| Blayan18 a întrebat:

Buna seara TPU! Am si eu o problema, va rog sa nu radeti! Tatal meu ma cam enerveaza foarte mult, sunt clasa a 7 si tot mai sta sa faca temele cu mine, zici ca sunt clasa 1 face temele cu mine si alti copii isi fac temele singuri din clasa a 3 si eu ma simt foarte jenant, ceilalti copii isi fac temele singuri. Si ma enerveaza felul lui de a fi e vineri seara si el imi spune sa inchid calculatorul la ora 10 :00 sau 10:30, inteleg in cursul saptamanii inchid calculatorul la ora 10 ca e scoala a 2 zi dar e weekend si el nu ma lasa, prieteni mei stau pe calculator in weekend pana la ora 12:00 sau 1:00 noaptea. Si intruna nu ma lasa in pace ma pune la teme nu ma lasa afara doar in weekend. Si cand ii zic sa fac temele singur zice : ca nuuu si ca nuuu ca n-are incredere in mine ca le fac gresite ( e vorba la matematica). Si mai ales cand nu stiu sa rezolv o anumita problema tipa la mine ca un turbat si se enerveaza si ma bate uneori eu cred ca e prea exagerat. Va rog ajutati-ma ca nu mai pot rezista. (P.S: AM CEL MAI NASOL TATA)

Răspuns Câştigător
| laur2000 a răspuns:

Salut in legatura cu problema ta mi se pare putin ironica.adica tatal tau chiar tine la tine si vrea sa te ajute si nu ai sa mori daca iti da o palma sau tipa la tine.tu trebuie sa faci cum zice el.si ai sa vezi ca peste cativa ani ai sa realizezi si o sa te dai ca capul de toti peretii ca nu o sa mai fie langa tine.in privinta calculatorului si asta mi sempare corecta mai ales daca prietenii tai nu stiu altceva in afara de calculator.sa stii de la mine mai bine sa stai in casa si sa inveti decat sa iesi si sa golanesti.eu sunt sportiv si asta fac in timpul liber si nu am nimic si tata mai tipa la mine si mai imi da cate o palma dar eu tine la el foarte mult, asa ca in concluzie iubeste-ti tatal si mama pana le mai ai langa tine.asta nu e un advertisment e un sfat

