anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

În anii 1800 oamenii aveau băi? Mă refer la cei aristocrați, bogați, din înalta clasă socială?
Dacă nu aveau, atunci unde se spălau și își făceau nevoile?

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Bai publice si WC-uri publice (erau separate) erau si pe vremea romanilor dar la 1800. La 1800 erau care aveau si bai cu cada cu apa adusa in oala. WC-ul era olita de noapte.

10 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Din cate imi aduc aminte aveau bai dar nu aveu apa calda trebuiau sa o incalzeasca happy

| corbulalbrosu a răspuns:

Nevoile si le faceau in olita de noapte (tucal) si urina si fecalele erau deversate pe unde apucau, de cele mai multe ori direct pe trotuar sau in mijlocul strazii.
Baie faceau din cand in cand (foarte rar) membrii aristocratiei din acele timpuri. Dar si mai rar sau aproape deloc plebea societatii medievale.
Despre regina Isabella I a Castiliei se spune ca ea insasi a declarat si se lauda cu isprava ei de a fi facut baie doar de 2 ori in viata ei, prima data cand a fost imbaiata la nasterea ei si a 2-a oara atunci cand s- maritat.
https://evenimentulistoric.ro/......viata.html

'' Cu toate că în Antichitate băile publice erau foarte des întâlnite iar populaţia obişnuia să se spele în mod regulat, lucrurile s-au schimbat câteva sute de ani mai târziu, atunci când se credea că băile „slăbesc organismul și lărgesc porii, lucru care poate atrage diferite boli". Medicii acelor timpuri erau de părere că după ce porii se lărgesc, organismul devine vulnerabil și apar infecţiile.

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?

Fără a avea prea multe informații despre corpul uman, oamenii se spălau extrem de rar, iar bărbații și mai rar decât femeile. La acea vreme, în Europa medievală, se credea că este periculos chiar să-ți speli fața, întrucât puteai orbi. Lipsa igienei se vedea atât la aristrocrați, cât și în clasele de jos. În plus, dinții negri și cariați erau semn al bogăției.
Mai mult, preoţii catolici îi îndemnau pe enoriaşi să nu se spele, pentru a nu îndepărta de pe corp apa sfinţită primită la botez. Biserica nu încuraja nici băile publice, iar conducătorii bisericii medievale erau convinși că aceste locuri erau asociate cu imoralitatea.''

Conducători care erau dușmanii apei,
Au existat și conducători care urmau același obicei: nu se spălau decât foarte rar sau chiar deloc. "Maiestatea sa pute ca un animal sălbatic", mărturisea ambasadorul rus în Franța despre Ludovic al XIV-lea. Regele Franței fusese sfătuit de medicul său să se spele cât mai rar pentru a-și menține sănătatea. Se spune că Ludovic al XIV-lea a făcut doar două băi în întreaga sa viață. În loc de ritualul spălării, cel supranumit Regele Soare prefera să i se șteargă pielea cu o bucată de piele îmbibată în alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanță parfumată.

Regina Isabela I a Castiliei a recunoscut că în toată viaţa ei s-a spălat de doar două ori, la naştere şi la nunta sa.

Regina Elisabeta I a Angliei a rămas cunoscută prin declarația sa : „Fie că e nevoie sau nu, eu o dată la trei luni tot mă spăl!".
https://www.shtiu.ro/......-4175.html

| relian a răspuns:

laughing asta da intrebare, dar cati stiu adevarul.Sint carti scrise pe tema asta,dar nu multa lume a si citit,asta pentru ca nu e asa de placut laughing
Oamenii au aratat in carti numai fata frumoasa a vietii,partea aia naspa au omiso,sau este prea putin citita de oameni.

