|

Bună seara! Am nevoie de niște sfaturi și niște informații.Anul trecut în octombrie m-am angajat la o firma ca agent de vânzări în principal fiind necesar sa fac livrări cu anumite produse; prin noiembrie șefa firmei mi-a cerut împrumut niște bani, 2000 de euro mai exact, noi fiind ceva cunoștințe, cu condiția ca după o săptămână o sa îmi înapoieze banii într-o săptămână (am chitanța de la Transilvania cu transferul și o am înregistrată la telefon cum mi-a cerut banii, dacă ajuta cu ceva); bineînțeles ca nu a fost asa și m-a amânat vreo luna și ceva. Apoi din nefericire am avut un accident auto cu masina de la firma un dacia dokker din 2013. După accident nu am mai lucrat la ei fiindca oricum aveam de gând sa termin acolo dar în nici un caz asa.Cu greu am recuperat de la ea 1000 de euro ea neavând nici o dovadă că mi-a dat vreun ban înapoi fiindca ne-am întâlnit undeva și mi-a dat banii în mână. Ea a spus ca restul de bani o sa mi-i dea când se termina toată nebunia cu mașina, aceasta fiind pagubă totala și ei având casco. Zilele trecute am primit de la ea o factura emisa de firma de asigurări (nu de casco) cu masina avariata care are valoare de, ce credeți, exact 1000 de euro. Ea a făcut factura pe mine și a făcut și chitanță ca și cum i-am dat banii, dar ea de fapt nu mi-a mai dat banii împrumutați. De ce ar fi cumparat epava? E ceva de făcut? Toata lumea mi-a spus ca nu trebuie sa plătesc nimic. Și i-am intebat și pe cei de la casco și au spus ca nu trebuie sa dau nici un ban dar ea totuși a scos 1000 de euro. Va rog sa ma lămuriți. Îmi pare rău dacă am rubrica

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Sigur ca am dreptate, asa prevede Codul muncii, citez:
"ART. 254.(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
  (2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
  (3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
  (4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie."

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Sigur ca nu trebuia sa platesti nimic.
Solicita sefei sa-ti restituie suma imprumutata si spune-i ca daca nu o face o s-o dai in judecata si va cheltui mai mult.
Daca ai fost vinovat de producerea accidentului trebuia sa-ti faca o decizie de imputare pentru suma necesara repararii masinii, altfel nu este legala retinerea sumei si nici factura pe tine.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ioandelasal):

Sper sa ai dreptate?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează