| SingleForOne a întrebat:

Am văzut recent un video in care câțiva prieteni au făcut plinul la o benzinarie, iar cand au fost sa plateasca, au adus 3 găleți pline cu marunțiș, cu monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani. Au vrut sa facă o glumă în viața reală. Totuși, unele magazine nu accepta monezi de 1 ban și 5 bani. În video-ul respectiv, managerii benzinariei au refuzat plata cu atâtea monezi, ci doreau valute mai mari (nu stiu daca au acceptat pe urma).
Este permis, legal, sa refuzi o plata pe astfel de motive?
Este permis, financiar, să refuzi o plata pe astfel de motive, adică banca care incaseaza banii, sa primeasca atatea monezi, ulterior de la acea benzinarie?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

E o lovitura data firmei, care este obligata sa primeasca platile cu ORICE titlu de bani aflati in circulatie.
Lovitura consta in faptul ca, firma trebuie sa plateasca salariile celor care numara maruntisurile (care poate dura chiar si cateva ore), in loc ca acele persoane sa vanda in acel timp si sa creeze venituri mult mai mari. tongue

30 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Tinind cont ca e vorba de un video, nu pun la indoiala ca ar fi fost trei galeti cu maruntis. Daca au aparut in film. (Asta daca nu cumva au fost in galeti pus si altceva dedesubt, banii sa fi fost doar la suprafata.) Altfel, m-as indoi. Sa stringi trei galeti ia timp, chiar si daca ai conditii necesare pentru asta. Stiu din experienta. Ani de zile am lucrat in echipa de organizare a unei tabere de tineret. Seara se stringeau 3000 de tineri, si se facea o colecta pentru scopuri umanitare. Asta timp de o saptamana. La sfarsit, toti banii marunti erau ca capacitate nu mai mult de doua pungi normale. Daca e sa estimez, ar fi cam o galeata, sau ceva mai mult.
Pentru ca in doi ani eu am mers la supermarket cu cele doua pungi, am realizat ca maruntisul in orice supermarket/magazin e valuta forte. Magazinele au mare nevoie de el. Prima oara cand am mers, sefa casierelor, m-a intrebat in gluma (dupa ce eu imi facusem probleme ca nu i-ar primi) unde am fost pana atunci, de ce nu am mers mai repede, ca de dinainte de a merge ar fi avut extrem de mare nevoie. S-a bucurat enorm ca ii dusesem. A doua oara am mers cu bucurie, stiind ca voi face fericit pe cineva happy.
Ca sa intelegi si mai bine cum sta treaba cu maruntisul, a fost de curand, si poate ca mai e, o promotie in magazinele Penny, daca duceai 50 de lei in monezi de 50 de bani, primeai un voucher de 5 lei. Eu cred ca e destul de sugestiv in ce priveste nevoia de maruntis a magazinelor.
Deci, banii nici nu ajung la banca, ajung in buzunarele clientilor, dati ca rest. Deci nu e permis financiar sa refuzi o asemenea plata. Pentru ca, punindu-i in circulatie, rezolvi o problema reala, a banilor dati ca rest.
Si nici legal nu e sa refuzi o asemenea plata. Sunt bani in circulatie, trebuie primiti. Insa nu e tocmai etic sa te duci cu trei galeti, sa ii pui pe oamenii aia la munca, la sortat si numarat happy. Desi, pe de alta parte, cum am zis, au mare nevoie de ei.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu e legal sa refuzi, dar e de neam prost sa faci asta unui comerciant. Daca vrei sa fii smecher, te duci si platesti taxele/impozitele/amenzile cu galeti de marunt, nu incurci un comerciant de rind.

| Salontanul a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Depinde si de comerciant. Daca sunt marile retaileri care au modificat nejustificat de mult preturile si nu le scad cand scade pretul petrolului, merita! Ma refer la firmele internationale nu amaratii locali.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Salontanul):

Aia au masini de numarat marunt, la o adica... si pana la urma tot angajatii locali au de tras.

| mi25 a răspuns:

Acest lucru este considerat anormal si pe romaneste bataie de joc si poate fi refuzat. Cantitatile de asemenea marime sunt primite de banci cu un anumit comision.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

De ce comision? De unde ai scos asta? Cu ce drept? Daca ma duc sa platesc pentru un laptop de 10.000 in bancnote de 1 leu, mi se ia comision? Mi se refuza? Daca tu crezi ca da, zi si in baza carei legi/regulament universal valabil!

