| BoboBobo6717 a întrebat:

Bună! Un caz de un accident cu victime : O persoană si-a spart capul, iar o a doua si-a rupt o mână care i s-a pus în ghips fără operație sau alte complicații și si-a rupt nasul, șoferul era vinovat, i s-a făcut dosar penal cu vătămare corporală din culpă. Cele două persoane au recurs la ceva firmă de recuperări și au cerut despăgubiri. Întrebările sunt: are de suferit persoana vinovată din cauza asta? Se cunoaște ceva in plus la dosarul penal? Persoana vinovată o să fie chemată pe undeva? Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Persoana vinovata o sa fie urmarita penal, eventual trimisa in judecata si instanta va hotari pedeapsa, aceasta are prea putina legatura cu despagubirile obtinute de persoanele vinovate de la firma de asigurare civila.

| SilentRain a răspuns:

Încearcă aici ->
https://www.avocatnet.ro/

| mi25 a răspuns:

In primul rand o firma de recuperari nu poate sa ceara despagubiri, deci nu poate fi parte in proces.
Cererea despagubirilor se face in termenul legal de 90 de zile, in cadrul cercetarilor penale sau pe timpul desfasurarii procesului.
Cererea despagubirilor de catre victime nu influenteaza procesul penal, doar daca vinovatul nu achita aceste despagubiri, daca e in plenitudinea posibilitatilor, pana la pronuntarea sentintei, poate sa influenteze dozarea pedepsei.

| BoboBobo6717 explică (pentru mi25):

Din câte am înțeles, despăgubirea se face de către asigurarea șoferului vinovat.

| mi25 a răspuns (pentru BoboBobo6717):

Da, asa-i. Uneori, insa, sumele date de asigurare nu pot acoperi cheltuielile si atunci se cer de la vinovat diferentele.

| mi25 a răspuns:

Imi cer scuze, termenul de a cere despagubiri - deci a se constitui ca parte civila in procesul penal este pana la terminarea cercetarii penale de catre parchet.
90 (3 luni) de zile este termenul maxim ca sa se depuna plangerea prealabila (atunci cand legea prevede), in care se poate constitui si ca parte civila persoana vatamata.