12 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Vorbeste sincer cu el si explica-i punctual tau de vedere, dar cu respect. Sper sa te ajute acest articol.
Cum pot comunica mai bine cu părinţii?
„Am încercat din răsputeri să le spun părinţilor ce simt, dar n-a ieşit prea bine. Nici măcar nu m-au ascultat până la capăt. Mi-a fost atât de greu să le spun prin ce trec şi tot n-am rezolvat nimic!" (Rosa)
CÂND erai mai mic, probabil că primii la care mergeai să le ceri un sfat erau părinţii. Le spuneai tot ce se întâmpla în viaţa ta, lucruri importante sau banale. Îţi exprimai deschis gândurile şi sentimentele şi aveai încredere în îndrumarea lor.
Acum însă, poate ai impresia că părinţii nu te mai înţeleg. „Într-o seară, la cină, am izbucnit în plâns şi mi-am deschis inima în faţa părinţilor", spune o tânără pe nume Edie. „De ascultat m-au ascultat, dar nu cred că m-au şi înţeles." Ce s-a întâmplat apoi? „M-am dus în camera mea şi am continuat să plâng!"
Poate că uneori preferi să nu le spui părinţilor ce ai pe suflet. „Vorbesc despre multe lucruri cu părinţii", povesteşte Christopher. „Dar sunt situaţii când nu vreau să ştie tot ce gândesc."
Este oare greşit să păstrezi unele gânduri doar pentru tine? Nu neapărat, atât timp cât nu ai intenţii ascunse (Proverbele 3:32). Dar, fie că părinţii par să nu te înţeleagă, fie că tu eziţi să te destăinui lor, un lucru este sigur: trebuie să comunici cu ei, iar ei trebuie să afle ce simţi.
Depăşeşte obstacolele!
Imaginează-ţi că mergi cu maşina şi, deodată, dai de un obstacol. Ce faci, te întorci din drum? Nu, cauţi alt traseu. Aşa stau uneori lucrurile şi în ce priveşte comunicarea cu părinţii. Gândeşte-te la următoarele două exemple.
OBSTACOLUL NR. 1 Simţi nevoia să vorbeşti cu părinţii, dar ţi se pare că ei nu te ascultă. „Mi-e greu să comunic cu tata", spune o tânără pe nume Leah. „Uneori, chiar în timp ce-i povestesc ceva, mă-ntreabă: «Scuză-mă, cu mine vorbeai?»."
ÎNTREBARE: Ce-ar putea face Leah dacă trebuie să discute ceva important cu tatăl ei? Ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să strige la tatăl ei. Leah ţipă: „Nu înţelegi că e ceva important? De ce nu m-asculţi?".
Varianta B
Să nu-i mai vorbească tatălui ei. Leah pur şi simplu nu mai vorbeşte despre problema ei.
Varianta C
Să aştepte un moment prielnic şi atunci să-i spună tatălui ei ce o frământă. Ea vorbeşte direct cu tatăl ei mai târziu sau îi scrie despre problema ei.
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Leah? ․․․․․
Să vedem care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Tatăl lui Leah este îngândurat şi nu-şi dă seama ce simte ea. Prin urmare, dacă Leah alege varianta A, tatăl ei nu va înţelege de ce strigă la el şi, evident, nu va fi mai dispus s-o asculte. În plus, ridicând tonul, Leah nu va demonstra că îşi respectă şi îşi onorează părinţii (Efeseni 6:2). E clar: dacă procedează aşa, nu va avea decât de pierdut.
Varianta B pare să fie cea mai uşoară. Dar, cu siguranţă, nu este şi cea mai înţeleaptă. De ce? Deoarece „planurile eşuează unde nu există o discuţie confidenţială" (Proverbele 15:22). Pentru a face faţă problemelor, Leah trebuie să discute cu tatăl ei. Ca să o poată ajuta, el trebuie mai întâi să ştie cu ce se confruntă fiica lui. Ea nu va rezolva nimic dacă va înceta să comunice cu el.
Dacă alege însă varianta C, Leah nu va permite ca vreun obstacol s-o oprească din drum. Ea va încerca să discute altă dată cu tatăl ei. Dacă decide să-i scrie o scrisoare, va reuşi să-şi aleagă bine cuvintele şi să transmită exact ce doreşte. S-ar putea ca astfel să se simtă mai bine. Citind scrisoarea, tatăl va afla ce a vrut Leah să-i spună şi va înţelege probabil mai bine cu ce problemă se confruntă ea. Dacă Leah alege varianta C, atât ea, cât şi tatăl ei vor avea de câştigat.
Ce variante crezi că mai există? Dacă găseşti vreuna, scrie-o mai jos, menţionând şi posibilele rezultate.
․․․․․
OBSTACOLUL NR. 2 Părinţii vor să comunice cu tine, dar tu preferi să nu vorbeşti. „Nimic nu e mai enervant decât să ajungi acasă după o zi grea de şcoală şi să fii bombardată imediat cu întrebări", spune o tânără pe nume Sarah. „Eu vreau să uit de şcoală, dar părinţii încep să mă întrebe: «Cum a fost azi? Ai avut vreo problemă?»." Fără îndoială, părinţii lui Sarah au cele mai bune intenţii când îi pun astfel de întrebări. Totuşi, ea se plânge: „Mi-e greu să vorbesc despre şcoală când sunt obosită şi stresată".