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Scrie pe site-ul bancilor. Deschide si citeste.

| SingleForOne explică (pentru mi25):

La banci sigur au masinarii de numarat banii, m-am dus si eu cu bancnote și marunțiș de diferite feluri, și nu mi-a cerut comision. La BRD, cel puțin.

| mi25 a răspuns (pentru SingleForOne):

La bancnote nu se cere comision. Depinde cata moneda aveai.
Citeste pe a 3-a pagina a site-ului BRD https://www.brd.ro/......ridice.pdf
II. Mijloace de plata Tarif/ comision
1. Operatiuni cu numerar in Lei in valuta
1.1. Depuneri de numerar la casierie
 Depuneri de numerar la casierie*
Pentru valuta Banca accepta bancnote doar pentru: USD, EUR, GBP si CHF gratuit
 Depuneri de numerar in contul fiduciar, inclusiv pentru terte persoane gratuit
 Depuneri de numerar in conturile altor clienti 0.60%, min. 2 LEI -
 Depunere de numerar in moneda metalica 5%
Ce scrie pe ultimul rand?

| SingleForOne explică (pentru mi25):

Totusi, nu mi-a cerut comision. Aveau un cantar electric care calcula automat. Cred ca am oferit in jur de 20 de lei in 50 de bani si 10 bani, pentru ca n-aveam altceva la îndemână.

| mi25 a răspuns (pentru SingleForOne):

Pai la 20 de lei cat comision trebuia sa platesti? Calculeaza. 1 leu. Se mai incurca cu asta stiind ca trebuie sa faca documente in plus? Eu ma refeream la sume mari, cum a mers unul si a platit rata de 1000 de lei. Si atunci se foloseste cantarul, dar iti ia si comision, deoarece nu are cum sa justifice de ce are atata moneda incasata.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

BRD sunt niste jegosi. CEI MAI JEGOSI dintre toate bancile jegoase din Romania. Astia iti iau comision si cand respiri daca esti clientul lor. Si discutam de operatiunea de DEPUNERE DE NUMERAR, nu de PLATA a unei facturi sau a altei operatii similare!

| cristi202 a răspuns (pentru mi25):

La BRD. Dar la alte banci? Nu poti face o regula din asta. La inceput trebuia sa specifici ca ia comision la BRD. Cu o floare nu se face primavara. Nu inseamna ca daca ia la BRD, ia si la celelalte. Poate fi doar o regula a bancii, ca sa descurajeze aducerea de bani marunti.

| mi25 a răspuns (pentru cristi202):

Uite, iti mai dau o banca: BCR file:///C:/Users/Tata/Downloads/Tarif_standard_de_comisioane_PF%20(1).pdf
La pag.6 Daca suma este sub 10 lei, comisionul este zero, daca este mai mare comisionul este de 1, 5 %.
Sa stii ca si alte banci percep comision. Unele banci nu accepta plata sau depuneri in monede, daca sunt mai mari de 10-20 de lei.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Mergi la Banca Transilvania si depune o suma modica - sub 100 de lei - in contul altei persoane si ai sa vezi ca iti ia cel putin 10 lei comisionul. Am patit-o.
Bancherii sunt tot bancheri, indiferent de banca. Scot profit si din piatra seaca.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru cristi202):

