| AlexDorinel a întrebat:

1.Pana la urma s-a plafonat pretul la curent sau gaze?

2.Ce restrictii credeți că o să fie impuse după sedinta de mâine?

23 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

1. De la caz la caz. Fiecare cu norocul lui. Ar fi o timpenie plafonarea, oricum. Daca ar vrea sa faca o chestie statul, ar mai scoate din accize si alte porcarii. Pretul la gaz/curent efectiv e ca la tigari, vreo 10-15% e costul efectiv, restul se duce la stat si la baieti destepti. Ca un exemplu, fix azi dimineata mi-a venit ultima factura si ma costa curentul mai putin acum (Restart Energy) ca in vara (Digi Energy). Orice altceva e can-can.
2. Nimic cu efect serios de contracarare a propagarii bolii. Iar niste timpenii cu limitat iesitul nevaccinatilor si mai-stiu-eu-a-cui plus porcarii care vor mai scoate din afaceri niste mii de firme si vor lasa zeci de mii de oameni fara job...

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

De ce ar fi tampenie plafonarea?!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Vezi Coreea de Nord sau Romania socialista ce bine functionau cu o piata regularizata de stat fara nici o logica. Cum mortii ma-si plafonezi preturile intr-o piata libera care depinde si de piata externa si de mizeriile gen accize si alte smecherii pe care tu, ca stat, le calculezi raportat la cursul valutar, care se intampla sa fie in cadere libera? Hai mai bine sa facem si cursul oficial 2 RON/EUR si ala sa fie obligatoriu peste tot, preturile la orice sa fie sub pretul de productie, iar companiile cu capital strain sa plateasca taxe pentru marele favor de a le fi permis sa opereze in Romania!
P.S. Daca eu cumpar un kil de mere cu 2 RON si mai am si cheltuieli de operare cu restul, ce crezi ca se intampla daca tu, statul, imi impui sa vind cu 1.5 RON kilogramul?

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Coreea este o eroare a lumii, nu punem ce e acolo.

Ce piata externa? Daca nu dadeai resursele la straini, aveai 80 % din necesar asigurat intern, si daca te mai intelegeai bine cu rusii, aveai contract cu gaz ieftin a la long. Si te durea in pix de piata internationala speculativa de fapt, ca asta inseamna piata libera de fapt, pretu, maxim oferit de cel cu cel mai multi bani, e o piata speculativa, adica o porcarie.

In 2011 cand a vrut Putin sa faca o conducta care sa treaca pe la noi, n-am vrut, am fi avut gaz ieftin acum.
Nu poti avea costuri de operare asa brusc triple sau de 10 ori mai mult fata de pana acum, tu nu vezi ca gazu e de zece ori mai scump in UE? Ce aberatie!

Dar am dat resursele ca prostii in 2007, concesionate pe 25 ani parca, pai de ce? De asta nu zici.

Cursul valutar nu s-a modificat prea mult, deci nu asta e o scuza.
Nu s-a marit cursul cu 25-26 % cum s-a scumpit curentul de exemplu, sau cu 1000 % cu cat s-a marit gazu in UE.

Hai sa fim seriosi, toata asta e facuta sa se imbogateasca unii mai tare, e una sa pui un adaos decent ca sa ai ceva profit, si alta e sa pui adaos nesimtit! Ca diferenta nu o iau ei? Intre pretul real + un ados okey, si pretul ala mare speculativ oferit, e o diferente pe care tot ei o iau si le convine.
E una sa impui (plafonezi) sa vanda in pierdere si alta e sa impui sa nu-si puna adaos nesimtit, e o mare diferenta.

Si oricum statu pentru ca e platit de noi si trebuie sa aiba grija si de oameni, trebuia sa faca una din doua:

1 - Sa se ocupe de economie sa urce traiul ca sa aiba omu bani sa plateasca utilitatile scumpite.

Sau 2 - Sa faca cumva sa tina pretul mai jos, altel o duce lumea foarte rau.
Putea sa subventioneze mai departe, ca na, bani de pensii speciale ai, de salarii nesimtite in justitie si alte domenii ai, de evaziunea fiscala nu te ocupi ca sa ai bani si de acolo, bani de catedrala neamului aia inutila ai avut.
Plus ca platim taxe si impozite ca si inainte.