ÎNTREBARE: Ce poate face Sarah în această situaţie? La fel ca în exemplul anterior, ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să refuze să vorbească. Sarah spune: „Lăsaţi-mă în pace! Nu vreau să vorbesc acum!".
Varianta B
Să vorbească. Deşi este stresată, ar putea — de voie, de nevoie — să le răspundă părinţilor la întrebări.
Varianta C
Să amâne discuţia despre şcoală, dar să continue conversaţia schimbând subiectul. Sarah îi roagă să discute altă dată despre şcoală, când va fi într-o dispoziţie mai bună. Apoi, arătând interes sincer, i-ar putea întreba: „Dar vouă, cum v-a mers azi?".
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Sarah? ․․․․․
Să vedem din nou care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Sarah este stresată şi nu e dispusă să vorbească. Dacă alege varianta A, ea va fi la fel de stresată, dar se va simţi şi vinovată pentru că s-a răstit la părinţi (Proverbele 29:11).
Cât despre părinţii lui Sarah, cu certitudine nu vor fi încântaţi de izbucnirea ei sau de tăcerea care urmează după aceea. Ei ar putea crede că Sarah le ascunde ceva, iar dacă vor insista să le spună despre ce este vorba, ea se va enerva şi mai tare. Aşadar, această variantă nu-i va fi de folos nimănui.
Varianta B este evident mai bună decât varianta A. Cel puţin Sarah şi părinţii ei vor sta de vorbă. Dar, din moment ce ea nu vrea, de fapt, să vorbească, rezultatul nu va fi cel dorit: o discuţie deschisă şi relaxată.
Alegând varianta C, Sarah se va simţi mai bine pentru că discuţia despre şcoală se amână. Părinţii vor fi şi ei mulţumiţi văzând că ea se străduieşte să converseze. Această variantă va da, probabil, cele mai bune rezultate întrucât ambele părţi aplică principiul din Filipeni 2:4: „Fiecare să se uite la foloasele celuilalt şi nu la foloasele lui" (Noul Testament — Traducere în limba română modernă, 2000).
Nu transmite mesaje confuze
Nu uita, ceea ce spui poate fi interpretat greşit de părinţii tăi. Să presupunem că părinţii te întreabă de ce eşti indispus. Tu spui: „Nu vreau să vorbesc despre asta". Dar părinţii tăi înţeleg: „N-am destulă încredere în voi ca să vă spun ce simt. Mai bine vorbesc cu prietenii mei despre asta". Fă acest exerciţiu, notând mai jos răspunsurile tale. Imaginează-ţi că ai o problemă dificilă, iar părinţii se oferă să te ajute.
Când tu spui: „Staţi liniştiţi, mă descurc şi singur".
Ei s-ar putea să înţeleagă: ․․․․․
O reacţie mai bună din partea ta ar fi: ․․․․․
Care este concluzia? Alege-ţi cu grijă cuvintele. Vorbeşte pe un ton respectuos (Coloseni 4:6). Consideră-i pe părinţii tăi aliaţi, nu duşmani. Şi să fim sinceri: ai nevoie de mulţi aliaţi pentru a depăşi situaţiile dificile prin care vei trece.
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Dar dacă problema nu este comunicarea, ci faptul că vă certaţi ori de câte ori vorbiţi?
VERSET-CHEIE
„Cu curăţie de inimă voi vorbi, buzele mele vor spune adevărul curat." (Iov 33:3, Cornilescu, 1996)
SFAT
Dacă ţi-e greu să stai de vorbă cu părinţii acasă, discută problema cu ei în timp ce vă plimbaţi, mergeţi cu maşina sau faceţi cumpărături.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Aşa cum ţie ţi-ar putea fi greu să discuţi cu părinţii despre subiecte mai delicate, tot aşa şi ei s-ar putea simţi nepregătiţi şi jenaţi să discute cu tine astfel de subiecte.
PLAN DE ACŢIUNE
Data viitoare când nu voi dori să discut cu părinţii, voi ․․․․․
Dacă părinţii insistă să vorbim despre un anumit subiect, iar eu nu sunt de acord, voi spune ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● Ce rol joacă într-o comunicare eficientă alegerea momentului potrivit? (Proverbele 25:11)
● De ce merită să te străduieşti să comunici cu părinţii? (Iov 12:12)
[Text generic pe pagina 10]
„Nu-i întotdeauna uşor să comunici cu părinţii. Totuşi, când te deschizi faţă de ei, simţi că ţi se ia o piatră de pe inimă." (Devenye)
[Legenda ilustraţiei de la pagina 8]
Aşa cum îţi poţi continua drumul chiar dacă întâlneşti un obstacol, tot aşa poţi găsi o modalitate de a vorbi cu părinţii tăi!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| lizy12iul a răspuns:

