| Cristianm11 a întrebat:

Buna ziua, sotia mea a nascut, noi luram la aceeasi firma, insa as dori sa intru eu in concediul de crestere copil. La HR ne-a spus ca mama poate beneficia de 120 de zile concediu postnatal(a nascut prematur) si abia dupa aia sa sa intru eu in concediu acesta de crestere copil. Problema este ca am fost la primarie si mi-a spus ca tata nu are treaba cu mama si ca ar trebui sa depun dosarul, dar nu pot deoarece nu am toate actele de la angajator. Ma puteti lamuri va rog ce trebuie sa fac sunt foarte bulversat ca unul zica ca trebuie bagate actele altul nu, abia la sfarsitul concediului post-natal al mamei.Multumesc pentru ajutor.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG nr.111/2010, privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu md. si compl. ulterioare, poti depune dosarul cu actele stabilite si ai dreptul de a primi concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului incepand cu ziua urmatoare celei in care se termina concediul de maternitate a sotiei, citez:
"ART. 13.(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;  
d) dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;  
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate. (2) Cererea se completează potrivit modelului care se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(4) Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (3) se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului împărţită la 12.
(5) În cazul veniturilor din activităţi independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în calcul veniturile înscrise în actele doveditoare împărţite la numărul de luni în care s-au realizat acestea.
(6) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (6), pentru conversia în moneda naţională a veniturilor realizate de acestea, se ia în calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României în ziua anterioară depunerii cererii.
  ART. 14.(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
ART. 15.(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;"

2 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Asta este o prostie ca tatal sa fie in concediu crestere copil, si sotia ce sa faca sa munceasca ea dupa ce a nascut si tu sa stai acasa? Nu este corect, in primul rind sotia ta mama copilului trebuie sa i dea sîn bebelusului in primele luni de viata nu biberon, tu ca barbat ce sti sa faci unui nou nascut? Barbatii trebuie sa mearga la munca si femeiile cu copil stau in concediu de crestere copil 2 ani, sau tu vrei sa faci pe dos, stai si tu acasa si sotia si bani de crestrea copilului cine are? Socrii? laughing părintii tai? laughing Stai la serviciu ca viata e grea trebuie sotiei bani, crezi ca statul va umple de bani?

| adryang78 a răspuns:

În primul rând, de la angajator îți trebuie stagiul de cotizare care să ateste că ai minim 12 luni lucrate în ultimii doi ani. Faptul că "tatăl nu are treabă cu mama" se referă la perioada de concediu postnatal, timp în care nu ai cum să iei indemnizație. Dar între timp se poate depune dosarul (nu mai rețin exact ce conține, în orice caz actele de identitate, certificate de naștere, stagiul de cotizare, parcă era și un tipizat de cerere, foaia de concediu a mamei etc.). Lista completă ți-o pot da cei de la Primărie.
Înarmează-te cu răbdare, suntem o nație eminamente birocratică. Printre altele. big grin
Succes!