|

Bună tuturor. Am nevoie de ajutor cu niște sfaturi și niște păreri în privința unei situații.

E vorba despre mama mea.

Ideea e că eu mereu m-am înțeles bine cu ea. Mă rog, și acum ne înțelegem — bineînțeles, dacă fac totul cum îi convine ei și dacă are o stare bună; că dacă nu... la revedere —. Problema e că de la un timp am început să văd din ce în ce mai des diferențe între modul în care se comportă cu mine și modul în care se comportă cu fratele meu. Întotdeauna zicea tuturor că ea nu face diferențe, dar există anumite privințe în care chiar face.

Țin să menționez că fratele meu e mai mic cu un an decât mine, iar eu am aproape 17 ani.

Ca să vă dau câteva exemple reprezentative: dacă mami mă ceartă pentru ceva, are treabă doar cu mine și mă compară cu fratele meu; dar dacă îl ceartă pe el, se ia și de mine și apoi îmi aud și eu, chiar dacă eu nu am nicio legătură.

Sau dacă de exemplu mă pune să fac mai multe lucruri... Eu, știind cum e ea, toată mă stresez să fac totul să nu se supere, dar presată de toată frica asta cu care trăiesc, mai uit de câte un lucru sau două sau nu știu pe care nu l-am făcut bine și pot să îmi sap mormântul.

Ideea e că atunci când mă ceartă îmi vorbește foarte, foarte urât. Mă face în toate felurile și mă simt ca ultimul om, ca ultimul gunoi. Și apoi se mai miră că mă descurajez, deși ea mă face în fel și chip: că eu sunt așa, că eu fac nu știu ce, că niciodată nu o să nu știu ce; știind că eu pun orice la suflet și că îmi intră chestiile astea în cap, după atâta timp chiar am început să cred chestiile astea și să mi le spun singură. Deci practic mă ajută să mă auto-distrug psihic.

Întotdeauna am fost o fată cuminte. Sunt prima în clasă — am niște note foarte mari —, mă comport frumos întotdeauna și niciodată nu mi-am făcut de râs părinții, nu fumez, nu beau, nu mă droghez, nu fug de la școală etc.

Fratele meu învață și el bine, doar că el nu se sinchisește atât de mult ca și mine. Eu am o memorie destul de proastă, motiv și pentru care stau mai mult să învăț. Revenind, el e toată ziua cu ochii în telefon și în calculator, în timp ce eu stau cu mami și o ajut întotdeauna. Practic, niciodată nu face nimic de una singură, tocmai pentru că știu că mi-ar scoate ochii și dacă nu aș ajuta-o și mi-aș vedea de treaba mea — așa cum multe fete fac.

Voi ce părere aveți? Vă rog să îmi răspundeți sincer, pentru că eu una nu mai știu ce să cred și când mă gândesc la toate chestiile astea, mă simt rău constant.

| a răspuns:

Buna!

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.

Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.116111.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Acum poti primi consiliere gratuita si direct de pe telefonul mobil, descarcand aplicatia noastra http://www.116111.ro/descarca-aplicatia

Asteptam sa te ajutam!

Asociatia Telefonul Copilului
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| a răspuns:

Bună,
Par a povestești situația mea cu fratele meu. Ești o persoana extraordinara și ai drumul tău și mama ta văzând ca fratele tău creste considera ca educația ta s-a terminat și ca trebuie sa faci lucrurile inerent și totodată sa îl sprijini pe fratele tău.
Acum poate mama ta nu își da seama ca te descurajează sau ce se întâmplă și este bine ca în momentele de cearta sa nu iei lucrurile personal.
Problemele mamei tale nu sunt ale tale, dar se răsfrâng asupra ta și poate și mamei tale ii este mai greu la serviciu, sau în mediul ei și de asta comportamentul ei e schimbat.
Pe mine recunosc m-a ajutat psihologia în acea perioada a vieții, ca să ma regăsesc și sa ma cunosc. Apoi nu am mai luat totul personal pentru ca știam ca am drumul meu în viata indiferent ce spune mama.
Fratele meu deținea lucruri foarte repede, și retine, dar eu prin experienta vieții am devenit mai descurcăreț și mi deștept cu oamenii. Vezi tu fiecare este bun la ceva numai ca trebuie sa găsim acel ceva sau sa îl cream.
Lucrurile nu se vor schimba curând la tine dar nu te focusa pe ele ci focuseaza-te mai mult pe ceea ce știi tu despre tine: ca ești puternica, ca ești o persoana bună, etc. Asta te va ajuta și va fi mai bine ai sa vezi pentru ca acum tu nu ești vinovata de ceea ce se întâmplă dar poți face sa te simți mai bine fiind tu și creându-și o stare mentala bună.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Bun, zici ca te intelegeai bine de obicei doar ca acum a aparut la ea aceasta schimbare de comportament. Probabil acum are si ea problemele ei de care nu va spune voua. Cine stie?!
In toata treaba asta nu ai zis nimic de tatal tau. El e la munca si nu vede ceea ce se intampla intre voi?

| explică (pentru aimullah123):

Da, el e șef la o firmă mare și nu e acasă în majoritatea timpului. De obicei vine seara acasă. Dar el oricum nu se bagă în chestiile astea, pentru că mami oricum face în așa fel încât eu sa fiu cea care greșește.

| a răspuns (pentru リサ):

Pai ar trebui sa nu mai fii asa sensibila pentru ca acum esti mare, nu mai esti un copil. De la varsta asta incepi usor usor sa nu mai depinzi de parinti. Gaseste-ti o ocupatie sa nu mai stai asa mult pe acasa. Nu stiu, mergi la biblioteca si citeste, fa ceva. Ca daca te vede mai putin o sa inceapa sa iti mai simta lipsa si probabil se va comporta altfel. Invata sa te impui, dar atentie, in limita bunului simt. Adopti o atitudine serioasa, nu ii vorbesti urat, nu esti violenta cu ea dar nu ii permiti sa iti vorbeasca cum nu se cuvine.
Dar cel mai important este sa lucrezi pe controlul emotional. Sa nu te apuci sa plangi ca te jigneste ea, chiar daca e mama ta. Iti spui de fiecare data in gand "Chiar daca m-a jignit, eu stiu ca nu sunt asa. Fiecare cu parerea lui. Eu sunt multumita de mine."
Ziua mai mergi si tu cu fetele de varsta ta si plimbati-va, faceti ceva. Incearca sa ocolesti totusi fumatul, drogurile si alcoolul.