| Răpităînnori a întrebat:

Cărei autorități mă pot adresa pentru a face blocul în care locuiesc accesibil persoanelor cu dizabilități sau handicap? Blocul nu are nici rampă de acces nici lift.

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand va trebui sa te adresezi presedintelui asociatiei de proprietari, pentru a convoca o adunare generala a asociatiei, doar aceasta poate hotari instalarea unei rampe de acces, ca de lift nu cred ca se pune problema, de altfel ar fi si greu de instalat un lift.
Daca presedintele nu convoaca adunarea generala atunci te poti adresa compartimentului de la primarie care se ocupa cu asociatiile de proprietari.

| eliancodrut a răspuns:

Asociatia de proprietari este obligata conform legii sa amenajeze intrarea in cladire pentru a permite intrarea cu dizabilitati. Dar daca locuinta este la unul dintre etaje nu mai este atributul asociatiei sa asigure posibilitatea escensiunii scarilor. Persoana cu handicap trebuie sa intreprinda demersuri in acest sens: in special mutarea intr-un apartament la parter.
Cat priveste intrarea in bloc trebuie sa te adresezi pe rand: asociatiei, compartimentului de la primarie, instantei.

| Korkodeln a răspuns (pentru eliancodrut):

@eliancodrut Te-ai grabit sa marchezi raspunsul meu ca "eronat si nefolositor", fara sa argumentezi nimic, te rog, pentru informarea generala, spune-ne si noua unde in "Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap" spune ca trebuie asociatia de proprietari sau alta institutie este obligata sa construiasca cai de acces pentru persone cu hadicap in cladiri proprietari privati.
Singura obligatie pe care o vad este despre eliberarea autorizatiei de constructie daca au proiect corespunzator, altceva nimic.
Chiar sunt curios sa stiu, poate e reglementata situatia in alta lege, penttru ca aici vorbim de legi, nu sentimente si dorinte.

| Korkodeln a răspuns:

Nici unei autoritati, autoritatile sunt responsabile de cladiri PUBLICE, sau unde publicul are acces (spitale, banci, farmacii, institutii), blocul tau este o cladire in intregime PRIVATA si este la latitudinea asociatiei de proprietari daca sa faca, sau nu, modificari imobilului.
Totodata, era problema ta sa te interesezi daca apartamentul cumparat corepunde necesitatilor tale. Daca handicapul a aparut ulterior, ghinion, nu te acopera nici o lege.
Vorbesc din punct de vedere local si in tara unde "bai handicapatule..." este o insulta. nu cred ca vei gasi intelegere de la asociatie.

| Răpităînnori explică:

Scara blocului are o balustradă, în rest e doar scară. Blocul e cu 4 etaje.

| Răpităînnori explică:

Ambulanțierii se chinuie să transporte un om cu o dizabilitate din cauză că blocul nu e accesibil persoanelor cu dizabilitati.

| Wr3nch a răspuns (pentru Răpităînnori):

Asociatia de proprietari. Calea de access in bloc tine de ei, dar din experienta mea orice implica costuri sau modificari nu va fi aprobat. Plus ca, legal nu e obligatoriu daca e bloc privat.

| Răpităînnori explică (pentru Wr3nch):

Ba e obligatoriu, pentru că persoanele cu dizabilitati au nevoie de acces în propria locuință istețule.

| Răpităînnori explică:

Specificați numărul legii şi din ce an e, sau numărul ordinului etc. Nu iau în considerare răspunsuri care nu specifică aceste aspecte.