| PaulVaRoagaMult a întrebat:

Buna seara TPU! Am nevoie de ajutor in curand o sa trebuiasca sa schimb hdd-ul.As vrea sa stiu daca merge orice hard disk pe orice pc sau windows ce trebuie sa fac inainte de a-l cumpara. Acesta este hardul meu
HDS728080PLAT20 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
as vrea sa cumpar unul cu 500 gb buffer 32 7200 rpm dar nu stiu daca va merge alt hard. merge orice hard pe orice pc si windows cum il bag in calculator cum scot hardul cel vechi? am auzit ca hardu este memoria si daca pun altu va trebui automat sa instalez windowsu din nou? o sa mearga sa instalez windows xp? vreau cat mai multe sfaturi pentru funda.Pls help me

4 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

Hardul tau, HDS728080PLAT20, are interfata ATA-100, adica are conectori IDE. Aceste dispozitive sunt de tip vechi, fata de SATA, SATA2, respectiv SATA3. Pentru performanta sistemului tau, ar trebui sa cumperi un HDD IDE, pe care sa-l instalezi in locul celui actual. Cel nou nu trebuie sa aiba neaparat 80 gb, ci chiar mai mult, daca placa de baza suporta harduri mai mari. Eu am avut tot 80 gb, dar am luat altul de 160 gb, intrucat placa de baza suporta pe sistemul meu pana la 250 gb. Dar nu am ales maximum pentru a nu forta sistemul. Consulta cartea tehnica sau site-ul producatorului placii de baza, pentru a sti ce capacitate a hardului suporta sistemul tau. Am mentionat de interfata SATA. Aceste harduri pot fi montate pe placi de baza cu conectare IDE (prin adaptoare fizice), dar hardul va lucra la puterea placii de baza, si nu la performanta SATA, care e mai buna. De aceea, daca nu ai configuratie SATA pe placa ta de baza (sunt placi doar cu IDE, doar cu SATA, precum si combinat IDE-SATA; de aceea am facut aceste mentiuni), e nevoie de un HDD IDE (mai mare sau egal cu 80 gb, de preferat cu 7200 RPM).
Cauta pe Google imagini cu IDE si SATA, pentru a vedea diferentele si a alege ceea ce se potriveste calculatorului tau.

| PaulVaRoagaMult explică (pentru dannyel86):

BIOSTAR Group NF61S-M2A (Socket M2 ) asta este placa mea de baza ai putea sa imi zici ce hdd se potriveste la pc ul meu? sa imi dai un site cu un hard compatibil la pc al meu? se poate orice placa de baza pe orice pc sa mearga ca poate as schimba placa de baza

| dannyel86 a răspuns (pentru PaulVaRoagaMult):

Ca sa schimbi placa te baza si sa pastrezi celelalte componente, trebuie sa tii cont de configuratia acestora. Cu alte cuvinte, placa de baza noua trebuie sa fie pe socket AM2 al procesorului si sa suporte DDR2 ca memorie RAM, pentru ca piesele pe care le ai deja sa poata fi conectate pe ea. Aceste operatiuni necesita cunostinte IT sau poti apela la un service, contracost, daca vrei sa faci o astfel de investitie.
Cat despre hard, manualul oficial nu ofera o limitare pentru cel IDE, decat pana la capacitatea maxima existenta pe piata (500 gb). Placa ta are si porturi SATA2 si teoretic ar putea suporta si harduri SATA2, daca ai cabluri compatibile cu acesti conectori (cablu rosu, plat, cu mufa neagra). Sursa trebuie sa aiba si ea cabluri tip SATA. Daca ai numai mufe albe conectate la serii de fire de culori direrite (rosu, negru, galben), atunci sursa ta nu poate primi dispozitive SATA decat printr-un adaptor. (o investitie in plus).
Daca vrei hdd dupa modelul existent deja (e mai sigura alegerea), hardul sa fie IDE (3.5) si sa aiba 7200 RPM.
Sunt mai multi producatori dintre care poti alege si poti gasi sfaturi utile pe net, pe forumuri despre acestia (tu ai Hitachi, eu am Seagate, dar nu pot da sfaturi pentru ca eu numai de la Seagate am folosit. Nu stiu daca alti producatori sunt mai buni sau nu). Iar pentru capacitate, vezi ce gasesti si ce iti permiti mai mari de 80 de gb.
Nu pot face recomandari despre furnizori, dar poti gasi harduri IDE local, la magazine de componente second hand, sau online, la particulari si alti distribuitori.
Mai jos ai o serie de poze care sa te ajute sa identifici configuratia sistemul tau. Verifica cu ce ai tu!

http://imgur.com/fpvgW5S
http://imgur.com/xYe6PfJ
http://imgur.com/MGwA1eP

| horia2012 a răspuns:

Uite cablu ATA:
http://www.google.ro/......http?/
Vezi ce placa de baza ai cu programul asta:
https://www.piriform.com/speccy/download
Cauti modelul placii, vezi ce HDD suporta si de cat si asa il cumperi.