anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cand statul vrea sa-ti exproprieze un teren pentru constructia unui cai ferate sau autostrazi ce drepturi mai are proprietarul? expropierea se face cu sau fara acordul proprietarului? in cazul unei despagubiri se poate negocia sau nu o suma mai mare? sau cum se poate face ca in calitate de proprietar sa castigi mai mult decat cu cat vrea statul sa te despagubeasca?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exproprierea pentru utilitate publica se poate face si fara acordul proprietarului. Daca expropriatorul si expropriatul nu cad de acord asupra despagubirii aceasta va fi stabilita de instanta judecatoreasca competenta. In acest sens sunt prevederile Legii nr.255/2010, cu md. ulterioare, citez:
"ART.22.(1) Expropriatul nemulţumit de cuantumul despăgubirii prevăzute la art. 19 se poate adresa instanţei judecătoreşti competente în termenul general de prescripţie, care curge de la data la care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii, sub sancţiunea decăderii, fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator asupra imobilului supus exproprierii, iar exercitarea căilor de atac nu suspendă efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii şi transferului dreptului de proprietate.
(2) Termenul în care moştenitorii expropriatului defunct se pot adresa instanţei judecătoreşti curge de la data acceptării succesiunii.
(3) Acţiunea formulată în conformitate cu prevederile prezentului articol se soluţionează potrivit dispoziţiilor art. 21-27 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în ceea ce priveşte stabilirea despăgubirii.
(4) Atât procedura de expropriere, cât şi obiectivele de utilitate publică ce fac obiectul prezentei legi nu pot fi suspendate sau sistate la cererea vreunei persoane care invocă existenţa unor litigii privind posesia ori proprietatea imobilului expropriat."