| mariusalex2019 a întrebat:

Care sunt orele care pot asculta muzica in curtea mea la zile onomastice, etc etc, fara probleme ca vine politia?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista asemenea ore, daca volumul muzicii deranjeaza vecinii.
Conform L.61/1991, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.2.Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22, 00-8, 00 şi 13, 00-14, 00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;"

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca asculti muzica fara sa-ti deranjezi vecinii si pe cei apropiati, atunci poti asculta muzica oricand.
Insa, daca cineva vrea sa se odihneasca si zgomotul provenit de la tine depaseste 3 dB la el, atunci poate chema politia.

| mariusalex2019 explică (pentru Bula):

Si de unde stie ca depaseste 3 db?

| Bula a răspuns (pentru mariusalex2019):

Prin masurare, cu decibelmetru sau prin estimare "dupa ureche".
3 dB inseamna de 2 ori, adica muzica este mai tare de 2 ori decat zgomotul anturajului.
Decibel este o scara logaritmica si reprezinta un raport fata de o valoare referinta (NU valoare absoluta!).

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poți să asculți când ceilalți nu dorm, dar nici atunci cu zgomotul făcut de boxe, ca un avion la decolare.

| Catrice a răspuns:

Baga maneaua, da volumul cat mai tare sa se audă în tot orașu ca doar ești în românia! Ca ce poți păți, iei o amenda cat toate cadourile primite ca doar e și stare de alerta sau ce-o fi și adunarea e limitata, o plătești și ramai cu distracția. La anul' faci la fel și tot asa.

| LPCTSTR a răspuns:

"Dacă în prezent avem intervalele orare 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată, pe viitor am putea avea mai multe ore de liniște, după cum reiese din proiectul votat azi de senatori. Concret, iată ce modificări semnificative vor ajunge în curând la deputați pentru votul decisiv:

1. O să apară intervalele orare 07:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) nu va putea fi tulburată fără drept. Mai exact, nu va fi permisă „depășirea nivelului de presiune acustică de 35dB(decibeli – n. red.), măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise", după cum scrie în propunerea legislativă.

2. În cazul acelorași persoane de la primul punct, tulburarea, fără drept, a liniștii între orele 14:00 – 16:00 nu va fi permisă. În acest caz, va fi vorba de depășirea nivelului de presiune acustică de 30dB.

3. De asemenea, tot în cazul persoanelor precizate la primul punct, va fi interzisă tulburarea liniștii între orele 23:00 – 07:00. Aici va fi vorba tot de depășirea nivelului de presiune acustică de 30dB.

4. O să apară ore de liniște de respectat și în cazul instituțiilor publice și firmelor (școli, spitale, instanțe, autorități locale, biserici, partide, ambasade, precum și companii private), deși legea nu prevede așa ceva în prezent. Mai precis, în proiect se face referire la programul de funcționare al entităților publice și firmelor, dacă acesta se încadrează între orele 07:00 – 23:00. În acest caz, nivelul de presiune acustică ce nu va trebui depășit va fi de 45dB.

5. De asemenea, tot în cazul instituțiilor publice și firmelor, va trebui menținută liniștea între orele 23:00 – 07:00, în cazul în care acestea au programul de funcționare în intervalul respectiv. Aici, limita ce nu va trebui depășită va fi de 35dB.

Potrivit proiectului, nivelul de presiune acustică va fi măsurat de polițiști prin aparate speciale sau chiar prin propriile simțuri.

Tulburarea liniștii publice este sancționată, de către polițiști, prin amendare.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial."

| AnastasiaK a răspuns (pentru LPCTSTR):

De unde ai copiat asta? Conform legii ( 61/1991 ) deranjarea linistii publice este ilegala in ORICE interval orar, dar sancționata mai aspru intre orele 22-8 si 13-14.