| Anonim2003000 a întrebat:

Ciausescu a fost bun sau rău?
Că tot aud ca ce rău era pe vremea lui, însă tata spune că era bine, și dintre toți el era cel mai bun că aveai mai multe locuri de muncă etc.
Mă puteți lamuri va rog?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Ceaușescu a fost un dictator incult și megaloman care a ținut această țară în teroare, foame și mizerie vreme de 24 de ani.

Oricine spune că Ceaușescu a fost bun (pentru că-ți dădea loc de muncă și casă) habar nu are despre ce vorbește. Sau nu înțelege că oamenii trebuie să aspire la mai mult decât un loc de muncă și o casă. Oamenii trebuie să aspire la democrație, la meritocrație, la libertatea de a gândi, de a se educa, de a se informa și de a se exprima fără teama că vor fi puși la zid pentru asta.

Iar faptul că cei care au urmat după Ceaușescu au fost puși doar pe furat se datorează în mare parte tot lui Ceaușescu. Pentru că tot în mlaștina roditoare a dictaturii lui Ceaușescu au fost crescuți și școliți mulți dintre ăștia de acum care ne conduc prin "democrație".

Și, cel mai grav dintre toate, sub Ceaușescu poporul ăsta a fost "educat" să tacă și să fie mulțumit că are ceva de pus pe masă, chiar dacă este furat și batjocorit pe față. Lucru pentru care plătim până în ziua de azi și vom mai plăti mult și bine.

Răspuns utilizator avertizat
15 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

A opri un om in a isi cauta fericirea in alta parte nu poti fi considerat un om bun, el indirect a omorat pe multi care incercau sa fuga, numai vorbesc de puscari, in Romania niciodata nu a fost bine, poate suna rasist ce spun dar Romania o ducea foarte bine cel putin banatul, ardealul cand romanii erau o minoritate

suntserios
| suntserios a răspuns:

Il chema Ceausescu nu Ciausescu in primul rand.

Si da, erau locuri de munca, dar la ce folos daca magazinele erau goale, curentul merge cand vroia Ceausescu, caldura la fel, nu aveai niciun drept la exprimare, nicio drept de vot, niciun drept la libera circulatie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna! In primul rand, vorbim despre Ceausescu, nu despre Ciausescu. Sau cel putin eu despre Ceausescu voi vorbi, iar daca gresesc, scuzele mele happy

Depinde foarte mult de perspectiva si de modul in care iti doresti tu sa traiesti. Eu iti voi spune ca nu, nu era bine pentru ca lipsea exact elemtul fara de care eu nu as putea trai si anume libertatea de exprimare. Din fericire nu am trait in acea perioada, insa stiu destul de multe despre ea. Mai ales cazul comunismului in Romania e foarte interesant. Comunismul il poti observa si astazi, apropo, nu ca regim, insa izolat, in gandirea multora din generatiile care l-au prins.

Hai sa revenim la intrebarea ta, totusi, ce se regreata din comunism (dupa cum am observat eu) este in special aparatul de productie, care a plasat Romania printre marile puteri industriale ale lumii si a asigurat oricarui roman un loc de munca, mediocru platit, dar garantat. Singura problema e aceasta mare industrie functiona pentru ca era "obligata" sa functioneze, situatie specifica regimului comunist. In afara de industrie, nu cred ca exista alte aspecte carora li se duce dorul. Oricum, romanii sunt nostaligici(cei care sunt) pentru perioada comunista a anilor '60, nicidecum a anilor '50 sau '80. Am mai auzit si idei precum "pe vremea lui Ceausescu aveai bani, dar nu aveai pe ce sa-i cheltui"...eu as schimba asta in "aveai bani PENTRU CA nu aveai pe ce sa-i cheltui". As mai adauga la dezavantajele comunismului manipularea informatiilor care ajung la populatie(nu ca nu s-ar manipula si acum, dar macar intr-o mai mica si mai subtila masura). Oricum, pana la urma, totul se reduce la lipsa de libertate, din punctul meu de vedere. Iar daca asta lipseste, nu mi se pare ca exista vreun avantaj care sa poata compensa.

| tril a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce prostii debitezi! Te platesc bine pentru manipularea copiilor?

