| nicunicu3 a întrebat:

Daune morale se pot cere la asigurare, daca dosarul penal este clasat ca eu sa recunosc vinovatia si victima sa retraga plangerea? Apoi vrea sa se duca la asigurare sa scoata banii de spitalizare si poate cere si daune morale sau materiale. Apropo ce inseamna daune morale, la ce se dau? Daca ai handicap pe viata sau de la ce?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Asigurarea nu plateste daune morale in cazul expus, acestea pot fi platite doar de catre cel vinovat.
Daunele morale sunt o suma de bani platita de cel vinovat, pentru durerea pricinuita victimei (daca este spitalizata) sau familiei acesteia (in caz de deces al victimei).
Nu este necesar ca victima sa aiba handicap pe viata.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Deci daca s-a incheiat procesul s-a clasat cazul ea mai poate cere daune?

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Depinde de felul cum da victima declaratia de renuntare, respectiv daca renunta la toate pretentiile (penale si civile) sau doar la cele penale.
Daca nu renunta la pretentiile civile, inclusiv la daunele morale, atunci le poate solicita in cadrul unui proces civil.
Ca le va obtine sau nu este o alta problema, depinde de dovezi si de ce va hotari instanta de judecata.

| nicunicu3 explică (pentru Ioandelasal):

Dar eu pot sa zic politailui vreau sa scrie sa renunte la pretentii penale si la daune morale fiindca ii dau banii aia si sa dea doar asigurarea in judecata sau cum sa formulez.

| Ioandelasal a răspuns (pentru nicunicu3):

Degeaba ii spui politistului, nu cred ca poate sa determine victima sa fie de acord cu ce vrei tu, daca aceasta nu vrea.

Răspuns utilizator avertizat