6
108 : 6 = 18
18 x 5 = 90
90 + 18 = 108

| Avi07Avi a răspuns:

2+2x2 =3

1+1+1+1-1+1x0=4