| Popa_Marcel_1974_nrk5 a întrebat:

Am si eu o intrebare, am terminat facultatea de medicina dentara la Iasi. Iar acum, doresc sa intru la medicina generala. in ce conditii pota face acest lucru? multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prevederea legala nu se refera doar la cetatenii romani, ci spune ca "o persoana", asa ca daca ai fost pe loc bugetat nu mai poti fi tot pe asemenea loc, la a doua facultate, decat daca platesti taxa de studii de la prima facultate.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti intra daca reusesti la admitere.
Daca prima facultate ai facut-o pe loc bugetat atunci a doua o poti face cu taxa sau si pe loc bugetat, daca reusesti pe asemenea loc si platesti taxa de studii la prima facultate, conform art.142 din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

| Popa_Marcel_1974_nrk5 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc. Atunci cand am facut prima facultate, inca nu eram cetatean roman. Aceasta nu ma poate favoriza, ca si la a doua facultate sa studiez la buget? Primii 3 ani se echivaleaza.

| Popa_Marcel_1974_nrk5 explică (pentru Ioandelasal):

MULTUMESC MULT, IOAN. Presupun, ca sunt si niste excepţii la legea data. Am citit undeva, ca profesorii pot face a doua facultate gratis?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Popa_Marcel_1974_nrk5):

N-am intalnit o asemenea prevedere.