| PaulStefan74 a întrebat:

Hey! La subiectul 3 de la bacul de la română în cazul în care trebuie sa scriu despre o poezie, pot lua punctaj maxim dacă nu scriu despre strofe in particular? Gen la plumb sa nu scriu că prima strofa e cu ceva și a doua cu altceva...

Răspuns Câştigător
| Smolbean a răspuns:

Salutare. Ca sa iei punctaj maxim trebuie sa te legi de liniuțe le menționate sub cerință (toate)! Și la ce te referi tu se încadrează în elemente de compoziție, ceea ce înseamnă că trebuie să menționezi happy

5 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Cu cît de prost scrii românește e puțin probabil că vei lua BAC - ul la română.
De ce Hey și nu Hei?
Vezi cum am scris eu „ bacul".
Acel plumb este titlul unei poezii de Bacovia și trebuia scris între ghilimele. Nu e vorba de elementul plumb. Este o metaforă folosită de poet.
Nu e mai puțin adevărat că, pentru felul cum scrii, vina cea mai mare o poartă profesorii care ți- au permis să ajungi, cu asemenea cunoștințe, până în clasa a XII-a.
Vai de capul vostru, școlari din an anul 2022!

| PaulStefan74 explică (pentru corolav):

Huh? Recunosc că nu mă pricep la română (sunt pe mate-info și chiar urasc româna), dar și tu ai scris "cît" în loc de "cât" și + de ce ai scrie bac cu litere mari? Este un substantiv comun, nu o abreviere sau ceva Dumnezeu happy btw nu mi-ai răspuns la întrebare sad

| corolav a răspuns:

La vremea cînd am învățat eu limba română, și i-am învățat și pe alții cum se scrie și se vorbește românește, se scria cu î și nu cu â.
Niște tembeli de pseudoînvățați, și academicieni pe deasupra, au schimbat, pe la începutul anilor 90, această scriere, ceea ce e un tembelism. Eu așa am învățat să scriu ( am 75 de ani), așa consider că e corect. Și, drept urmare, scriu cu î și nu cu cu â.
Doar în cuvîntul român, și derivatele sale, scriu cu â.
Și, ca să te conving de cele ale mele spuse, te rog să faci un mic exercițiu de fonetică și să-mi spui care e deosebirea ( fonetic vorbind, deci ceea ce vorbești și auzi) între î și â. Le auzi diferit?
Acest „bac", pe care voi școlarii de azi îl pronunțați ca pe un așa - zis examen pe care îl dau școlarii la finele clasei a XII-a, este de fapt prescurtarea acelui cuvînt „ bacalaureat" ( formulă foarte des folosită în limba franceză, de prescurtare a unor cuvinte, și adoptată, mai nou, și pe la noi, de pe la anii 80, precum „ prof", „mate", „ dirigă" și încă altele ) cuvînt adoptat la noi din limba latină și mai apoi din limba franceză.
Spui că urăști limba română...
Sincer să fiu, nu înțeleg de ce!
Este limba ta maternă, cea cu care ai învățat să vorbești și nu cu această engleză pe care o folosiți voi astăzi cu atîta îndîrjire.
În altă ordine de idei...
Îmi spui că ești la liceu, pe profilul mate - info. Adică, în principal matematică.
Îți propun rezolvarea unei probleme de aritmetică ( deci mai elementar decît matematica).
Deci...
Ți se dă o coloană de numere de cîte șapte - opt cifre fiecare, cu care să realizezi o adunare. Să presupunem că ai zece ( 10) numere, puse unele sub altele. Numerele nu sînt puse cu cifre ci cu litere, fiecare literă avînd, tot timpul, o aceeași valoare. Adică, spre exemplu, A=3; B= 0; C= 7; șamd..Am dat niște exemple aleatorii ( vezi la DEX ce înseamnă ALEATORIU). A fost doar un exemplu și nu ceea ce îți propun spre rezolvare...
La această coloană de numere, cele 10 cifre ale unităților, ( deci prima coloană, cea din dreapta) e formată, de sus în jos, din literele: C, B, I, E, J, A, D, F, G, H.
Întrebarea este: După ce ai scris toate cele 10 numere ( sub formă de litere), după ce tragi linia de TOTAL, sub cele 10 numere, CARE ESTE CIFRA care se va înscrie la TOTAL, la coloana unităților?
O problemă de clasa a IV - a.
Încearcă să o rezolvi singur și nu cu ajutor de pe la colegi sau prieteni!
Sănătate! Poate îmi dai un răspuns!

| PaulStefan74 explică (pentru corolav):

Daca numerele sunt scrise cu litere, ma gandesc ca fiecare litera reprezinta o singura cifra, si doua litere nu pot reprezenta aceeasi cifra. Fiindca avem 10 litere (cifre) de adunat si in total sunt 10 cifre => adunam toate cifrele: 0 + 1 + 2 +... + 9 = 45, ultima cifra din suma obtinuta fiind 5. Am stat ~10 minute la problema si trebuie sa recunosc ca este intr-un fel mai grea decat ce facem la clasa. Nu cred ca am fost clar, dar nu urasc romana ca limba, o urasc ca materie scolara. Nu pot spune ca stiu sa vorbesc sau sa inteleg mai bine romana de cand am inceput liceul. Romana din gimnaziu mi se parea mai buna. Sanatate de asemenea!

| Lovelife00018 a răspuns:

Nu chiar. Nu mai stiu exact daca la sugestii de rezolvare apare asta (stii ca dupa ce se termina enuntul de la sub 3 ai niste liniute si iti sugereaza sa vorbesti de titlu si ce mai e pe acolo), dar daca stai sa te gandesti oricum trebuie sa scrii despre compozitia poeziei. Incearca sa retii de la fiecare strofa cateva exemple pe care stii sa le comentezi si o sa fie ok