Întrebare recomandată | NecroPlayer a întrebat:

Am ales sa deschid un topic mai sensibil. Eu ma aflu intr-o relatie cu o fata de 16 ani care locuieste alaturi de bunica ei ( din partea mamei ) in orasul x. Parintii ei sunt despartiti tatal ei locuieste in Anglia ( precizez el nu apare pe certificatul de nastere ). Intre timp mama ei s-a recasatorit cu o persoana dintr-o localitate de langa orasul y. Ea mi-a marturisit ca de cand era mica a fost abuzata de mama ei a fost invatata de frica a fost abuzata fizic si verbal ( tatal ei mi-a confirmat spusele iubitei ). Bunica ei din partea mamei a luat decizia sa se mute cu fata la mama ei din orasul y( une mi-a spus ca e tratata foarte rau si nu ii sunt respectate drepturile de intimitate uneori ii este luat telefonul fara stirea ei fara acordul ei si verificat de catre mama sa. Ea doreste sa ramana in orasul x. Intrebarea mea este, daca ea anunta toate aceste lucruri la protectia copilului, de modul cum a fost tratata si de faptul ca vrea sa se mute la bunica din partea tatalui care tine enorm la ea. Va rog din suflet daca se poate sa raspundeti cat mai rapid si serios.

9 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Din păcate, din punct de vedere legal, până la 18 ani mama ei este unicul ei tutore legal, atât timp cât nu are tatăl trecut în certificatul de naștere! Chiar dacă veți face plângere la protecția copilului, datorită faptului că nu are tată, decât biologic, nu în acte, legal, tatăl și rudele, respectiv părinții lui nu au nici un drept asupra minorei!
Singurul lucru care ar putea ajuta, este dacă dumneavoastră sunteți major, aveți un domiciliu să discutați cu fata dacă ar accepta să fie soția dumneavoastră! Astfel ați înainta o cerere de căsătorie, ați putea cere mediere de la protecția copilului și în final mama și eventual dacă s-ar accepta și tatăl legal, să semneze că sunt de acord cu căsătoria voastră!
Puteți merge chiar la un avocat și să întrebați dacă tatăl nu figurează în certificatul de naștere, act de divorț, alte acte oficiale are vreun drept de "veto" asupra copilului? Eu din propria experiență știu că nu!
Deci, doar o căsătorie civilă v-ar putea salva relația! Dacă într-adevăr o iubiți sincer, faceți acest pas, dar repet, împreună cu fata mergeți cu fata la protecția copilului și cereți ajutorul, înainte de a afla oricine în afară de voi doi că vreți să faceți acest pas! Altfel, vă puteți trezi, din partea mamei fetei, cu o plângere penală de pedofilie sau raport sexual cu o minoră!

| Violleta2022 a răspuns:

Daca fata este minora, nu are nici un drept sa ceara intimitate si sa faca ce vrea.
Fetita pana la 18 ani este sub directa tutela si grija a parintilor, care au dreptul sa-i ia telefonul si sa-i verifice mesajele, in scop protectiv si de securitate.
Fata are dreptul sa: invete, sa mearga la scoala si sa-si faca temele si sa asculte intru totul, de parintii ei.
Parintii la nevoie, au dreptul sa-i suspende telefonul si iesitul afara, pe o perioada nedeterminata, daca copilul este obraznic sau refuza sa faca ce trebuie.

| PaulaRo a răspuns (pentru Violleta2022):

Cred ca tu esti sufletul petrecerii cu ideile astea comuniste!

| Violleta2022 a răspuns (pentru PaulaRo):

Pe tine nu te-a invatat mamica ta, sa nu vorbesti neintrebata?

Asa gandesc toti copii, ca-s destepti si pot face ce vor.
De aceea s-a creeat legea, ca nu ai voie sa faci ce vrei cat esti minora, ca sa nu te lase sa faci prostii, ca esti micuta si nu poti discrene ce-i bine si ce-i rau.
Dar tu nu ai de unde stii asta, pentru ca esti probabil o alta adolescenta rebela, care se crede si desteapta pe deasupra.

| sofisis a răspuns:

"Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu. În acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie." Ia incercati asa

| AlexDarius3 a răspuns:

Sunt sigur că o vor ajuta dacă tot ce ai spus tu acolo e adevărat, oricum dacă totul va decurge bine şi nu va mai sta cu acea familie are posibilitatea sa se mute cu tatăl ei sau să o adopte altă familie şi situaţia s-ar putea repeta oricând. Oricum, de la 18 ani dacă pleacă acasă poate să se mute altundeva (chirie, gazdă, chiar casa\apartamentul ei) şi logic că nu mai au putere asupra ei.

| GabyT10 a răspuns:

Telefonul Copilului 116 111.Ar fi bine sa spuna stop acestor abuzuri si sa apelez la organele abilitate.Gaseste pe net numarul de telefon al Protectiei Copilului din judetul ei.

| Nevroza a răspuns:

Maritisul este o solutie pentru a se muta in orasul z

| Alexee33e3 a răspuns:

Daca are 16 ani impliniti legile din Romania ii permite sa stea unde doreste atata timp cat raspunde cineva de ea, cu protectia copilului este foarte dificil, sunt multe demersuri pe care trebuie sa le faca bunica din partea tatălui, dar poate incerca