anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ceea ce urmează sa va zic este un caz ceva mai ciudat. Sa începem. În primul rand ignorați-mi numele. Sunt un elev silitor, sunt la cea mai buna scoala din orașul meu care are locul 3 pe tara, trec în clasa a 8-a si am un examen de dat. Problema este ca, când eram la scoala schiopatam la matematica, pe partea de geometrie. La romana îmi este foaaaarte greu cu partea de gramatica. Nu pot sa înțeleg cum se fac genul acesta de probleme la matematica...pur si simplu nu am prins iar acum nu mai inteleg. Acum treaba sta astfel: încerc sa ii conving pe părinții mei de ceva vreme sa ma dea la MEDITAȚII, măcar la matematica pentru ca vine examenul și fără meditații nu voi putea scoate nici de un 9. Însă ei nu vor sa ma asculte. Îmi spun ca nu o sa ma dea niciodată la meditații, ca trebuie sa învăț de unul singur, iar mie mi-e teama ca nu o sa pot face fața. Ce sa fac? Cum sa ii conving ca pregătirea este un lucru normal în anii terminali? Nu este vorba de partea financiara... aproape toți colegii mei din clasa fac. Va rog, orice răspuns cu o soluție este bine venit.

Răspuns Apreciat de Editori
| ssilver a răspuns:

Tocmai ce am terminat cu examenul, asa ca iti voi povesti din experienta mea. Nu mi-a placut romana. Toleram gramatica si uram sa fac demonstratii. Singura parte ce chiar imi placea era sa scriu compuneri narative. Chiar daca o uram si reprezenta o corvoada pentru mine sa invat la romana, am lucrat foarte mult. Profesoara mea de romana era foarte buna si ne motiva pe toti sa invatam. Ea nu a fost profesoara mea decat in clasele 7-8. Nu am facut pregatire. Am luat 10 la romana.
Matematica imi placea. Aveam defectul de a ma grabi si a scrie lucruri gresite, care nu cred ca e corectat nici acum. Am avut profesoare bune in 5-6 si in clasa a opta. In a saptea am avut o profesoara ce nu preda asa bine, astfel incat aveam niste goluri. Am facut pregatire 3 luni, sa scap de lacune. Desi, m-a ajutat si pregatirea, am inteles acea materie doar in ultima luna dinaintea examenului, cand am luat culegeri de exercitii si am lucrat si eu cat de cat. 9.20 la mate.
Concluzie: Lucreaza mult de unul singur pentru examen. Doar pentru ca faci pregatire nu inseamna ca miraculos o sa iei nota mare. Exercitiile de la examen folosesc niste tipare, ceea ce eu am descoperit prea tarziu. Nici nu trebuie sa fii foarte bun la matematica, doar sa lucrezi mult si sa incepi sa recunosti modurile de rezolvare. Daca simti, totusi, nevoia unei indrumari a unui profesor, iti recomand sa incerci vara aceasta sa lucrezi la matematica, sa vezi daca devii mai bun. Daca nu, atunci poti prezenta urmatoarele argumente parintilor tai:
-tu nu te pricepi la matematica si ai nevoie de un meditator sa iti explice indetaliat conceptele, ceea ce nu se poate intampla la clasa, datorita numarului mare de copii cu care profesorul lucreaza
-doresti sa te axezi pe romana,
sa iei o nota cat mai mare, intrucat este punctul tau forte, dar incercarea intelegerii matematicii de unul singur(care se poate dovedi zadarnica) iti "rupe" din timp ceea ce ar putea duce la o nota mica la ambele materii.
In fine, cu sau fara meditator, ceea ce conteaza in pregatirea pentru evaluarea nationala e lucrul individual!

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu ai nevoeid e meditatii, doar de lucrat foarte multa acasa, fiindca doar exersand inveti matematica, rezolvand zilnic cel putin 10 exercitii si probleme, iar in weekend, cate 20 de fiecare.
Daca esti cu adevaart un elev silitor, atunci nu-ti va fi deloc greu, sa pui mana si sa studiezi de unul singur.
Ciudat, sa ajungi clasa a 8-a si sa ai probleme cu gramatica limbii romane, care se face de fapt, in ciclul primar (clasele 1-40. probabil nu ai fost chiar atat de silitor, dar nu-i nimic, se poate rezolva si asta, facand zilnic exercitii de scriere.
Apropo, citeste si despre cacofonie, fiindca ti-am gasit "ca cand"-ul in fraza de mai sus.

| Nonolita a răspuns:

Din cat stiu eu, meditatii se dau gratuit la scoala. Daca e asa cum spui, tie nu iti trebuiesc lectii multe, ci cateva din urma, ca sa intelegi logica matematicii. Incearca sa vorbesti si cu profesorul tau de matematica, poate o ora-doua iti explica el. Apoi poti invata si singur.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Am pus virgula între ca și candhappy mulțumesc de sfat

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

Virgula nu anuleaza cacofonia, dar oricum, cacofonia nu e cine stie ce mare greseala. In schimb, te-a corectat una care inca nu stie cand sa puna 2 "i" si cand se pune doar unul rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru AnastasiaK):

Despre ce corectura vorbești? Probabil a șters.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

Despre utilizatorul Annastassia care s-a legat de cacofonia respectiva. In raspunsul de aici nu a avut unde sa greseasca (exceptie greselile de tastare de care nu ma leg), dar i-am vazut multe raspunsuri de-a lungul timpului si desi e o femeie de 50 de ani care se crede desteapta, iti garantez ca tu la 13 (sau cati ai) stii MULT mai bine gramatica decat ea.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

1. "ca, cand", chiar daca pui virgula intre ele, este tot cacofonie. Incearca sa eviti topic de fraza (propozitie) care te duce la cacofonii.
2. Eu amfacut liceul la uman si a trebuit sa invat algebra de real. Pe vremea mea profesorii se fereau sa dea meditatii. Atunci am luat manualul de real si am invatat singur. Doar puneam cateva intrebari unor colegi de la real sau chiar profesoarei mele de la uman. Se poate!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mersi mult ca v-ati luat din timp si mi-ati raspuns! Nu mai este nevoie, încă o data mulțumesc!

| nupreastiu2020 a răspuns:

Abia ce am terminat examenul, la matematica si romana schiopatam rau de tot la începutul anului, dar m-am ambitionat sa invat si singur. Asta iti sugerez si tie, daca nu merge si nu merge, incearca sa vorbesti cu un prieten/coleg bun la materia respectiva si sa te ajute, asa am facut eu si am luat note destul de bune, acum depinde si de tine cat de silitor/silitoare si ambitios/a esti.