UE tipa ca rusii nu le da gaze nu stiu cum, dar nici nu vor sa faca contracte pe termen mai lung cu rusii ca sa aiba pret bun de 220 Euro mia de metri cubi, si nu 2000 cat e pe piata libera (pardon, speculativa).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

1. Ultima mea factura la curent, de acum 2 zile, e cu vreo 20% sub ce plateam in vara. Orice altceva e can-can.
2. De acord cu statul sa lase economia in pace, dar marea ciuma a ultimilor 30 de ani sunt nenorocitele de subventii, si uite de aia am ajuns unde am ajuns. Nu poti sa vrei si economie de piata si sa umbli cu mizerii ca subventiile lipsite de orice logica, doar pentru a evita sa pierzi voturi...

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu platesc 0, 743 lei pret final pe kilovat fata de 0, 59-0, 6 inainte, constant atat platesc de luni de zile. Si la piata concurentiala tot 0, 74 pe Kw am primit oferta pret final, cred ca ti-am mai zis.
Deci cu 25-26 % mai mult.

Si la ce te ajuta economia de piata aici? Ca ti-am zis, strica pentru ca e cel mai mare pret oferit de cei cu cei mai multi bani.
De ce subventiile-s lipsite de logica? Ajuta oamenii sa plateasca mai putin.
Eu ma intreb daca tu ai putina umanitate in tine?! Sau esti cumva nazist?! Ca in general astia-s lipsiti de orice fel de empatie si pasare fata de om. Eu doar intreb, ca nu stiu sigur cum esti.

Pari un liberalist la extrema, si nazismul este extrema liberala de fapt. Nu pomenesti deloc de vreo masura pentru omul de rand cumva.

Vad ca nu ti cont deloc de omul de rand, nu te intereseaza ca economia de piata arunca preturile in tavan vad ca.
Ca asa a ajuns gazu 2000 euro in loc de 200-220 cat era, cu economia speculativa de piata.

In nici o discutie nu iti pasa de omul de rand am observat! "Sa se scumpeasca, e normal, impozitele la case-s prea mici, sa fie economie de piata, subventiile-s ilogice.", adica orice masura pentru om, ti se pare o prostie.
Dar ca ii impozita prea putin pe smecheri cu cota unica, n-ai zis, asta nu ti se pare ilogic.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

"De ce subventiile-s lipsite de logica? Ajuta oamenii sa plateasca mai putin.
Eu ma intreb daca tu ai putina umanitate in tine?! Sau esti cumva nazist?!" Amuzant! Foarte amuzant, dar esti COMPLET IRATIONAL! Uita-te ce masuri a luat Polonia in anii '90 de a ajuns unde e acum, cel putin economic, ca la politica mai greu, le-a omorit Putin o generatie intreaga de conducatori adevarati. In loc de a arunca cu bani in subventii, trebuiau facute IN-VES-TI-TII! Aveai infrastructura, aveai sanatate, altfel iti veneau investitorii de afara, altfel puteai si tu ca roman sa intri pe piata europeana cu diverse produse autohtone.
"Omul de rind" trebuie sa fie micul intreprinzator, nu un grunt care sta pe salariul minim de la 18 ani la 65 si se plinge ce grea e viata.
Impozitele pe case sunt RIDICOL de mici. Maresti impozitul pe case, ai mai multi bani ca orasele sa arate ca orase, nu ca niste cocine medievale cum sunt multe orase de provincie.
Da-o naibii de cota unica, daca ai bani multi nu esti neaparat smecher, si oricum cine ruleaza multi bani de cele mai multe ori ii reinvesteste.

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pai eu ce am zis? Am zis la punctul 1 ca statul sa se ocupe de economie, sa faca investitii ca asta inseamna, sa avem bani, sa fim competitivi international, sa vindem si sa luam valuta, si asa aveau oamenii bani sa plateasca utilitatile scumpe.
Am zis, si asta era ce mai buna varianta.

Nu trebuia neaparat sa stai la mana strainilor, putea si statul sa faca ceva, sa investeasca, pe langa strainii care ar fi venit (si care nu aveau interesu sa te dezvolti tu de fapt, si sa devi concurent economic la tarile mari UE).
Sa mai investeasca si ei, sa le dai conditii, insa nimeni nu vine sa investeasca in ceva serios ca sa urci tu ca tara, tu ca tara trebuie sa te ocupi de asta, nu sa te bazezi pe altii.
Sau privati romani cu capital romanesc!

