| Cozminca_Gabriel_1993 a întrebat:

Am sapat in curte o groapa pentru fosa si fara sa vreau am dat de o moneda din 1930 "5 APAXMAI", poate sa imi spuna si mie cineva cam cat ar valora in leii nostri? Sau cu cat se vinde pe piata? Ofer funda!

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Nu-ti face iluzii prea mari... Monedele din 1930 nu sunt o raritate, se gasesc pe toate drumurile cu preturi intre 3 si 50 de lei (in functie de starea in care se afla). Avand in vedere ca moneda ta a stat in pamant, probabil starea de degradare este destul de avansata.

5 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Poate valora si 80 dolari daca este noua. Se numeste Drahmai( ala care crezi ca este A este de fapt D, abia al 2-lea este A in greceste, X-ul este H): http://coinquest.com/cgi-bin/cq/coins?main_coin=3276
Daca este uzat, din pamant, nu face mai mult de 3 dolari. Daca vrei ne intelegem asupra pretului in privat.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Ce gasesti in pamant in Romania apatine statului. Nepredarea vestigiilor arheologice si comercializarea lor este fapta penala.

| johnnny123 a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Cred ca sperii omul degeaba...

Este vorba despre o moneda din 1930 care valoreaza cativa lei. Nu stiu daca poate fi numita "vestigiu arheologic". In plus de unde ar putea sa stie cineva ca a gasit-o in pamant si nu o are de la bunicul lui?

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru johnnny123):

Eu nu sunt bau-baul nimanui, spun care este legea. Abordarea problemei din punctul tau de vedere cu " cativa lei " si " de la bunicul lui " e cam in nestiinta de cauza si alte cazuri similare. Pentru evaluare nu esti tu sau eu competent, " de la bunicu " deja a cazut pentru ca s-a dat stirea in eter ca e din pamant. Se stie ca printre noi sunt militieni si securisti sau binevoitori. Au mai patit-o si altii ca au spus la o bere unui prieten ca au gasit ceva in pamant si s-ai trezit cu casa intoarsa pe dos si cu sapaturi si sub casa. Aia cand vin pun problema dp lor de vedere nu al tau. Spun asa - De unde stim noi ca nu este un sit in care mai sunt si alte obiecte de patrimoniu sau nu ai gasit si cine stie ce sigilii ale lui Carol, sabii, sau o lada plina cu monede, etc. Cei care judeca pun tinicheaua in cutia cu amintiri de familie si isi tin pliscul.

| johnnny123 a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Nu este nestiinta de cauza, este o interpretare destul de rationala a legii.

Daca cineva ar veni sa-ti sape sub casa pentru ca ai gasit o moneda din 1930, atunci ar putea sa vina sa-ti sape sub casa si pentru o moneda de 25 de bani din 1975. Conform teoriei tale, poate este un tezaur ascuns de Ceausescu, nu?

Repet, nu a gasit un vas plin cu monede de aur de pe vremea lui Burebista, ci a gasit o moneda foarte comuna, pe care o poti cumpara cu usurinta din magazine numismatice, de pe magazine online, sau chiar de la targul Vitan.

Avand in vedere acestea, eu cred ca mai degraba abordarea ta cu "de unde stim ca nu este un sit" este gresita.

Un tezaur secret cu sigilii ale lui Carol, sabii, si o lada plina de monede? Iti dai seama cat de ridicol suna? In 1930 erau in circulatie bancnote mult mai valoroase, nu ar fi ascuns nimeni un tezaur compus din monede, ca in Piratii din Caraibe.

Sapaturile arheologice (si toate operatiunile legale asociate cu acestea) se declanseaza atunci cand descoperirea intamplatoare semnalizeaza existenta unui site arheologic cu potential mare. Daca ar fi gasit trei schelete din paleolitic care tin in mana o sabie din epoca de bronz, da. Ar fi o descoperire uimitoare pentru care s-ar intoarce imediat pamantul cu fundul in sus.

Dar nu poti sa faci sapaturi arheologice si sa rechizitionezi proprietati particulare ori de cate ori cineva descopera un ac de siguranta sau un nasture.