anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care infractiuni sunt considerate delicte si care sunt sanctionate doar prin contraventii si 'pedeapsa pecuniară'? Care sunt cele care prevăd modalităţile alternative ale permanenţei domiciliare şi al muncii în folosul comunităţii?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este vorba de Codul penal italian, nu de Codul penal roman. Nu cunosc legislatia italiana dar au fost prezentate prevederile de catre un avocat stabilit in Italia si precis sunt in vigoare.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In Romania nu exista aceasta clasificare.
Infractiunile se sanctioneaza cu detentiune pe viata, inchisoare sau amenda penala.
Contraventiile se sanctioneaza cu avertisment sau amenda.
Munca in folosul comunitatii se poate dispune in ambele cazuri, respectiv la infractiuni atunci cand pedeapsa este inchisoare cu amanarea executarii pedepsei sau cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei iar la contraventii atunci cand contravenientul nu achita amenda si nu se poate face executarea silita a acesteia.
De altfel si pentru infractiunile in cazul carora se dispune renuntarea la aplicarea pedepsei se aplica un avertisment.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Huh? Infractiunile sunt infractiuni, iar contraventiile sunt contraventii. Ai facut citamai salata. Nu ar fi mai practic sa iei si sa verifici tu frumusel prin codul penal?

| parcalab32 a răspuns:

ACEST ARTICOL 'Pentru a evita însă ca anumite infracţiuni cu un grad de pericol social scăzut să fie asociate cu un termen de prescripţie derizoriu, s-a determinat o limită temporală minimă pentru intervenţia prescripţiei răspunderii penale egală cu 6 ani în caz de delicte şi 4 ani în cazul contravenţiilor, chiar dacă legea prevede pentru acestea doar pedeapsa pecuniară.' PREVEDE infractiuni din asa numita clasa de 'delicte'. As vrea deci sa stiu ce tip de infractiuni se inscriu in acea categorie care presupune prescrierea in termen de 6 ani.

| Ioandelasal a răspuns (pentru parcalab32):

Nu stiu de unde ai luat acest articol si daca se refera la Romania.
Conform Codului penal roman, citez:
"ART. 153.Prescripţia răspunderii penale  
(1) Prescripţia înlătură răspunderea penală.  
(2) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:  
a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise;  
b) infracţiunilor prevăzute la art. 188 şi 189 şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei.  
(3)Prescripţia nu înlătură răspunderea penală nici în cazul infracţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie, generală sau specială, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii.
  ART. 154. Termenele de prescripţie a răspunderii penale  
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:  
a)15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b)10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c)8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;  
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.  
(2)Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3)În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4)În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului."
Pe de alta parte prescriptia raspunderii contraventionale este, de regula, de numai 6 luni, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 13.(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
  (2) În cazul contravenţiilor continue, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data încetării săvârşirii faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
  (3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit ca ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecata, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
  (4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale."

| parcalab32 a răspuns (pentru Ioandelasal):

As dori sa stiu daca sunt oficiale acest articole : În ce condiţii şi când intervine prescripţia răspunderii penale (art.157-161 c.p.i.). Multumesc anticipat.

| parcalab32 a răspuns (pentru parcalab32):

Le-am gasit intr-o singura sursa dar aceea spune ca sunt aceste articole (157-161 c.p.i.). Am incercat sa le gasesc cautand aceste articole dar se pare ca nu am reusit. Numai aici am vazut acele paragrafe dar inteleg ca sunt oficiale : http://www.omnia-lex.eu/......57-161-cpi

| parcalab32 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am inteles, imi cer scuze.

| Ioandelasal a răspuns (pentru parcalab32):

Este vorba de Codul penal italian, nu de Codul penal roman. Nu cunosc legislatia italiana dar au fost prezentate prevederile de catre un avocat stabilit in Italia si precis sunt in vigoare.