| hypothesis a întrebat:

Mi-am procurat 3 carti de la biblioteca liceului si am mers pe intuitie, desigur dupa ce am rasfoit cateva pagini.
Acestea sunt:Al cincilea munte de Paulo Coelho
Batranul si marea de Ernest Hemingway (beletristica) si Doctrina stiintei de J.G. Fichte. Si vreau sa va intreb daca stiti despre vreuna din ele si puteti veni cu o parere.

7 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

La 17 ani ai deja o vîrstă cînd te poți confrunta cu astfel de cărți.
Dar, depinde acum cît ești de familiarizat cu lectura pentru a da piept cu niște astfel de cărți.
Părerea mea, referitoare la cititor, vis-a -vis de o carte, este aceea că, în proporție de cel puțin 25 %, poate fi diferită de a restului de 75 %.
Mai exact, probabil că cel puțin 75 % dintre cititori pot spune despre o carte că ar fi excepțională dar și restul de 25 % care se înscriu în arealul accepțiunii de „bunișoară", acceptabilă", nu-i grozavă", „plictisitoare", „nu mi-a plăcut".
Aici, asupra acestor păreri, referitoare la carte, intervin: educația cititorului, felul de literatură cu care s-a obișnuit pînă la impactul cu cartea, stilul diferit al fiecărui scriitor, limbajul folosit de fiecare scriitor și, poate nu în ultimul rînd, caracterul fiecărui individ cititor.
„Bătrînul și marea"este o lucrare pentru care Ernest Hemingway a primit Premiul Nobel pentru literatură, în anul 1954.
Luată deci, într-un anume fel, este o capodoperă. Dar nu orice cititor este o somitate și un critic literar de factură mondială.
Practic, luat în mare, autorul ne povestește o zi din viața unui bătrîn pescar, într-o barcă, în largul mării, care se chinuie să prindă un pește, e adevărat foarte mare.
După cum ne spune exegetul literar Gabriela Danțiș, „lucrarea ilustrează, în pofida ironiei tragice a destinului, victoria morală a omului".
Voi reveni!

| corolav a răspuns:

Despre ceilalți doi autori, Paulo Coelho și J.G.Fichte, cred că n-ar fi rău ca, înainte de a te apuca de citit lucrările lor, să intri puțin pe Google și să citești cîteva referiri asupra celor doi autori.
Categoric, toți trei geniali, luat fiecare în parte, dar depinde și de cititor.
Sau, altfel zis, „De gustibus (...) non
disputandum".
Lectură plăcută!

| hypothesis explică (pentru corolav):

Chiar aveam nevoie de sfatul uni expert,pot spune (dupa cum vorbesti) in domeniu. De ceva timp,am inceput sa simt placere pentru citit, care pana atunci imi provoca decat dezgust si nepasare. Nu doream sa cunosc/sa aflu/sa ma cultiv. Crescand cu varsta, consider ca este foarte important ca omul sa aiba un bagaj de cunostinte si de aceea doresc a-mi satisface si aceasta dorinta. Doresc din partea ta, intr-un mesaj privat (daca se poate), sa-mi oferi o lista de carti din mai multe domenii care sa ma ajute sa-mi creez o perspectiva in aceasta "lume" a cartii. Mentionez ca pana in prezent am doar 4-5 carti la activ, deci sunt un semidoct in ale literaturii. Astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

| AFR81 a răspuns:

Cartea "Batranul si marea" am citit-o si eu. Sincer sa-ti zic, mi s-a parut una banala, scurta si la obiect, pe care am terminat-o in aceeasi zi. In acelasi timp, insa, mi-a placut foarte mult.

| Roman99 a răspuns:

"Bătrânul si Marea" este ooarte interesantă, dar ai grijă să nu te pierzi in amănunte deoarece este foarte multa descriere!