| JackLime a întrebat:

Bună ziua,

As vrea sa știu cam cât costă o succesiune?
Unde este mai convenabil de făcut, notar sau judecătorie?

Bunurile ce urmează a fi dezbătute sunt: o casa batraneasca cu 3 camere din lemn și chirpici, o grădină de vreo 600 m2 și un fanat de vreo 7200 m2.

Dacă nu se reușește dezbaterea moștenirii din diferite motive (birocratice, financiare), moștenitorii ar putea încheia un contract cu mine prin care sa dovedesc ca eu stăpânesc și îngrijesc casa?

Va mulțumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

In primul rand, in instanta te primeste numai dupa ce ai fost la notar si datorita divergentelor dintre mostenitori, nu s-a putut incheia dezbaterea mostenirii. Si atunci pierzi ssi ce ai platit la notar.
Daca vresi sa stii cat te costa, cauta pe net catalogul valoric al Camerei notarilor publici de pe langa Curtea de Apel unde este arondata localitatea. In tara sunt 16 Curti de Apel.
Valoarea imobilelor - constructii si terenuri - este cea declarata de cel care introduce cererea pentru dezbatere (actele), dar nu mai mica decat in acest catalog.
Ex. Daca in catalog valoarea locuintei este evaluata la 300 mii lei, iar tu declari 100 de mii, valoarea luata de notar in considerare este de 300 de mii. Daca declari 400 de mii, notarul ia in considerare 400 de mii.
Daca dezbaterea succesiunii se face pe parcursul a 2 ani, nu se plateste impozit pe valoare de 1%, se plateste numai taxa notariala.
Sunt pe net calculatoare de taxa notariala, daca stii valoarea masei succesorale.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Costul succesiunii este in functie de valoarea bunurilor din masa succesorala (bunurile imobile si mobile ce au fost in proprietatea defunctului). Procedura succesorala la un notar public este mai ieftina si mult mai rapida decat cea prin instanta de judecata. Pe internet gasesti calculatoare, trebuie doar sa introduci datele, in special valoarea.
Mostenitorii pot vinde sau dona bunurile doar dupa ce devin proprietari, respectiv dupa ce obtin certificatul de mostenitor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tribunalul va evalua bunurile conform preturilor de pe siteurile de vanzare, iar ceasta valoare se va imparti la mostenitori conform cotei fiecaruia. Poti tu sa furnizezi pretul mediu al mp de casa sau ha de teren in zona respectiva.

Daca vrei sa detii totul, trebuie sa le cumperi partile celorlalti sau ei sa cedeze tie gratis partile lor.

Eu am facut la tribunal pentru ca nu ne am fi inteles amiabil.
M a costat avocatul.
Impozitele trebuie sa fie platite la zi, cele pe casa si teren.
De asemenea sa fie trecute in cartea funciara, cadastu

| JackLime explică (pentru anonim_4396):

Prin uzucapiune nu s-ar putea?