Auzi pe unia,vai ce bine era sa ma fi nascut cand erau castele, sau mai stiu eu in ce timpuri.
Omenirea a avut perioade bune de cand aparu, a mers din ce in ce mai bine, pana a venit perioada aia neagra a istorie, aia feudalista, deci oamenii in antichitate stateau mult mai bine decat in viitorul feudalist.Omenirea a regresat pe timpul ala mai din toate pctele de vedere.
Roamanii aveau bai toalete publice cu apa curenta. Apoi a venit negura laughing
Sa uitat tot,au disparut toate si oamenii nu se mai spalau deloc laughing daca te spalati erai pedepsit,oamenii is faceau nevoile care pe unde apucau.
In orase pe linga ziduri erau numai,intelegi tu ce zic laughing La castele in jurul acelor castele erau la fel numai rahati peste tot,ce spun unia ca venea casanova si canta la fereastra linga zidul castelului,alea is povesti,pe acolo misunau rahatii,iar daca careva se incumeta sa stea pe acolo se mai trezea si cu ceva proastpat in cap laughing aia la castel isi faceau nevoiel in oale pe care le aruncau apoi direct pe ferestre.
Frumos mai era pe timpul ala, sa mergi pe strada si sa vezi pe unia pe linga ziduri facandusi nevoile, aia da viata.
Erau oameni care curatau, dar asa la o saptamana cand se strangea ceva mai mult.
Am citit oate astea si multe altele intr-o carte, tocmai pe tema asta, dar nu mai tiu minte cum se numea.

| NLS a răspuns:

Existau bai inca din secolul XVII, dar nu stiu daca in toate locuintele de nobili. Cel mai probabil nu, doar de la un anumit rang / statut social in sus.

https://img.z-designz.com/......eaux-6.jpg

https://img.z-designz.com/......eaux-9.jpg

Abia spre finalul secolului XVIII baile private au inceput sa devina cu adevarat raspandite.

Conceptul de baie moderna, cu cada de baie, lavoar si vas de toaleta a fost initiat in Anglia, pe timpul Reginei Elisabeta I, la finalul sec XV. Dar sunt aproape sigur ca apa se incalzea, sistemele de canalizare / tevi au aparut mai tarziu.

https://www.jmibathrooms.co.uk/the-history-of-bathrooms-and-toilets/

https://www.jmibathrooms.co.uk/......odern-era/

Pentru Franta, e perfect valabil ce spune AndreeaVanDrunen.
Acolo apa era des inlocuita de parfum/esente.

| Zuzu1991 a răspuns:

NU
pana in perioada Victoriana (sau cand balarii s-a inventat sapunul) se credea PE BUNA DREPTATE ca baile iti ameninta sanatatea, si asa era, din cauza faptului ca igiena era precara, SI dupa ce faci baie ti se deschid porii, deci ar trebui sa stai intr-un mediu cat mai steril cel putin 30mins, altfel poti sa te imbolnavesti
insa dupa inventarea sapunului, igiena nu a mai fost asa de precara

in plus tot la sfarsitul lui 1800 a inceput sa se puna clor in apa, inainte de asta apa nu era buna de baut nici de spalat (in unele tari sarace inca nu e)

incearca filmul Shogun
https://www.imdb.com/title/tt0083069/
urmat de o miniserie
https://www.imdb.com/title/tt0080274/
au fost niste scene relativ la baie, destul de tari;)

nevoile si le faceau in diverse oale de noapte/galeti, care apoi erau aruncate insalubru direct in strada, unde nu exista canalizare, asa ca nenumarate epidemii de holera au fost din cauza asta

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Depinde la ce te referi prin băi. Dușuri alimentate cu apă caldă de la robinet nu erau. Dar noi mai spunem baie și la toaletă, tron, iar pe acela îl avem într-o oarecare formă.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mai degraba au fost băi publice dintotdeauna si nevoile afară sau la olița de noapte.

Răspuns utilizator avertizat
| AndreeaWTS a răspuns:

"Ludovic al XIV-lea. Regele Franței fusese sfătuit de medicul său să se spele cât mai rar pentru a-și menține sănătatea. Se spune că Ludovic al XIV-lea a făcut doar două băi în întreaga sa viață. În loc de ritualul spălării, cel supranumit Regele Soare prefera să i se șteargă pielea cu o bucată de piele îmbibată în alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanță parfumată."

"Regina Elisabeta I a Angliei a rămas cunoscută prin declarația sa: „Fie că e nevoie sau nu, eu o dată la trei luni tot mă spăl!".

(Consemnări Istorice)

| AlinMrs a răspuns:

Bai au existat din Grecia antica...