| MarisRadu91 a întrebat:

Daca bunicul meu a murit si el de era proprietarul apartamentului in care statea, mama a facut mostenirea la notar pe numele ei si al bunicii mele, iar dupa s-a constatat ca bunicul mai are un baiat din alta casatorie, acest baiat poate sa ia vreo parte din bani?(din punct de vedere legal bineinteles) sau sa le dea in judecata pe bunica si pe mama?

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, baiatul din prima casatorie are acelasi drept de mostenire ca si mama ta asa ca partea mamei tale se va imparti in doua.
Poate sa dea in judecata pentru asta, inclusiv sa le acuze pe bunica si mama ta ca au comis o infractiune, deoarece n-au prezentat la notar situatia reala.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu poate sa le acuze de nicio infractiune in cazul in care s-a aflat de existenta acestui baiat abia dupa ce s-a facut succesiunea si vandut imobilul. Dar debitori vor deveni atat mama cat si bunica, nu numai mama, pentru ca au vandut imobilul de comun acord.

| Ioandelasal a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Imi vine foarte greu sa cred ca bunica si mama n-au stiut de copilul din prima casatorie a bunicului, de asta am spus de infractiune.
Si gresesti in privinta celei care ar trebui sa imparta cu baiatul mostenirea.
Conform Codului civil, in caz de concurs al sotului supravietuitor cu descendenti, sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala iar descendentii, indiferent de numarul lor, mostenesc 3/4 din masa succesorala. Asa ca pentru bunica nu este important cati descendenti sunt, ea va mosteni tot atata, indiferent ca este doar un descendent sau sunt doi descendenti. Doar mama va trebui sa imparta partea sa de mostenire cu baiatul din prima casatorie, fiecare revenindu-i 3/8 din masa succesorala.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Ioandelasal):

Asta dupa noul sau vechiul cod civil?

| Ioandelasal a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Dupa ambele coduri, asa a fost si in vechiul Cod civil, completat cu L.319/1944 si prevederile cu cotele de mostenire au fost preluate si in noul Cod civil.

| zdrangoi a răspuns:

Da, are dreptul la o parte din mostenire.
deca nu se inteleg pe cale amiabila, va trebui sa le dea in judecata unde va si castiga, deoarece este urmas de drept.
asta numai in cazul in care nu exista un testament in care sunt trecuti mostenitorii de catre defunct.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Da, in mod normal are dreptul la o parte din mostenire. Iar daca nu e trecut in testament poate oricand ataca in instanta testamentul bunicului tau (cu sanse bune de reusita)
In mod normal casa se imparte asa:
Bunica ta are dreptul la 1/2+0,5/3 din mostenire, adica este proprietara pe aproximativ 67% din suprafata imboilului.
Mama ta are dreptul la 0, 5/3 adica aproximativ 17% din suprafata casei
Unchiul tau din afara casatoriei are dreptul la 0, 5/3 adica aproximativ 17% din suprafata imobilului.

| Tau_Rebelul_1990 a răspuns:

Da poate sa ia.si tot din punct de vedere legal avea drept de mostenire si drept de succesiune.

| MarisRadu91 explică:

Bun, dar daca din marea parte a banilor s-a cumparat o masina care este acum pe numele surorii mele? happy masina nu-i apartine in totalitate ei? avand drept total asupra bunului material?

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru MarisRadu91):

Care bani? Mai avea si alte bunuri in afara imobilului? Este important sa cunosc toate activele ce se impart la succesiune ca sa pot sa-ti raspund exact. Banii au fost dobanditi in urma mortii bunicului tau sau erau in conturi? de unde provin ei?

| MarisRadu91 explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Nu, bunicul avea decat un apartament! el s-a vandut si din banii de pe el s-a cumparat masina! masina este pe numele ei, sora-mii, nu are ea drept deplin asupra masinii? happy

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru MarisRadu91):

Ba da, are, atata vreme cat in Romania nimeni nu te intreaba de unde ai avut bani sa cumperi o masina. Daca unchiul tau din afara casatoriei ataca testamentul si castiga in instanta acea 1, (6) din apartament are dreptul la 1, (6) din banii care s-au obtinut in urma vanzarii apartamentului. Practic unchiul tau devine creditor iar debitorii (in contabilitate) si pârâți (la judecatorie) vor fi bunica si mama ta (nu sora). Sora ta risca sa-si piarda masina doar daca se poate demonstra ca a fost cumparata din banii obtinuti in urma vanzarii imobilului si doar daca mama si bunica ta nu au de unde sa-i mai dea inapoi unchiului tau 1, (6) din banii obtinuti in urma vanzarii.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru MarisRadu91):

Ca sa intelegi mai usor, o sa-ti dau un exemplu.
Presupunem ca imobilul a fost vandut cu 100.000 euro. Asta inseamna ca unchiul tau are dreptul la aproximativ 17.000 euro.
El devine creditor iar bunica si mama ta devin debitori, fiecare raspunzand in functie de procentul din mostenire pe care l-au dobandit in urma succesiunii pe deoparte.
Pe de alta, sora ta a cumparat o masina din banii obtinuti de mama si bunica ta in urma succesiunii, si aici exista 2 variante:

varianta 1: sora ta a declarat la achizitionarea autoturismului sursa de provenienta a sumei de bani si astfel devine si ea debitor in cazul in care mama si bunica ta nu au de unde sa-i mai dea unchiului tau 17.000 euro.

varianta 2: sora ta nu a declarat de unde au provenit fondurile cu care a achizitionat autoturismul, ramanand sa fie impozitata cu 24% din valoarea autoturismului iar bunica si mama ta raman singurii debitori.

Practic, daca unchiul tau actioneaza mostenitorii (adica pe mama si bunica ta) in judecata si reuseste sa primeasca primeste cu ordin judecatoresc dreptul la 1, (6) din mostenire, poate incepe sapaturile dupa bani. In punctul asta, devine foarte important ce a declarat sora ta la achizitionarea autoturismului (daca a declarat ceva). Daca nu a declarat, risca doar sa fie impozitata cu 24% din valoarea initiala a autoturismului.

| MarisRadu91 explică:

Deci nu inteleg asta cu declaratu masinii, i-a dat mama suma X de bani pentru masina, s-a dus, a cumparat-o de noua din showroom si cam atat! asta ce inseamna? ca tot n-am inteles, e masina ei, sau trebuie sa o vanda sa cedeze suma de bani? nu-i apartine in totalitate putand sa faca ce vrea cu ea gen fiindca e proprietarul ei?

| Ioandelasal a răspuns (pentru MarisRadu91):

Mama ta ar datora o suma de bani, reprezentand 3/8 din masa succesorala, daca baiatul din prima casatorie a bunicului ar pretinde partea lui de mostenire.
Doar daca s-ar dovedi ca mama ta a dat banii cu rea intentie, in asa fel ca fratele sau dupa tata sa nu aiba ce mosteni, atunci s-ar putea pune problema ca sora ta sa fie obligata la plata unei parti din mostenire catre fratele mamei.

| pricopgeorgecatalin a răspuns:

Dacă el a avut testament în care zice exact ce şi cum lasă nu are niciun drept.