Mai toate bancile se indreapta catre operatiuni cashless si e normal sa perceapa comisioane la plati, indiferent ca ma duc cu o bancnota de 5000 (bine, stiu ca nu exista) sau cu 50000 de monede de 10 bani, tot imi baga comision. Ideea e ca nu au cum sa te comisioneze cand faci o plata la un magazin, de exemplu, sau achiti o amenda la administratia locala in monede.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

Nu depun nimic nicaieri de ani buni. De aia exista transferuri realizate prin online banking/mobile banking... sintem in 2022, cine mama naibii umbla cu banii in sacosa? A, da, stiu, infractorii si aia care sunt prea prosti ca sa aiba bani de plimbat cu sacosa dar totusi au...

| SingleForOne explică (pentru GabiDumitrescu):

Unii comercianti mici inca nu au posibilitatea de a face plati prin card, iar asta nu ar trebui sa fie un motiv pentru care ei nu ar trebui sa-si practice activitatea. Nu sunt acei comercianți din benzinării, cum este postarea, dar totuși ideea este aplicabila.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru SingleForOne):

Majoritatea comerciantilor mici fac evaziune fiscala, de aia "nu au posibilitatea" ca alte scuze nu exista - poate doar daca ai magazin in Pestera Muierii si nu ai semnal ca sa poti face plati cu cardul...

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Intreprinderile nu platesc cu card, ele platesc prin virament. Cred ca atata ai putea sa stii daca te bagi in discutie.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu este vorba de bani in sacosa. pentru a plati ceva de sub 100 de lei nu-ti trebuie sacosa sa cari banii.
Dar ce fac producatorii agricoli, micii mestesugari, asociatiile familiale, dar chiar si toate magazinele, cu banii pe care-i incaseaza? Ii vireaza cu cardul? Nu-i depun la banca in numerar? Sau si aceia sunt infractori. Cat de usor este sa acuzi fara sa traiesti realitatea

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

Daca tot te dai destept, stii ca exista (si) carduri pentru "intreprinderi" care se dau unor personaje de acolo imputernicite sa faca plati, nu? De exemplu eu, ca administrator de SRL, am card pe societate cu care pot face plati pana mi se face acru. Deci... mai usor cu pianul pe scari.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca ai fi administrator nu ai sta toata ziua pe TPU.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pentru cumparaturi marunte, altfel te obliga legea sa platesti cu ordin de plata.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

Nu stau toata ziua pe TPU, lol. Din pacate sunt in top 50 utilizatori pentru ca s-a cam dus la vale site-ul per total... Ce lege, tovarase? OP-urile alea se pot plati bine-mersi prin online banking.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Am zis ca nu? Si eu o fac la fel. Eu nu platesc nimic, nici macar cheltuielile comune de la asociatie, la ghiseu. Toate pe net.

| mi25 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ce tovaras? Tovaras iti este partenerul, care nu te bate ca pe coasa: de trei ori pe zi, ca stai atata pe net. laughing

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mi25):

Tovaras in loc de domn in societatea comunisto-socialista, multilateral dezvoltata. happy

| mi25 a răspuns:

Da, poti sa refuzi plata, deoarece nu prevede nicaieri sa ai aparatura speciala de numarat monezi. Apoi impacientezi bunul mers al magazinului, benzinariei. Fara sa mai iei in considerare ca este un fel de bataie de joc.
Bancile sunt obligate sa ia monezile - dar te trimit, daca este agentie, la sucursala unde au asemenea aparatura, daca ele nu au, sau la trezorerie.

| User1234567891234567 a răspuns:

Eu cred ca nu e legal sa refuze o plata cu niste bani oficiali sa zic asa dar pana la urma nu cred ca ar trebui sa plătească cu galeri de 1 ban sau 5 bani sau 10 bani.
Dacă e o suma foarte mare nu ar trebui sa plătească cu mărunțiș adică gândește-te cât timp ar dura ca cel de la benzinarie sa numere acei bani.