| UnuPentruAltu a întrebat:

Minorul cu vârsta între 14 și 16 ani are dreptul la un proces echitabil, cu respectarea tuturor garanțiilor procesuale?
Codul de Procedură Penală, Art. 184
"(1) ÎN CAZUL INFRACȚIUNILOR COMISE DE MINORII CU VÂRSTA ÎNTRE 14 ȘI 16 ANI, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mamă, precum şi atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, SE DISPUNE EFECTUAREA UNEI EXPERTIZE MEDICO-LEGALE PSIHIATRICE, stabilindu-se totodată termenul de prezentare în vederea examinării."
Referitor la prima parte a acestui alineat, efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice se dispune și în cazul în care vârsta făptuitorului nu este apreciată cu exactitate?
Dacă într-o cauză penală există un suspect (nu neapărat făptuitor) cu vârsta între 14 și 16 ani, acesta va fi supus unei expertize medico-legale psihiatrice DOAR pentru că are acea vârstă?

4 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu are nicio legatura cu varsta, acel control psihiatric de specialitate este cerut ori de cate ori este necesar, valabil si in cazul infractorilor majori!

| UnuPentruAltu explică (pentru Simpatic):

În cazul infracțiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 și 16 ani expertiza este întotdeauna necesară, pe când în cazul infracțiunilor comise de majori nu este întotdeauna necesară, deci are legătură cu vârsta.

| Simpatic a răspuns (pentru UnuPentruAltu):

Pai minorii nu au discernamnat asa considera si legiuitorul, de la 18 ani ar cam trebui sa ai discernamnat(cel putin pe foaie, ca unii nu au niciodata asta e), de acolo concluzionez ca este ceruta acea expertiza mereu in cazul minorilor, iar in cazul majorilor doar daca situatia o impune.

| UnuPentruAltu explică (pentru Simpatic):

"În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani,..., se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice,..."
În acest caz prevederea este expresă, deci efectuarea expertizei este obligatorie.

"... atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului ori inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice,..."
Spre deosebire de primul caz, aici efectuarea expertizei este lăsată la discreția organului de urmărire penală sau a instanței.