| Petre_Dragos_1998 a întrebat:

Bună ziua, vreau să cumpăr un teren, iar propietarul - o rudă de a mea - nu mai rămâne în țară.
Actele pentru cadastru și intabulare sunt depuse la OCPI, și va trebui semnat actul final de vânzare-cumpărare.
Având în vedere că propietarul nu mai stă în țară și își va lua banii în fața notarului, el zice că poate să-mi facă mie o procură specială pentru acel teren ca să semnez în locul lui actul final de vânzare-cumpărare? Adică mi se poate face o procură, pe numele meu, pentru ca practic eu să fiu mandatarul care vinde dar în același timp și persoana care cumpără? Dacă se poate astfel, vă rog să-mi specificați în ce fel, deoarece este prima oară când aud despre o altfel de procură și nu știam că există și nici cum funcționează.
Sau această procură specială ar trebui el să o facă altcuiva ca să îi dea drept de vânzare doar pentru acel teren?

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu cred ca e ok ca tu sa fii si vanzator si cumparator.
Cel mai simplu e sa imputerniceasca pe altcineva, printr-o procura notarială, sa vanda proprietatea in numele lui. Împuternicitul poate fi cineva din familie, gen tatal sau fratele tau.
Mai sunt si alte artificii, dar mai complicate. Gen ii dai un imprumut de valoarea proprietatii, el se obliga sa il restituie si garantează cu casa. Sau iti face o promisiune de vânzare, cu termen exact, in care se obliga ca pana la data X sa iti vanda proprietatea, in caz contrar fiind indreptatit sa o preiei in lipsa lui, virandu-i in cont pretul convenit.
Cel mai simplu ramane insa cu procura notarială.

| Petre_Dragos_1998 explică (pentru regis):

Mereu procură - este sfântă.
Procura de la notar, originală și validă de el.

| relian a răspuns:

Eu cand am fost in RO, am avut si ceva treaba la notar si am aflat ca nu mai merge sa vinzi cu procura, am facuyt eu procura pentru cineva si am spus sa treaca de toate, persoana deja avea procura mai veche, cu vinzare, cumparare etc, notarul a spus ca poti face sa cumpere, d ar sa vinda in numele tau la revedere, nu se mai poate.

Iara in cazul tau nici atit, adica tu sa fii vinzator si cumparator laughing nici pomeneala.
Deci nu se mai poate cu procura sa vinda alta persoana in numele tau, asa mi-a spus notarul ca e alta lege mai noua.
Acu daca mo mintit, desi nu vad sa minta, dar noua procura nu mai cuprinde vinzare.

Deci nici daca face procura altei persoane, nici la rude, nu merge sa mai vinda asa, trebuie sa fie el personal cand vinde.

Procura tio face notarul, adica o face celui care solicita, respectivu merge cu buletinu si in persoana, spune ce doreste, merge si persona pe numele caruia ii face acea procura si aia e tot.

Treb sa plateasca nu mai stiu peste 100 si ceva de lei, asa o ajuns acu o procura laughing dar cum am spus nu poate sa mai vinda.

Deci el trebuie sa fie prezent si cand face procura cuiva, asa ca nu-i da nici un ban, pana nu mergeti sa faceti actele.

Daca pleaca din tara, o sa revina el cumva, doar nu pleaca definitiv, ori sa amine pana vin actele lui, sau ce are cadastru si pleaca dupa.

Procura nu se face doara pentru ceva anume, se face pentru orice, adica perosoana imputernicita, cumpara, inchiriaza, administreaza in numele aluia, terenuri cazxse, bunuri etc, ce se specifica in acea procura.

Mergi tu la notar si te lamureste ala, dar te asigur ca fara omu care este proprietar nu se poate face procura si nici nu va putea vinde, va trebuie sa fie el personal la semnat actele.

Doar cine stie, sa fie f bun prieten cu notarul ori ruda, desi este ilegalitate daca ar face asa ceva, sa semneze altul in locul lui.

Banii ii dai aluia care vinde, nu trei sai dai in fata nimanui, ala odata cea semnat aia arata ca si-a luat banu, dar tu nu-i da nici un ban pana nu semneaza, sa vezi actu in mina.Nu intereseaza pe nimeni citi bani ii dai, bine notaru trece acolo o suma, dar zic ca idee ca spune cineva ca trebuie la sume mari sa platesti prin banca, nici pomeneala, poti sai dai cashu jos laughing

| Petre_Dragos_1998 explică (pentru relian):

Procura o va face el la notar pe numele altcuiva - vedem pe cine.
Am încercat să caut și nu am găsit această informație - adică că nu se mai poate vinde cu procură. Adică, tocmai săptămâna trecută mama a făcut o procură fratelui său să vândă un teren dat moștenire acum n ani.
De asemenea, cunoștințele celui care cumpăr au procuri să vândă în numele lui alte terenuri.

| relian a răspuns (pentru Petre_Dragos_1998):

Eu vorbesc de notar din RO am facut procura personal cuiva, asa cum am spus si nu mai apare ca poate vinde, dar notaru mia si spus inainte sa o faca, eu am spus ce mi s-a spus si ce am lasat in RO, asta acum 2 ani.
A facut procura mama ta, si ce scrie in acea procura, ai citit-o? Spune-i lui maicata sa iti citeasca tot ce scrie acolo.Fratele ei a vindut ceva cu acea procura?
Eu cand am fost nu facea notaru nici din aia sa mearga copii in afara tarii oar cu un parinte, cerea sa vina ambii sai vada sa semneze laughing era unu facea ca trenu pe acolo.

Poate o fi cum spui, so fi schimbat de acum 2 ani, tot ce se poate, in RO se schimba lelgile dupa vint laughing

| relian a răspuns (pentru Petre_Dragos_1998):

Ma uitaia cum pe net, am vazut ca notarii fac procure dupa cum cred ei, sau dupa cum interpreteza ei legea laughing
Uni notari spun ca n-ar fi legal sa faci procura tie insuti, adica tu sa vinzi tot tu sa cumperi, dar legea, era cineva care a venit si aratat legea, deci legea spune ca se poate laughing vai de capu nostru si de notaru la care eu am fost laughing
Cind ajung prin RO ma duc si ii spun sa se lase de jobu ala ca nu-i de ea laughing era femeia unde am fost eu.

Deci legea spune ca poti sa iti faci procura tie insuti, dar ca treba sa treci acolo tot, mai ales pretu, atunci nu mai apare conflict de interese.

Am gasit si procura de vinzare, deci ai dreptate, poti face procura sa vinda altcineva in locul tau.
Pfff sa vezi cei fac la fufa aia ce mi-a facut procura mie laughing nu-i ca vind eu ceva, dar ca idee

| katin a răspuns:

Notarul stie mai bine decat comunitatea TPU.
Da, se poate face o procura altei persoane.
Dar ma indoiesc ca notarul va accepta ca tu cumparatorul sa fii si vanzator. Dar daca ii face, asta e.
Insa, cum isi va lua banii in fata notarului? 1. Pentru ca nu poti da banii inainte de a se incheia tranzactia. Si nici nu recomand. 2. Notarul nu este martor al platii. 3. Sumele mai mari de 50.000 lei se platesc doar prin virament bancar.

| katin a răspuns:

Si, am uitat: acea procura trebuie facuta de notar. Nu de mana.

| Petre_Dragos_1998 explică (pentru katin):

Bineînțeles - totul la notar.
O va face acolo, de față cu mine. Ce nu este la notar este efectiv nul, notarul e un fel de,, girant" al documentelor pe care le atestă.