| T0T a întrebat:

Există reguli universale pentru redactarea unei cereri sau a unei declarații sau a unui proces verbal în România? De exemplu, se spune undeva că o declarație trebuie centrată în pagină? Dacă da, unde le pot găsi? Nu vreau să știu dacă există reguli „nescrise". Vreau să știu dacă cineva îmi poate respinge un asemenea text pentru că nu am respectat pretențiile sale.

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Exista cateva reguli, universal valabile:
- In partea superioara (dreapta) se lasa suficient loc liber pentru inscrierea numarului de inregistrare
- Urmeaza adresarea /titlul documentului
- O cerere sau declaratie se incepe cu formula "Subsemnatul/a... ", in care iti scrii numele oficial complet (ca in buletin sau pasaport), adresa ta oficiala si eventual ceea postala, datele tale de identificare (CNP, seria si numarul documentului cu care te legitimezi), eventual si un numar de telefon de contact.
- Urmeaza textul propriu zis, in care arati situatia /doleantele tale.
- Documentul se termina cu semnatura ta
- Daca e cazul, scrii si lista documentelor atasate.

Pagina /paginile de la inceput si pana la semnatura (fara atasamente) le faci in 2 exemplare identice, pe copie se va aplica stampila de inregistrare si ramane la tine ca dovada a ce ai depus.

| Catrice a răspuns:

Și eu care credeam ca regulile astea de baza despre aspectul redactării documentelor oficiale se învață în cei 12 ani de școală la limba romana...

| T0T explică (pentru Catrice):

Eu nu am întrebat asta.

| Catrice a răspuns (pentru T0T):

Eu ma refeream ca deja trebuia sa știi ce ai întrebat....sunt noțiuni de baza, din alea pe care le înveți, da' nu știi când o sa ai nevoie de ele.

| T0T explică (pentru Catrice):

Eu am întrebat dacă există undeva aceste reguli scrise și dacă sunt norme legale. Adică dacă eu nu le respect îmi pot fi respinse aceste texte? Eu înțeleg că la română se dau niște șabloane. Dar întrebarea e cu totul alta. Regulile trebuie să existe într-un cadru oficial și trebuie să existe niște norme legislative pentru ca acestea să fie impuse.
Deci mie nu îmi pasă ca îmi spui tu că trebuia să cunosc niște șabloane. Răspunsul tău e nefolositor.

| Catrice a răspuns (pentru T0T):

Din moment ce sunt în programa școlară,evident ca sunt norme oficiale.
Nu știu de ce șabloane vorbești,eu în școala generală,liceu aveam lecții unde se zicea clar margine de doua degete (asta ziceau în clasele mici),îndoită,alineat,spațiu deasupra și dedesubtul "titlului"(către cutarescu,stimate domn careva etc), la final în stânga data, în dreapta semnătură.
Dacă se uita cel care îți primește cererea și observa lipsuri (partea cu alineatul am văzut ca se mai trece cu vederea), ori ți-o respinge ori te pune s-o refaci și îți zice și ce ai greșit.
Nu înțeleg ce e asa greu de priceput, dar csf dacă se trece prin școală ca...în fine.

| Catrice a răspuns (pentru Catrice):

Asta ca și chestie de baza, pe lângă ca trebuie specificat domiciliul, folosit limbaj adecvat, semne de punctuație etc.

| T0T explică (pentru Catrice):

Păi o sursă, ceva, ai? Vreau să văd o sursă oficială însoțită de o lege care să spună: „norma cu numărul x trebuie respectată în redactarea textului y". Eu nu neg că sunt. Dar dacă nu îmi poți da un răspuns care să poată demonstra ce ai spus, mai bine o lași baltă. Nu cred că e atât de evident că ceea ce e în programa școlară trebuie să fie în norme obligatorii. De exemplu, la educație civică înveți de tot felul de atitudini civice care totuși nu sunt obligatorii. Nu mai vorbim de religie... Din momentul în care am întrebat ceva nu mă ajuți cu nimic cu răspunsuri de genul ăstora. E clar că am cerut o sursă clară. Nu am negat existența ei. Dar am cerut-o. Nu am cerut vorbe în vânt, adică „reguli nescrise" și am specificat acest lucru. Vreau surse oficiale. Eu sunt mai greu de convins de fel și nu merg pe „e așa că așa ți-am spus". Doresc un răspuns demonstrativ. Limba română nu e predată din neant. Are bibliografie. Conține aceasta norme obligatorii? Nu pot fi convins până nu le văd.

| T0T explică (pentru Catrice):

Limbaj adecvat și respectarea gramaticii sunt în normele oricărui document. Eu nu mă refer la astea. Specificarea domiciliului, numelui etc. pot fi informații necesare. Iar, nu mă refer la informații necesare fără de care documentul nu ar putea să își îndeplinească scopul. În sensul ăsta am dat un exemplu în întrebare (de ex. reguli clare de așezare în pagină).

| T0T explică (pentru Catrice):

„margine de doua degete"
Acum câteva sute de ani nu exista metrul. Se măsura în picioare. Câte mișmașuri se făceau cu asemenea mod de măsurare... Îmi e greu să cred că în secolul 21 se poate pune problema într-un așa mod în documente oficiale. Nu e nimic, dacă trebuie să le demonstrez că marginea e de 2 degete, cunosc pe cineva cu mâinile de 3 ori mai mici decât ale mele. happy Problemă rezolvată.

| Catrice a răspuns (pentru T0T):

Fix legi pentru asa ceva care, ca veni vorba, respecta exact normele de redactare laughing
Din ce îmi amintesc, în DOOM2 sunt precizate chestiile astea. Și aia e scrisa de academie. Dacă nici asta nu te convinge...sau faptul ca asta se aplica și un alte țări apai nu știu ce ar putea.
Vad ca îți place cu nefolositor...

| T0T explică (pentru Catrice):

„Din ce îmi amintesc, în DOOM2 sunt precizate chestiile astea. "
Ăsta nu e un răspuns demonstrativ. Mă poate convinge, dar arată-mi sursa (în cazul ăsta unde anume le găsesc în DOOM2), nu amintirile vagi. Eu nu te-am obligat să îmi răspunzi la întrebare (nici nu pot). Însă dacă o faci, fă-o cu simț de răspundere fără să ironizezi chestiuni pe baza unor lucruri pe care nici nu le-ai verificat.

„Vad ca îți place cu nefolositor..."
Eu văd că îți place să le întorci fără motiv deși ți-am explicat de ce răspunsurile tale sunt nefolositoare. Sunt vorbe pe care și eu le-am auzit (pe unele), dar nu mi-ai dat o sursă, deci nu mi-ai răspuns la întrebarea mea „Dacă da, unde le pot găsi?". Pot da și funde, cât și voturi pozitive. Nu e prea târziu, chiar dacă ai început cu stângul. Când cineva pune o întrebare ești liber/ă să ai comentarii (de genul „deja trebuia sa știi ce ai întrebat"), după ce ai răspuns cu succes la aceasta.

| Catrice a răspuns (pentru T0T):

Aia e, nu pot da link la cărți scrise de minister sau academie când ele exista numai în biblioteca. Greșeala mea, am greșit cartea, nu era DOOM2, am verificat cuprinsul, memoria ma ttrădează. Nu-mi mai amintesc exact cartea în care le-am văzut.
Hint: nu le înveți la limba romana degeaba, le găsești tot în cărțile de specialitate cu privire la gramatica.