Mda, tipicul tata de pe vremea lui ceausescu care inca i se pare ca, calculatorul ne inrautateste viata si ca daca ne culcam la ora 10, a 2a zi o sa fim odihniti. stiu ca ne vor binele, ora devreme acasa, cu cine pleci, unde, la cat te intorci si asa mai departe, ce ai facut la scoala, cand e sedinta cu parintii, etc. nu stiu ce ai putea face pentru ca la mentalitatea lui, el crede ca are dreptate in tot, da e bine ca te culci devreme in timpul saptamanii, da e bine ca iti faci temele mereu si ca sta de tine sa ti le faci, dar nu e bine ca nu ai voie sa te relaxizi si tu putin cu prietenii sau sa stai pana la o ora mai tarzie in weekend. lui nu cred ca poti sa ii spui ceva ca sa te lase in pace, dar vorbeste cu mama ta si spune-i ei ca te sufoca tatal tau si ca vrei si tu mai multa libertate, ca de exemplu orele din weekend si iesirile cu prietenii, o sa vorbeasca ea cu el si poate asa rezolvi ceva..nu stiu in rest ce ai putea sa faci altceva, numai bine! :* happy

| suntserios a răspuns (pentru lizy12iul):

Stii tu cum era pe vremea lu ceusescu. Cand aud copii de 14 ani ca vorbesc de comunism si nici nu stiu ce e ala ma apuca rasul.

Mentalitatea tatalui e una corect, problema e la generatia voastra de penibili care aveti impresia ca lumea se invarte in jurul calculatorului si a facebook ului.


Iar pentru Blayan18, esti penibil(a) cu AM CEL MAI NASOL TATA. Stii cati copii pe lumea asta ar da orice sa aiba un tata ca al tau? Un tata care sa ii ajute la teme si care sa aiba grija de educatia ta? Ai sa vezi tu peste 15 ani cum ai sa realizezi cat de mult gresesti in modul tau de gandire

| lizy12iul a răspuns (pentru suntserios):

Poti sa razi in continuare fiindca nu stiu de unde ai scos tu ca eu am 14 ani, daca chiar te intereseaza eu am prins vremea aia, adevarat, nu foarte mult, dar am avut parinti care sa imi explice cum a fost, nu trebuie sa am 50 de ani ca sa stiu cum a fost.
Eu nu am spus ca nu e bine ca sta de el si ca are grija sa isi faca temele, daca erai mai atent vedeai ca la un moment dat ii spun ca e bine ca face asta, dar ca nu ii da destula libertate, nu mai suntem pe vremea aia cand trebuia sa fim in pat la ora 9 maxim, sambata.
Generatia "noastra" nu e stricata oameni buni, sau penibila cum spui tu, pur si simplu am evoluat si e foarte bine ca stim sa umblam pe calculator, pe facebook (care e o retea de socializare, nimic rau in asta) si asa mai departe.
Nu mi se pare ok ca un om in toata regula sa nu stie sa foloseasca chestiile astea, si sa nu se bucure ca s-au inventat.
Daca voi chiar sunteti mai "dezghetati', asa cum spuneti, de ce va e asa de greu sa va adaptati? nu e nimic rau, si iti usureaza viata... Fiecare cu parerea lui, mie una mi se pare important.

| Blayan18 explică (pentru suntserios):

Aici ai dreptate ca multi copii ar da sa aiba un tata ca al meu dar, crezi ca e normal sa ma certe si sa ma bata daca nu stiu sa rezolv o problema? Sau ma lasa pe calculator si afara doar in weekend?

| beautifulpeople a răspuns:

Incearca sa discuti cu el ce te deranjeaza si daca nu merge roag-o si pe mama ta sa te ajute

| Dima_Alexandru_1994 a răspuns:

