| UnPisic a întrebat:

Hey, as vrea sa stiu si eu pentru cei care ati dat la facultatea de Limbi la Bucuresti (la Unibuc in special) care e faza cu admiterea? Eu vreau sa dau pentru Japoneza (A) si Engleza (B). Problema e ca inca nu am inteles sigur la ce ar trebui sa dau examen de admitere. Initial am crezut ca trebuie sa dau la Engleza si la Romana (pentru ca nu ma pricep la a 2-a limba straina asa bine ca la Engleza) dar gramatica limbii Romane ma termina complet si nu fac fata. Ma gandeam sa invat Japoneza 1 an si dupa sa dau admitere direct cu examen la limba Japoneza, decat sa stau sa ma chinui cu Romana ca sa dau doar admiterea si dupa sa nu mai fac nimic cu ea. Vreau sa intreb daca se poate? Pe site-ul de la Unibuc nu prea se intelege. Uneori scrie "Limba Romana (exclusiv probă de limbă)" dar alteori nu scrie asta, si as vrea sa stiu ce inseamna? Apoi mai este si "
Disciplinele Arabă / Chineză / Japoneză / Turcă vor fi alese numai de candidaţii care doresc să urmeze aceste specializări A." Deci, cei care vor sa dea admitere la una din limbile astea (poate la avansati totusi) trebuie NEAPARAT sa dea proba la ele sau este o optiune pentru ei. Si daca ar fi valabil sa dau doar Japoneza ca Examen si engleza, ar avea vreo importanta la repartizarea la taxa/buget daca dau direct in limba respectiva examenul? Si se mai fac grupe de japoneza o data la cativa ani sau acum este cam in fiecare an?
Ma scuzati daca unele intrebari nu au sens dar chiar as avea nevoie de niste ajutor. Multumesc anticipat! Dau funda raspunsului care imi poate clarifica cat mai mult.

2 răspunsuri:
| Shimozukushiki a răspuns:

Deci. nu pot să te lămuresc foarte mult dar îți spun ce știu.
Pentru limbile europene știam că te poți înscrie și cu examen și fără (dar mi se pare că dacă dai examen e pentru avansați nu sunt sigur), și dacă dai examen, ai mai multe șanse să fii admisă.
Eu de exemplu știu că am dat vreo 500 de lei doar pentru înscriere (enorm de mult dacă mă-ntrebi pe mine și în comparație cu celelalte facultăți)
Dar acum. nu mai știu exact. știu că am pus toate limbile de acolo care erau: Engleză, Germană, Franceză, Italiană, Spaniolă, Rusă, Croată și Cehă parcă.
Cea mai ieftină înscriere știu că e parcă 350 sau 400 de lei, și pentru fiecare limbă în parte mai plusezi între 50 și 150 de lei (depinde de limbă)
Știu că pe limbile care nu sunt europene sau a căror țări nu sunt în Europa e bătaie mare și e cam greu să intrii, am avut vreo 3-4 colegi care au vrut să intre pe Arabă, Coreană și Turcă parcă...
Au fost atât de mulți încât nu au intrat nici la taxă (niciunul nu a intrat) și știau câte ceva, gen să scrie cuvintele de bază și chestii d-astea.
Site-ul unibuc e varză și nu mai e actualizat de prin 2015 din ce îmi aduc eu aminte. Dacă vrei să cauți ceva intrii pe site-ul fiecărei facultăți în parte dar nici de-acolo n-o să-nțelegi mare lucru.
La limbile care nu-s europene bănuiesc că nu se dă examen că nu prea ai avea din ce (doar dacă nu sunt grilă), adică nu am auzit pe nimeni în România să fi studiat în școală sau liceu limbi ne-europene, deci practic ar fi ilogic să dai examen din ceva ce n-ai făcut.
Nu vreau să-ți stric visul dar dacă vrei neeapărat să intrii trebuie să ai toate cele 4 elemente.
Repartizarea la tază sau buget e în fucție de nota de la bac, sau în caz că dai examen, nota de la examen, nu au legătură ce probe dai sau cum dai.
Eu am renunțat la ideea de limbi pentru că am și pierdut bani aiurea și atunci când m-am înscris aveam examenul următoarea zi, și nu eram pregătit. Și nu am intrat.
Deci dacă vrei neeapărat cu ardoare 100% să intrii trebuie să plătești toate opțiunile pe care le vrei tu (Chineză/Arabă/Turcă/Japoneză, sau ce mai vrei tu), și trebuie să bifezi acolo sau să-i zici lu ăla de-acolo care te ajută să completezi că dacă nu intrii la buget vrei la taxă, și dacă te-ntreabă dacă vrei să dai examen îi spui că da.
Eu de exemplu m-am înscris doar la buget (pentru că n-aș fi avut bani de taxă și nu mă lăsa tata), iar de examen era următoarea zi și nu eram pregătit și nici nu aveam timp și evident că n-am intrat.
Se intră pe bază de cât de mult efort depui și de câți bani ești dispusă să dai. Din ce știu înscrierea pleacă de la undeva de la 350 de lei cu 1 oțiune sau 2 și ți-am zis, se adaugă între 50 și 150 pentru fiecare limbă în parte, de poate să ajungă să coste până la 1500 de lei doar înscrierea.
E un fel de ruletă/poker/joc de noroc/ce vrei tu care se bazează pe ideea „nu riști, nu câștigi"
Scuze că m-am repetat, nu știu dacă te-am lămurit dar ți-am zis cam tot ce știu și ce am înțeles de la ei, că și eu eram bâtă.

| UnPisic explică (pentru Shimozukushiki):

Mersi de raspuns. Pana la urma cu banii asta e, n-am sa mor eu, acum fiecare cu posibilitatile. Sunt constienta ca e bataie destul de mare pentru limbile straine, si site-ul de la Unibuc chiar e dubios. Cel specific de Japoneza e....cum sa zic, varza! Nici nu se vad diacriticele. zici ca incerc sa descifrez hieroglife. Am sa ma duc in vreo 2 saptamani la Bucuresti si o sa merg sa intreb, deci sper sa mi se explice cateva lucruri.
Dar pana la urma din ce am inteles pot da examen la limba respectiva si ori pot sa aleg sa intru la incepatori (cred) ori ma baga direct la avansati. Stiu ca exista optiunea asta ca am mai intrebat si pe la RIUF la cei de la unibuc. N-are rost sa pun limbile de care nu sunt interesata, ca altfel nu o sa pot sa le invat de sila (si dupa cum ai zis si tu, mai trebuie sa si platesc). Ori Taxa ori Buget, numai sa intru, asta conteaza pentru mine. Dupa ma descurc eu.
Faza cu repartizarea la buget din cate am vazut (cel putin pentru optiunea de japoneza) se face bazata pe examenele pe care le dai la admitere, nota la BAC conteaza doar la unele discipline si asta cica nu face parte. (Naiba mai stie, sincer)
Pana la urma, o sa vad eu eventual. Iar cu 'examentul' la japoneza e chiar usurel in materie de exercitii, acum numai sa stii sa le faci, dar zic structura.