| Gabriela_Gabi_1999 a întrebat:

Buna.
Imi spuneti si mie cum e cu locurile bugetate la Academia de politie? Am terminat 2 ani de facultate la fara taxa, mai pot intra la academie la fara taxa sau? Si sunt majoritatea locurilor bugetate... va rog sa ma faceti sa inteleg

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate, dar numai daca platesti taxa la facultatea anterioara, pe cei 2 ani.
Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

| minrest a răspuns:

Romania iti plateste, numai daca iei examenele cu nota ceruta, un rand de studii: Licenta, Master, Doctor. Daca vrei sa faci si alte studii, le platesti. Asa ca nu poti face doua facultati fara taxa. Daca ai facut doi ani, termina facultatea pe care o faci acum, si nu ai decat sa faci ce facultati vrei pe banii tai, dupa asta. Exista si posibilitatea, mentionata de Ioandelasal, de a plati cei doi ani de pana acum, dar ai mare grija sa nu faci ceva gresit, sa o faci exact in conditiile legii. De asemenea, ar fi pacat sa platesti astia doi ani, si sa nu poti intra pe locurile de la buget.