| cosmin986522 a întrebat:

Conform legii o firmă poate prelungi de două ori un contract de munca iar a treia oară sunt obligați să o facă pe nedeterminat sau o pot tine asa determinat mereu?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, au voie de 3 ori, citez:
"Contractul individual de muncă pe durată determinată
  ART. 82.
  (1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
  (2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
  (3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit, în condiţiile prevăzute la art. 83, şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect, program sau unei lucrări.
  (4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
  (5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.
  ART. 83.Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
  a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
  b) creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
  c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
  d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
  e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
  f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
  g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
  h) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.
  ART. 84.(1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
  (2) În cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular."

| Iote a răspuns:

Nu sunt obligati sa te angajeze pe perioada nedeterminata daca nu au posturi libere. Angajarile pe perioada determinata se fac de obicei in locul cuiva care este in concediu de maternitate, concediu prelungit de boala, sau pentru perioada de proba. Insa stiu ca patronii au obiceiul sa tot angajeze "de proba" ani in sir.