Toate astea denota o lipsa de incredere din partea lui arata si dovedestei ca poti fi bun de unu singur in ritmul asta si la 20 de ani o sa stea langa tine si o sa te supravegheze si cand tio tragi incearca sa ai o discutie deschisa cu el si explica-i cum stau lucrurile si ca totul sa fie ok incearca sa fasesti un aliat in persoana mamei tale

| Blayan18 explică:

Ma voi n-ati inteles intrebarea nu imi e usor cu un asa tata, voi spune-ti ca multi copii vor un tata ca al meu da poate asa o fi dar nu unu ca al meu deci credeti. Deci anul trecut de craciun vecina mea care sta la 2 scari de mine avea 2 hamsteri mici si nu avea ce face cu ei si mi-a dat mie cand am am ajuns acasa mama a zis ca-s frumosi si sa-i pastrez. Dar sa vedeti cand a venit tata ceeeee? AFARAA CUU EIII ce? El nu e de acord cu nimic niciodata el nu vrea caine el nu vrea pisica el nu vrea niciun animal de companie. M-am saturat vin de la scoala ma intreaba daca am luat note la scoala si ii spun ca nu, si incepe sa urle de ce ca ai invatat de ce nu te ascultat, dar doamna noastra ( e vorba de geografie) nu asculta dupa care ridica mana ci dupa catalog adica zice 4 + 6 = 10 al zecelea la catalog sa zica lectia, sau se uita la nimereala dar el tot nu intelege.A fost intotdeauna asa credeti-ma. Si mereu cand vin de la scoala de la ora 5 la ora 10-11 ma tine intruna la lecti sa invat si sa scriu, inteleg ca e bine sa ma ajute dar sunt clasa a 7 mai nu a 2 sau 4, chiar acum 2 saptamani unchiul meu a ras de mine ca cica inca mai fac problemele la mate cu tata, daca ati vedea ce dur e cu mine v-ati da seama prin ce trec, si chiar daca i-au 10 e la fel, luasem intr-o zi 9 la istorie si cica bravo si dupa o zi tot dur era cu mine incruntat mereu e incruntat frate.Colegi mei mentionez ca este doar unu care are C.E.S. (Adica are probleme cu capu) in afara de el toti deci toti colegi mei fac temele singuri, parinti lor nici nu stiu ca se duc la scoala, nu ca la mine la scoala acasa lectii daca nu stiu bataie bataie si apoi se repeta ziua.Deci ma inerveaza, mama mea este mai buna mama mea este o finete se comporta foarte frumos cu mine daca ati vedeao! Mai deci sa va mai spun ceva acum 2 ani aveam un papagal si el saracu ciripea ca altceva nu stie si el ca e doar un animal o pasare. TATA: taciii din gura futus morti mati. Si am uitat sa va zic ma da si dracului: imi zice mie big grinu-te dracu.Du-te-n morti mati, odata mi-a zis Inchide calculatoru ca daca iti *** una te duci .....Si na mai zis nimic. Va rog ajutati-ma ca ma exaspereaza sau sa-l vedeti cand ii zic ca n-am luat nicio nota! Va rog din suflet.

| natashadeea01 a răspuns:

Fetita draga. cati ani ai? zi mersi ca se preocupa de situatia ta scolara si nu te lasa de izbeliste cum fac alti parinti din pacate. te plangi de calculator, pai gandeste-te la cei care nu isi permit sa aiba unul, la cei ce nu au ce manca si imbraca. daca tatal tau nu ar avea ce sa puna pe masa de mancare ai fi ai multumita? frate nici nu au iesit copii bine din pelinci si numai mofturi si nerecunoscatori pe deasupra.multumestete cu parintii care ii ai, ca era vai de tine daca nu-i aveai fetita draga si revino-ti la realitate

| natashadeea01 a răspuns:

Sau esti baiat ...ma rog. zici ca te loveste, pai mai treburile astea nu se discuta aici, mai vrei te pomeni sa ramai si fara parinti fereasca dumnezeu. copii de azi au se pare din ce in ce mai putina minte...si nu te gandii ca-s batrana cand spun asta laughing)