|

Buna ziua, azi am aflat ca sotia m-a dat în judecată pentru divorț, dar încă nu am primit citatie! Eu am trimis bani copilului in fiecare luna si am martori si poze cum ca ea avea pe altcineva dupa ce am ales să încheiem totul! Care ar putea fi deznodamantul la sfârșitul procesului, ea ar fi vrutpe luna undeva la 450 de lei iar eu am trimis 200-250 de lei asta pentru ca nu aveam nici o hotărâre asupra pensiei.

18 răspunsuri:
| a răspuns:

Daca te referi la obligatia de intretinere (pensia alimentara) aceasta poate fi de pana la 1/4 din venitul net lunar, suma exacta o va stabili instanta de judecata.
Conform Codului civil, citez:
"ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.
ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."

| a răspuns:

Din momentul cand primesti citatia, pentru a te prezenta la tribunal, ceri adeverinta de la locul tau de munca si ti se va stabili o suma a pensiei alimentare in functie de salariul pe care il ai. Daca nu lucrezi, ti se va stabili pensia la salariul minim pe economie actual. Cel mai important este sa trimiti banii prin posta si sa pastrezi toate recipisele.

| a răspuns:

Nu are nici o treaba infidelitatea cu cuantumul pensiei alimentare!
https://legeaz.net/......ntretinere

| explică (pentru danbnz):

Ea vrea să văd copilul doar in prezenta ei si eu vreau sa il iau si eu un week end

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Daca instanta hotaraste ca il poti lua si in weekend, ea nu poate face nimic.

| explică (pentru darrio2007):

Păi ar putea să nu mi-l dea si mie?

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Daca ai dovezi clare ca te-a inselat, poti castiga custodia copilului. Daca ai un venit stabil si conditii bune de crestere.

| explică (pentru darrio2007):

Am

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Asteapta prima infatisare la tribunal si prezinta dovezile pe care le ai. Ea stie ca tu ai asemenea dovezi?

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Asta stabileste judecatorul cat si cum cu dreptul de vizita.
Depinde cum te intelegi cu ea si dupa divort.

| explică (pentru darrio2007):

Păi cred că stie dar nu conștientizează

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Mai vorbim dupa ce vei avea prima infatisare la tribunal. Succes!

| a răspuns:

Parca plata e de 25% din venituri la un copil deci la un salar minim vreo 300 de lei. Foloseste ca regula 25% din venituri si vezi o suma aproximativa.

Faptul ca ea si-a gasit pe altul sau nu nu este relevant pentru ca tu platesti pensie alimentara pentru copil nu pentru ea.

| a răspuns:

Neavand inca o hotarare judecatoreasca in care sa fi obligat la plata pensiei, deocamdata nu te poate soma sa ii dai mai mult. Terminati cu divortul, inteleg ca cel mic va ramane la mama, si in urma divortului vei incepe sa platesti pensia alimentara. Pana atunci dai cat poti, e totusi copilul tau. Cum ti-a zis cineva, ia ca orientativ procentul de 25% din veniturile pe care le realizezi lunar.

| a răspuns:

Daca demonstrezi, ca cauza (scuzati cacofonia) rupturii relatiei voastre a fost infidelitatea dansei, va fi ea cea care va plati intretinerea copilului, asta daca esti in masura sa-l cresti in conditii optime. Succes si tine-ne la curent.

| a răspuns:

Felicitari sotiei! lupta pentru drepturile copilului ei! cu 200 de lei pe luna nu face nimic.

| explică (pentru Liana030809):

Si la salariile din Romania? Pe lângă aia 200 de lei i am mai luat cate ceva, daca nu sti nu vorbi

| a răspuns (pentru Andrei9716):

Atunci trebuie sa luam in considerare si salariul sotiei. si nu ati mentionat nicaieri faptul ca i-ati mai luat cate ceva in intrebare