| 熊Panda熊 a întrebat:

Intreb de curiozitate : care este diferenta dintre colegiu si liceu, ca doar tot aceeasi materie se face. De ce unele licee se numesc colegii si unele doar licee?

4 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Majoritarea dintre cele care se autodenumesc "liceu" sunt licee apartinand filierei teoretice. Spun "majoritatea" pentru ca exista si unele unitati scolare care au denumirea de "liceul tehnologic X" dar care nu apartin filierei teoretice.
Majoritatea unitatilor scolare care se autodenumesc "colegiu" apartin filierei tehnologice.
Exista si o a treia filiera, cea "vocationala" iar unitatile scolare poarta denumiri precum : liceul de arta, liceul militar, liceul teologic, liceul sportiv, liceul pedagogic.

In ciclul inferior al liceului (clasele a 9-a si a 10-a) din cadrul celor 3 filiere nu exista prea multe deosebiri in privinta programelor scolare. In schimb, in ciclul superior al liceului ( clasele a 11-a si a 12-a) programele celor 3 filiere sunt diferite in functie de filiera, profil si specializare.

| AvalohAlyn a răspuns:

E vorba de prestigiu aici.
Liceele care se numest doar licee nu au atata traditie, prestigiul, faima sau nu sunt asa de foarte bine vazute ca colegiile.Colegiile in general sunt cele cu prestigiu,traditie, recunoastere si care inseamna ceva pentru acel oras, care este intr-un top.happy Eu asa stiu.happy
Daca gresesc scuza-mahappy
In orasul meu colegiile sunt nationale(alea cele mai bune cu prestigiu, traditie etc)dar existasi colegii tehnice care sunt renumite sau recunoscute ca fiind bune printre scolile tehnice din tara, nu in topul total al liceelor.happy
In fine..Nu cred ca pentru un elev conteaza ca e la liceu sau la colegiu, important e pentru el sa invete, sa aiba conditii de invatare si sa aiba profesori cat de cat intelegatori, buni, acceptabili
O saptamana frumoasa.

| oprescudorin11 a răspuns:

Inainte de comunisti, liceele mai mari se numeau colegii.Asta presupunea si o infrastructura mai mare (avea camine pentru elevii din alte localitati, educatori, cantina, etc.).
Asa era Sf. Sava, Mihai Viteazul si Lazar sau Caragiale.
Acum, pe de o parte s-a preluat denumirea folosita in Vest, sau s-a pastrat traditia, revenindu-se la ea mai mult cu numele.
Cam asta e constatarea mea, fara a pretinde ca detin adevarul.

| BeardedSamurai a răspuns:

Sa fiu sincer nu stiu, dar ce stiu si am aflat este ca nu se mai numeste liceu ci colegiu.
Exista colegiul universitar dar este o facultate cu durata studiilor de trei ani.
Cica ai primiii denumirea de colegiu daca unitatea respectiva a avut rezultate remarcabile la vreo olimpiada.
Sa ai o zi placuta!

Întrebări similare