Si apropo, confunzi libertatea cu libertinajul. Cum stii multe, nu-ti mai explic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru tril):

"Prostiile" nu le-am debitat eu, ci cativa istorici(Lucian Boia spre exemplu), eu doar le-am reprodus. Dar "bine ca esti tu destept" cum s-ar zice rolling on the floor

Cat despre confuzie, linisteste-te ca nu am facut niciuna. In schimb, se pare ca tu ai confundat argumentele reale cu argumentele ad hominemwinking

| tril a răspuns (pentru anonim_4396):

Si de unde stii ca Boia (ardelean sadea, care nu suporta nici unguri, nici munteni, nici olteni, nici moldoveni, chiar nici banateni) nu a avut interes sa minta? Ai verificat din surse independente?

| anonim_4396 a răspuns (pentru tril):

Am specificat "cativa istorici", ti-am dat ca exemplu primul istoric care mi-a venit in minte. Este necesar sa-ti fac o lista cu carti scrise de istorici? Eu zic ca nu, sa nu care cumva sa "manipulez" ceva pe acolo rolling on the floor In plus, mi-am exprimat o opinie, nu sunt datoare sa-ti dau tie(mai ales tie care vii cu argumente ad hominem) explicatii pentru aceasta. Daca iubesti atat de mult comunismul, iti sugerez sa te muti in Coreea de Nord. Daca era un regim atat de bun, eu cred ca ar fi rezistat, ceea ce, in mod evident, nu s-a intamplat. Au rezistat comunistii din pacate.

P.s. Tin sa precizez ca acesta este ultimul raspuns pe care ti-l dau. Gasesc aceasta discutie complet inutila.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cuvant* :*

| tril a răspuns:

Numai timpenii ti s-au spus.
Erau locuri de munca. Chiar si pentru puturosi (mai usurele).
Era greu sa intri la facultate daca nu invatai. Se dadea examen serios pe cateva sute de locuri, nu intrau toti ca sa iasa analfabeti cu diplome.
Salarul era mai mult decat suficient. Asta, facind raportul salar-preturi. Un exemplu: salarul mediu era de putin peste 3000 lei iar intretinerea pe luna de iarna, la doua camere si trei persoane era de maxim 46 lei. Un pachet de unt (adevarat, nu margarina de azi) era 8 lei. Iar mincarea era sanatoasa, nu chimicale.
Erau bilete pentru statiuni unde, la confort I (5 stele de azi) cu tot cu drum te costa 8-900 lei/persoana. Pentru tineri, mai putin.
Incaltamintea era din piele, imbracamintea din fibre naturale. Si mai ieftina decat sinteticile de azi.
Nu se cerea nimanui sa taca. Doar lingaii si fricosii, care nu aveau merite dar se mentineau cu tamaierea sefilor, spun asta.
Se mergea in excursii in strainatae, "pe rupte", organizat sau pe cont propriu. E drept, nu de cate ori voiai tu, ca sa mai poata merge si altii in excursiile organizate.
Dragii nostri din vest, ne-au "eliberat" doar ca sa devenim groapa lor de gunoi. Sa-ti spuna tata mai bine cum vine asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru tril):

Ciudat ca de crimele comunismului nu ai pomenit nimic...nici macar de cenzura. Ar fi interesant sa povestesti mai ales despre ultimii 5 ani de comunism, cand magazinele se golisera, se oprea caldura, curentul, tipariturile erau foarte des controlate(in ciuda faptului ca cenzura fusese desfiintata in 1977), chiar si masinile de scris....in fine, detalii, eu mi-am spus deja punctul de vedere mai sus, iar cel ce a pus intrebarea ar face bine sa se documenteze singurel ca sa nu fie "manipulat" de noi astia mai nestiutori

| tril a răspuns (pentru anonim_4396):

Care crime? Ca s-au rafuit unii intre ei si acum dau vina pe comunism... alti lasi.
Unde ti se oprea caldura, curentul, etc? Daca au existat citiva primari care nu au stiut sa se organizeze, nu generaliza. Stiu exact, ca in timp ce in unele judete erau cartele pentru unele aimente, in altele era la liber si... fara coada. De asta nu se permitea traficul de alimente. Pentru ca unii primari nu erau gospodari.

| tril a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, detalii, cand nu era permisa pornografia, prostitutia, si... alte detalii. Stii ca pe atunci violatorii erau inchisi pentru mai multi ani decat pentru crima? Mda, cred ca astia sunt cei care se pling de "crimele comunismului". Si au de ce.

| 4StarLight a răspuns:

Nu am trăit pe vremea aceea dar știu că cenzura orice aparat, de la televizor la radio, telefon și nici chiar în casă nu aveai voie să-l vorbești de rău întrucât se presupunea că există microfoane care te înregistrează și în următoarea zi puteai fi arestat pentru ce ai spus!
Mereu Ceaușescu trebuia să fie mult iubitul președinte, numele lui să apară peste tot, să fie aclamat.Era de bine cum spune tatăl tău pentru că imediat ce terminai o facultate statul era obligat să-ți asigure un loc de muncă, în zilele noastre degeaba urmezi o facultate de viitor pe relații internaționale sau IT, atâta timp cânt nu găsești rămâne să te angajezi ca ospătar sau femeie de servici.Erau unele avantaje dar și dezavantaje, atunci când făceai studii superioare era ca și cum aveai viitorul asigurat!

| chioscuta a răspuns:

Asa au oamenii tendinta, mereu sa si planga de mila si sa regrete trecutul, si noi il vom regreta pr Basescu si Iohannis.Comunismul a avut parti buna si parti proaste! Salut!