|

Intrebare: Ce fapta e mai Grava? FURTUL/TALHARIA SAU INSELATORIA/ONLINE? Vreau un raspuns Scurt, fara prea multe detalii, Multumesc, Dau Funda!

17 răspunsuri:
| a răspuns:

Tâlhăria.

| a răspuns:

Depinde de marimea si numarul pagubelor /pagubitilor.

| a răspuns:

In general mai grava este talharia, aceasta infractiune presupune si o agresare fizica a victimei.
In rest depinde si de faptul daca infractiunea este simpla sau calificata si consecintele (grava sau foarte grava), la cea calificata si foarte grava pedepsele sunt mai mari.

| explică:

Am un var care e acuzat de inselatorie Online, A pacalit pe cineva cu un PC care costa pana in 1500 Lei si tipul Pagubit A depus plangere si Saptamana viitoare o sa il judece. Luna viitoare implineste 20 de ani... si mi e tare teama ca o sa-l inchida...

| a răspuns:

Dar de ce esti interesat? Toate sunt grave pentru ca atentezi la bunurile, la integritatea si la slabiciunile semenilor tai!

| a răspuns (pentru GoldenBoy17):

Depinde daca a fost incadrat la alin.(1) sau (2) al art.244 Cod penal.
Conform Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Putea sa se impace cu cel pagubit, chiar platind cu ceva mai mult decat pretul real al calculatorului.
Daca va fi incadrat la alin.(1) si n-are antecedente atunci sigur va fi pronuntata o pedeapsa cu suspendarea executarii, avand in vedere ca ar fi infractor primar si paguba nu este mare.
Nu tie, lui ar trebui sa-i fie teama. Putea si sa recunoasca fapta si sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorul si atunci pedeapsa ar fi fost mai mica iar daca acoperea paguba posibil sa nici nu fie condamnat penal.

| explică (pentru Ioandelasal):

I-a inapoiat PC-ul inapoi zilele trecuta prin curier, iar Tipul pagubit nu are pretentii, doar PC inapoi vrea, ideea e ca el e in Spania, cel care a fost inselat, si incearca de acolo sa Anuleze Judecata sau sa declare macar ca nu mai are pretentii.

| a răspuns (pentru GoldenBoy17):

Atunci fostul pagubit sa trimita o adresa la dosarul cauzei (o poate trimite prin posta) prin care sa ceara clasarea cauzei deoarece si-a recuperat paguba si s-a impacat cu varul tau si atunci procesul o sa inceteze.

| explică (pentru Ioandelasal):

O trimite prin Fax, Am luat noi(Rudele) legatura cu el, a zis ca trimite prin Fax ceva declaratie precum ca si-a primit inapoi Bunul si ca nu are pretentii, speram! Ma gandesc asa la situatie, oare e normal sa faci Puscarie pentru un Calculator de vreo 1200 Lei?

| a răspuns (pentru GoldenBoy17):

Mai gandeste-te putin, este normal sa inseli?
Cu asemenea gandire doar favorizam infractorii.

| a răspuns:

Totdeauna TALHARIA este mai grava dintre cele expuse de tine. ce este ea? un furt cu aplicarea fortei, de cele mai multe ori se ajunge la crima.
cum pot compara talharia cu o escrocherie pe net, in care un infractor marunt se foloseste de naivitatea internautilor, pai ala nu ti-a aplicat nicio presiune! pe cand talharul iti pune un cutit la gat eventual te loveste cu ceva in cap si te lasa lesinat sau legat la maini, deci care e fapta ar trebui sa fie mai asupru pedepsita de lege?

| explică (pentru Simpatik):

Eu am pus in Comparatie Tahlaria cu Inselatoria, pentru ca un baiat a furat de cateva ori prin nefractie si s-a ales doar cu Pedeapsa Cu Semnatura si Ore de munca in Folosul comunitatii la Primarie, de asta voiam sa stiu ce ar patii varul meu in comparatie cu ce a facut el(Inselatorie) si in comparatie cu ce a facut altcineva(Furt) si care nu a fost inchis

| a răspuns:

Talharia,daca un om iti talhareste mama, asta poate insemna violenta chiar deces, online esti pagubit doar financiar in mare parte.
Inselatorie este si sa cumperi de la magazin lapte expirat, dar nu se compara cu unu care iti da 3 pumni in cap si-ti fura lantul de aur de la gat.

| a răspuns (pentru GoldenBoy17):

Foarte bine a facut pagubitul.
N-o sa-l inchida daca e la prima abatere.

| explică (pentru aXy99):

I-a inapoiat BUNURILE inapoi, Pagubitul a trimis un Email pe Site-ul Judecatoriei si a declarat ca le-a primit inapoi si ca nu are alte pretentii, acum vom vedea!

| a răspuns (pentru StrongHeart):

Poate sa-ti fure lantul de la gat fara sa te loveasca, printr-o simpla smucire, furtul devine talharie.

| a răspuns:

Imoralitati sunt ambele. Incalci poruncile lui Dumnezeu daca comiti asa ceva!