anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:


Am o intrebare referitoare la legislatia privind asociatiile de proprietari. M-am mutat de curand intr-un nou apartament iar vechiul proprietar a achitat 400 lei fond de rulment, bani ce ii pot fi restituiti dupa vanzarea imobilului. Asociatia nu ii restituie acesti bani deat daca acopar eu suma respectiva. Nelamuririle mele sunt multiple:
1: Mai este fondul de rulment obligatoriu?
2: Daca nu s-a stabilit pentru MINE, noul proprietar, acest fond in functie de cea mai mare intretinere pe care o voi avea, cum stiu ce trebuie sa platesc?
3: Pot fi data in judecata pentru neplata fondului de rulment?
4: Isi poate recupera vechiul proprietar banii de la asociatie fara ca eu sa fiu obligata sa acopar intreaga suma(m-am mutat in luna iulie si mi se pare firesc sa acopar doar lunile ramase din acest an, urmand ca anul viitor sa se calculeze noul fond de rulment in functie de facturile mele la intretinere).
Legislatia in vigoare este haotica, nu stipuleaza de fapt mai nimic, lasand in seama asociatiilor tot felul de hotarari pe care cu greu le poti verifica daca sunt sau nu legale. Cert este ca am reusit deja sa aprind spiritele celor 3 mosi care vorbesc/tipa toti 3 in acelasi timp si nu cred ca o pot scoate la capat in mod civilizat. La explicatiile pe care le-am cerut cu referire la acest fond (nu stiam nimic, am fost doar chiriasa pana acum si nu m-am lovit de asemena probleme) mi-au raspuns doar ca ei sunt o asociatie serioasa si ca daca am avut bani de apartament, trebuie sa am si pentru fond.

Va multumesc si astept un sfat, o lamurire.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform L. 230/2007, art. 45 adunarea generala a asociatiei poate aproba constituirea unor fonduri speciale. Printre acestea este si fondul de rulment, prevazut expres in Normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG nr. 1588/2007, in art. 24. Potrivit dispozitiilor acestui articol fondul de rulment se constituie la nivelul cheltuielilor din luna cu cele mai mari cheltuieli din anul anterior, corectata cu rata inflatiei, se plateste anticipat si reintregirea se face in luna urmatoare celei in care s-au efectuat plati din acest fond. Vanzatorul unui apartament isi poate recupera banii din fondul de rulment, daca nu au fost folositi pentru plati si daca n-are restante, indiferent daca cel care a cumparat a achitat suma respectiva pentru fond.
Fata de prevederile legale te pot da in judecata pentru a achita suma stabilita la acest fond.
Legislatia nu este haotica, prevederile legale sunt clare, trebuie doar citite. Pesemne ca nici cei in cauza nu au citit-o si se conduc dupa ureche. Aici gasesti normele metodologice: http://www.asociatiideproprietari.ro/asprop/documentatie/HG15882007.pdf. Numai bine!

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

1. Fondul de rulment se stabileste prin hotarare de comitet. daca comitetul l-a stabilit este obligatoriu.
2. Fondul de rulment se stabileste pentru apartament si este egal cu o suma care sa acopere minim cea mai mare intretinere din anul anterior. Nu are legatura cu lunile ramase din an si cu nimic altceva. El trebuie sa acopere cea mai mare intretinere a acelui apartament in anul urmator. Daca tu ai alte conditii (de exemplu mai putine persoane decat fostul proprietar) poti cere recalcularea lui, dupa ce platesti suma actuala. Comitetul poate decide recalcularea si ti se va returna suma care este in plus. Dar intai trebuie sa platesti cei 400 de lei.
3. Da, poti fi data in judecata si vei pierde imediat. Fiindca, conform legislatiei, asociatia are perfecta dreptate. Tu nu ai inteles nici macar ca fondul de rulment se refera la apartament si nu la proprietar, asa ca tind sa cred ca ai citit incomplet sau superficial legislatia, care este haotica in alte cazuri, dar aici este foarte foarte clara.
4. Nu, fostul proprietar nu-si poate recupera fondul pana nu platesti tu. repet, nu are legatura cu cate luni au ramas din anul asta, fiindca fondul de rulment este al apartamentului si se refera la anul trecut. Tu ai cumparat apartamentul cu aceasta obligatie, un fond de rulment de 400 de lei, pe acre legea te obliga sa-l platesti.
Nu contest ca persoanele din comitet nu sunt foarte politicoase, dar trebuie sa intelegi ca tu ridici o problema falsa, comiti o ilegalitate si te acoperi cu faptul ca nu ai inteles legea. oamenii au dreptate, iar faptul ca nu cunosti legea nu te scuza si nu te absolva in nici un fel. Sincer, tu cum ai reactiona daca ai semna un contract de munca, sa zicem, in care s-ar stipula o obligatie a patronului (sa zicem s-ar zice ca postul este salarizat cu 1000 de lei). Dupa aceea, patronul ar zice: astia sunt banii cu care e salarizat postul, dar sa vedem, ca tu esti un nou ocupant, e si la mijlocul anului, iti dau o suma oarecare, raportata si la anul mai vedem, recalculam. Exact asa faci si tu. Ai luat apartamentul cu o obligatie, legat de care notarul trebuia sa te informeze si acum refuzi sa acoperi obligatia, desi ti-ai asumat-o. Proprietarul vechi a solicitat, la vanzarea aparatmentului o adeverinta de la asociatie in care a fost precizata acest fond de rulment si faptul ca el revine, ca obligatie, noului proprietar. Daca tu contesti hartia aia, atunci contractul de vanzare cumparare e nul. Daca nu o contesti, iti acoperi obligatia asumata. Tu ce vrei de la asociatie? Sa iti permita in mod civilizat sa nu iti indeplinesti obligatia asumata? Stii ca administartorul raspunde personal si daca nu iti solicita suma (chiar in instanta) comitetul poate decide sa recupereze suma de la el (adica sa plateasca administratorul).

| Zenithf a răspuns:

Fondul de rulment nu este, din cate stiu eu, obligatoriu. Dar tine de cum se organizeaza fiecare asociatie de locatari, sunt lucruri care se decid in sedinta. Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un vecin care are capul pe umeri si sa te lamureasca bine cum sta treaba.
Din ceea ce stiu eu, fondul de rulment este un fond din care se acopera niste anumite cheltuieli urgente, urmand apoi ca administratorul sa recupereze banii de la toti locatarii si sa refaca acest fond, nu este o contributie anuala pe care sa o platesti pe trimestre. Deci, daca este o hotarare a tuturor locatarilor, asta trebuie sa te lamureasca vecinul cel cu capul pe umeri, atunci va trebui sa iti acoperi si tu partea.