| Sergiu1996 a întrebat:

Salut,vreau sa stiu "Monastirea Argesului" este o legenda sau un mit,daca este mit,vreau sa stiu care sunt particularitatile mitului, multumesc?

7 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Dupa cum afirma Mircea Eliade "mitul este o istorie sacra sau povestea unei faceri".In mit faptele sunt prezentate succint.Acestea se petrec intr-un timp nederminat.Din mit s-au nascut apoi unele legende mai bogate in fapte si mai inflorite. Uneori legendele stau la baza unor balade, cum este cazul "Monastirii Argesului", care cunoaste o desavarsire artistica.

| Sergiu1996 explică (pentru mira):

"Monastirea Argesului" este o legenda?

| OoBunnyoO a răspuns:

Este o balada populara care dezvolta mitul estetic, specific folclorului romanesc.
Mitul este o povestire populara fabuloasa care explica originea lumii sau a unui lucru.
Legenda este tot o povestire populara, insa este bazata pe fapte reale.

Aici poti citi despre mit, mai in detaliu, http://ro.wikipedia.org/wiki/Mit

| MissR a răspuns:

"Monastirea Argesului" este o balada populara si o legenda in acelasi timp, care dezvolta unul dintre miturile esentiale folclorului romanesc, anume mitul estetic. Am avut asta de invatat la teza din a VII-a.
Uita-te p'aci' sa intelegi mai multe:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Monastirea_Arge%C8%99ului

| Sergiu1996 explică (pentru MissR):

Pai,ce spun "Monastirea Argesului" este un mit, deoarece sau o legenda, deoarece?

| mira a răspuns (pentru Sergiu1996):

"Monastirea Argesului" asa cum se prezinta ea in colectia lui Vasile Alecsandri este o balada populara, este o opera artistica.Ea a pornit probabil de la o legenda care circula in popor intr-o forma nonaristica. Legenda insasi a pornit de la un mit potrivit caruia nimic durabil nu poate poate fi infaptuit fara sacrificii.Acest mit circula in toata lumea balcanica, dar el si-a gasit cea mai reusita intruchipare artistica. in balada noastra "Monastirea Argesului".
Ca sa-ti raspund direct la intrebare:"Monastirea Argesului" nu este un mit ci o opera artistica avand punctul de plecare intr-un mit.De asemenea, are ca sursa de inspiratie mai multe legende pe seama frumusetii monumentului. Legendele populare circula in proza.Prelucrate artistic ca imagini si versificatie ele pot deveni balade sau chiar poeme.

| Sergiu1996 explică (pentru mira):

Am de argumentat la romana, Monastirea Argesului este o legenda sau un mit, ce sa scriu?