| alexandrabc2007 a întrebat:

Daca un minor(15 ani)a amenintat mai multe persoane, iar acele persoane au depus plangere, ce pedeapsa se poate aplica avand in vedere ca amenintarile vin de la un minor?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se va lua o masura educativa neprivativa sau privativa de libertate, dupa caz, Conform Codului penal, citez:
"CAP. I.Regimul răspunderii penale a minorului  
  ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74."

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In conformitate cu noul Cod Penal minorul de la 14 ani in sus raspunde de faptele sale ca un major dar cu jumatate de pedeapsa. Aceasta, amenintarea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala. Fiind minor, insa pedeapsa cu inchisoarea se poate schimba in alte pedepse, astfel:
Stagiul de formare civică reprezintă în fapt un program cu o durată maxim de 4 luni la care minorul este obligat să participe, sub atenta monitorizare a serviciului de probațiune; rolul programului respectiv este acela de a-l ajuta pe minor să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi de a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.
Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între 2 şi 6 luni, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a asigura participarea la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrării în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare al acestuia.
Consemnarea la sfârşit de săptămână este măsura educativă ce constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni; minorul poate să părăsească locuinţa în această perioadă doar dacă are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă.
Asistarea zilnică este o măsură educativă ce se poate dispune pe o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni și care presupune intervenţia directă a serviciului de probaţiune întrucât acesta întocmeşte programul zilnic al minorului ce include, alături de elementele obişnuite în raport de vârsta şi situaţia şcolară sau profesională a minorului (de exemplu, frecventarea cursurilor şcolare) şi pe cele impuse de judecător (de exemplu, să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală etc).
Internarea într-un centru educativ este măsura educativă ce constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum şi programe de reintegrare socială.
Măsura educativă a internării într-un centru de detenţie presupune ca minorul să fie internat într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde să urmeze programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale.

| Violleta2022 a răspuns:

Depinde de natura amenintarilor si daca au fost puse in aplicare, pentru ca Politia poate investiga si daca este gasit vinovat, poate sa mearga la scoala de corectie pentru minori, un fel de penitenciar pentru minori.

| alexandrabc2007 explică (pentru Violleta2022):

Dovezile sunt in mesajele trimise.iar daca sau pus in aplicare....pai daca x ii zice lui y "te omor"trebuie ca y sa fie omorat pentru a fi pedepsit y?

| Violleta2022 a răspuns (pentru alexandrabc2007):

Daca dai peste un copil cu comportament isteric, care doar injura si ameninta, nu-i cazul sa te sperii, vorbeste gura fara el si atat, chiar daca scrie hartiute de intimidare, nu el va pune in practica, pentru ca este tot un copil, care se vrea mai destept decat altii de varsta lui.
dar, daca dai peste unul care te ameninta cu cine stie ce golani, sau mafioti si aia vin la scoala, sau te urmaresc, scot cutitele si te ameninta, atunci este cu totul altceva. Aia sunt intr-adevar de speriat si atunci este caz de politie si masuri de securitate.

| alexandrabc2007 explică (pentru Violleta2022):

Ameninta cu golanii si se stie ca are gasca mare.plangerea e facuta intrebarea e, avand in vedere ca e minor, ce dovezi se pot aplica?

| Violleta2022 a răspuns (pentru alexandrabc2007):

In primul rand, daca amenintarile sunt facute la scoala, trebuie anunatt dirigintele si diretroul scolii si ei sunt in masura sa cheme Politia si sa ia masuri de securitate, conform cu legea in vigoare.
Daca amenintarile sunt facute in afara scolii, atunci este atributiune aparintilor vostriii sa mearga la Politei sa faca plangere legala, atasand hartiuta cu amenintarea, ca dovada clara de amenintare cu moartea. Cand sunt mai multi parinti care depun plangere si aduc dovezi clare, cazul este imediat investigat si persoanele implicate sunt verificate si la nevoie se aplica sanctiuni, avertizmente, interdictii sau chiar arestari daca se constata gravitatea situatiei si adeavarul pericol in care viata acestor copii este in pericol.