|

Buna.Am un perus băiețel de o săptămâna.Este pui.Astazi l-am scos din colivie și mi-a fost cam greu sa-l bag.Pe parcursul săptămânii nu a scos niciun sunet dar astăzi a scos chitaitul ăla al lor.Cand l-am bagat înapoi m-a lăsat sa-l mângâi pe piept ceea ce nu puteam sa fac.

E posibil sa fi rămas cu traume?

Va rog sunt speriata

3 răspunsuri:
| a răspuns:

Am avut și eu peruși și papagali și nu a rămas niciunul cu traume când i-am băgat în colivie, e normal sa se sperie când încerci să îl bagi in cușcă deoarece nu prea vor de bună voie, uneori le lăsăm cușca deschisă la ai mei și învățase să intre singuri după câteva ore, eu am avut noroc de peruși blânzi îi prindeam când voiam și îi mângâiam și nu de speriau, dar majoritatea se sperie, dar asta nu înseamnă că l-ai traumatizat, a văzut și el că nu i-ai făcut niciun rău și se va obișnui în timp.

| a răspuns:

Eu i-am taiat cateva pene la aripi. 2 cicluri.
Adica le-am taiat, au crescut, le-am taiat din nou, iar apoi s-a domesticit.
Ca nu putea sa mai zboare haotic, si zbura doar pe distante scurte, de pe cusca pe masa, de pe masa pe tv de pe tv pe mine.
Si intra singur in cusca.
Daca ii dadeam drumu si nu inchideam usita aia, se ducea direct inauntru :))
uite
https://www.youtube.com/watch?v=O5mP6wrRXLI

| a răspuns:

Cum l-ai băgat? L-ai prins? Dacă da, atunci este doar puțin speriat, nu te îngrijora. Totuși, înceracă să nu îl prinzi, lasă-l pe el să decidă când va intra sau dacă nu vrea să intre îl poți lua pe un baton de semințe, eu așa făceam cu al meu. La început trebuie să îți apropi încet degetul de el când e în colivie, cu timpul se va obisnui și te va lăsa și când e afară. Important e să nu faci nimic din ce nu vrea, nu trebuie să îl prinzi sau să îl urmărești cu degetul prin colivie dacă fuge, asta doar îl va speria. În plus perușii ciupesc, fac asta pentru a se familiariza cu lumea din jurul lor, dacă te ciupește nu te spera, nu te retrage brusc și nu țipa, va lua asta ca pe o victorie, nici nu îl lovi, papagali se cred egali noștri și noi nu trebuie să încercăm să îi dominăm, trebuie să îi tratăm ca pe prietenii noștri. Introdu-ți degetul în fiecare zi câte puțin și cu timpul se va obisnui, faptul că te-a lăsat să îl mângâi dovedește că ai câștigat deja un gram dd încredere în ochii lui, ai grijă doar ce faci să nu îl pierzi, nu îl prinde și nu țipa la el, poartăte blând și în cel mai scurt timp te-ai ales cu un nou prieten! Încearcă să îl mituiești cu semințe din palma ta, stai aproape de el (nu chiar atât de aproape încât să îl incomodezi) și vorbeștei blând sau citeștei ceva, sună stupid dar te va ajuta. Apoi când e mai blând poți să îi cobori colivia din locul în care stă (colivia trebuie pusă la înălțime, sper că ști asta) cât timp el stă pe acoperiș (majoritatea acolo își petrec timpul) pune-o pe un pat ceva și stai lângă ea și după ce se obisnuiește cu asta poți să îți pui capul lângă ea, după un timp va veni la părul tău. Perișii sunt curioși rău! Oricum sunt multe metode de a te împrieteni cu el, personal îți recomand un blog: casa cu peruși, sunt multe detalii ce te vor ajuta acolo. Deci, ca să răspund iar la întrebarea inițiala, stai liniștită nu are nimic, e poate doar puțin speriat. Încearcă doar să nu îl prinzi.