| Petrovic a întrebat:

În ce lege scrie că cetățeanul are voie să fie informat?
Și se încalcă legea (dacă da, prin care?) dacă un om se interesează foarte mult despre alte persoane, sau le urmărește în domeniul on-line?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dreptul la informatia de interes public este prevazut de Constitutia Romaniei, citez:
"ARTICOLUL 31 - Dreptul la informatie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.
(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau securitatea nationala.
(4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
(5) Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica."
Acest drept este reglementat prin L.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.
Daca urmaresti alte persoane, in anumite conditii, poti incalca viata intima si privata, citez:
"ARTICOLUL 26 - Viata intima, familiala si privata
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri."
Aceste incalcari, in functie de urmari, pot constitui infractiuni (de ex. violarea de domiciliu), contraventii sau pot atrage raspunderea delictuala, pentru incalcarea prevederilor Codului civil, citez:
"ART. 71. Dreptul la viaţa privată  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.  
  (2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  (3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  ART. 72. Dreptul la demnitate  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.  
  (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  ART. 73. Dreptul la propria imagine  
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.  
  (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
  ART.74.Atingeri aduse vieţii private  
Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:  
  a) intrarea sau rămânerea fără drept în locuinţă sau luarea din aceasta a oricărui obiect fără acordul celui care o ocupă în mod legal;
  b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;  
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;  
e) ţinerea vieţii private sub observaţie, prin orice mijloace, în afară de cazurile prevăzute expres de lege;  
  f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori  audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
  g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite;
h) utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;  
  i) difuzarea sau utilizarea corespondenţei, manuscriselor ori a altor  documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, reşedinţa, precum şi numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi aparţin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele."

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Cred ca tu distorsionezi legea, ca trebuie sa fii informat in ceea ce te priveste pe tine si lumea politica sau artistica, nu in ceea ce fac altii, cu atat mai mult ca NU ai voie sa urmaresti alte persoane, pentru ca poti fii inchis, doarecere este un comportament anormal, obsesiv si periculos.

| Petrovic explică (pentru Violleta2022):

În ce Lege scrie?

| doctorandus a răspuns:

Serios, Google si Facebook iti stau la dispozitie, poti sa urmaresti cat vrei lumea pe ele, nu se sesizeaza nimeni (daca nu faci alte prostii).

| Kyttynna a răspuns:

"Daca un om se intereseaza foarte mult despre alte persoane, sau le urmareste in domeniul on-line" asta inseamna obsesie si dependenta. Ce stii tu ca cetateanul are voie sa fie informat se refera la transparenta cu care firmele, institutiile de stat, sunt obligate sa puna la dispozitia oamenilor informatii cu privire la obiect de activitate, dupa caz, legi, proceduri, instructiuni, regulament.