| Mariana875 a întrebat:

Bună, pot să-mi schimb buletinul dacă nu mai stau la adresa menționată în el și să fie trecută adresa la care stau acum? Vor accepta cei de la buletine?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sigur ca poti, mai mult este chiar obligatoriu sa-ti preschimbi cartea de identitate la schimbarea domiciliului, conform OUG 97/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 19.(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:  
c) în cazul schimbării domiciliului;
(2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condiţiile art. 15 şi 16, după cum urmează:
b) în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j);"  
  

| Mariana875 explică (pentru Ioandelasal):

Acum o lună mi-am făcut buletinul de 18 ani, mi-am schimbat domiciliul și atunci,
îmi era teamă că nu o să pot acum dacă îmi pun o altă adresă acum din moment ce am schimbat-o acum o lună, credeți că pot să-mi schimb domiciliul dacă încă nu am primit buletinul de 18 ani?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Mariana875):

Si chiar ai schimbat domiciliul atat de repede? Nu faci confuzie intre domiciliu si resedinta (flotant)?

7 răspunsuri:
| Zuzu1991 a răspuns:

Raspunsul corect NU e cel cu funda, din pacate, il respect SERIOS pe Ioandelasal, insa de data asta are dreptate doar partial
1. intr-adevar ai OBLIGATIA legala sa iti schimbi adresa de domiciliu cand nu mai stai la adresa din buletin, DAR, NU e batuta in cuie, nu am auzit de amenzi d'aia, de cand nu mai sunt comuistii la putere (care vroiau sa mananci rahat la sat daca acolo ai fost "repartizat")
0. (0 e inainte de 1) trebuie, trebuie, TREBUIE sa fii luat in colocatie de catre proprietarul casei/apartamentului in care locuiesti, ALTFEL NU POTI SA ITI SCHIMBI ADRESA DIN BULETIN! iar asta, poate ca nu e asa de usor, inseamna ca proprietarul plateste impozite pentru ca si-a inchiriat proprietatea, iar marea majoritate ZDROBITOARE nu vor asta

| Ioandelasal a răspuns (pentru Zuzu1991):

Nu eu am adoptat prevederile legale, mai reciteste alin.(2) al art.19.
Dupa tine "este obligat" inseamna ca "nu este batuta in cuie"?

| Mariana875 explică (pentru Zuzu1991):

Domnul Ioandelasal a avut dreptate. Am fost recent la cei de la bultine și am putut să-mi schimb domiciliul fără nicio problemă din punct de vedere legal!

| Anonim a răspuns (pentru Ioandelasal):

Din pacate da... nu contest absolut in nici un fel litera legii pe care ai scris-o tu, dar
este "obligat" numai cu numele (inca odata, lege comuista, comuistii vroiau neaparat sa nu vii de la sat si sa locuiesti la oras, si o vroiau CU SPUME), asa ca daca nu iti faci mutatie, nu te amendeaza nimeni si nu ai nici o restrictie reala (de exemplu, nu e nici o problema sa imi aleg doctor de familie oriunde, oricat de departe ar fi de, domiciliu inregistrat)

singurele restrictii pe care le-am auzit relativ la domiciliu dupa revolutie sunt faptul ca te muti la tara ca sa dai de examenul auto cu cineva care ia spaga, ca la oras nimeni nu mai ia spaga sau iti faci mutatie ca, scoala la care vrei sa iti dai copilul sa fie obligata sa il ia pentru ca locuieste in raza in care sunt obligati sa accepte copii sau cetateni moldoveni care sunt luati in colocatie asa ca nustiuce femeie din Iasi cu un apartament de 2 camere avea mutatia facuta pentru 2500 de cetateni moldoveni

si ca sa iti mai dau un exemplu absolut REVOLTATOR pentru realitatea reala, merg la vot, nu sunt din orasul respectiv, toti cei din respectivul oras stateau la coada cu zecile pentru ca au fost defalcati pe strazi si NU erau lasati sa voteze unde vroiau ei, eu intru, politistul ma intreaba "unde locuiti", eu, "Baicoi", "aaaaa, mergeti unde e mai liber" si merg si nu stau la nici o coada, da, stiu, incredibil de frustrant pentru cei care stateau in zona

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mariana875):

Nici o problema daca esti luat(a) in colocatie
eu spuneam ca e greu sa fii luat in colocatie de... straini (mai ales de cei care inchiriaza)
si de faptul ca e prea usor sa locuiesti unde vrei FARA sa iti schimbi domiciliu