Dar daca nu faci asa, trebuie sa faci ceva totusi, nu sa lasi oamenii asa.
Maresti impozitul pe venit in primul rand, il faci progresiv procentual ca in toata UE, nu pe case neaparat, sau pe casele de lux unde-s instariti sau bogati, nu la toti pensionarii care n-au bani si au un ap modest, nu tragi pe cei fara bani, iei de la aia care au de unde da si nu se simte.
Ai nevoie sa desfiintezi cota unica ca sa ai bani la buget de invatamant, sanatate si sistem social, dar sa si ai bani de investitii.

Impozitezi mai mult magnatii banilor, companiile de utilitati care fac miliarde si altele de genul, bancile, etc.
Solutii sunt ca sa nu dai in oamenii de rand.

Nu e vb de sal minim, e vb si de sal mediu ca nu prea o duci bine din el, nu e un salariu din care sa traiesti bine platind utilitatile scumpe, dupa ce ca nici pana acu nu o duceai prea bine, acu o duci mai rau.

Dar cum sa se faca ceva bun, nu se face, cand dreapta a facut bine oamenilor cumva?! Mai niciodata si asta prin doctrina insasi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Pina la desfiintat cota unica trebuie eliminate sifonarile MASIVE din buget. Ai vazut salariile inutililor de la ASF de exemplu? Sau inspectoratele scolare... ce fac astea de fapt? Exact, NIMIC!

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Corect, ai dreptate, si acolo sa se umble, si la cota unica, si la salariile si pensiile nesimtite, si la evaziunea fiscala, si vor fi bani multi pentru investitii ca sa urce nivelul de trai.

| doctorandus a răspuns (pentru Mosotti):

Liberalismul este pentru toleranta si drepturile omului. Protectia sociala a fost inventata de Bismarck drept masura contra revolutiei socialiste.

| Mosotti a răspuns (pentru doctorandus):

Ce toleranta si ce drepturile omului? Ca respiri aeru care ti-l dau ei poluat, ca mananci mancare otravita pe care ei ti-o dau, ca ai salariu care il vor ei, ce drept ai? Ai drept sa dai din gura ca nu esti de acord cu aia si aia, dar asta nu are nici un efect.

Pai foarte bine, e normal sa existe si protectie sociala, sa se gandeasca cineva si la omul de rand, nu doar la bogati cum face liberalismul.

| doctorandus a răspuns (pentru Mosotti):

Teorii paranoide ale conspiratiei.

| Mosotti a răspuns (pentru doctorandus):

Ce anume sunt teorii are conspiratiei?
Pai hai sa o luam asa pe fapte:

Aerul da? De ce e asa poluat? E okey, am inteles ca vrem progres, si eu ma bucur de el, e normal sa evoluam, sa facem chestii din ce in ce mai performante, insa NU sa faci supraproductie aiurea inutila, gen sa faci un nou telefon la an desi e inutil, desi mergea si celalalt cel putin 3-4 ani fara probleme, ala nou nu face decat sa consume mai multe resurse de pomana.
Aaa, daca faci un soft nou mai performant care nu merge pe vechile resurse, sunt de acord, insa de f multe ori nu e cazul, dar fac in prostie telefoane sa le vanda la fraieri si sa se imbogateasca ei, si prin asta suprapoluezi planeta.

Pe langa ca faci n feluri de masini tot aiurea, cand merge f bine si cu modelele ce erau, deci tot consum de energie inutil, materii prime, poluare.
Ai masini pe strazi bara la bara, in loc sa incurajezi mersul cu bicicleta, pe joc, cu mijloacele de transport, dai voie asa in prostie sa aiba lumea masini in mod inutil.
Si multe exemple din astea.

Mancarea, ca sa produca si sa vanda cat mai mult si sa aiba burta cat mai mare, smecherii forteaza cresterea si la legume, fructe, animale cu otravuri, si ti le da tie sa le mananci. Teren aveai si conditii sa faci mancare sanatoasa pentru toata tara, cel putin la noi. Avea toata lumea ce manca si acum 50 ani cand nu se foloseau prostii din astea.

Salariile, ti le da alea care sunt, nu iti place, pa pa, afara.
Si multe alte exemple.

Deci ce conspiratie? Astea-s fapte stiute de toti, nu traiesti in tara si in lumea asta? Ca din moment ce zici ca e conspiratie e ca si cum nu crezi ca e asa.

Macar f bine ca s-a plafonat pretul la gaze si curent, in sfarsit, s-a gandit cineva un pic acolo si la omul de rand, cineva putin socialist in gandire.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru AlexDorinel):

Pai da! Se peoduce scump si din ce in ce mai prost, ca sa se imbogateasca aia, si asa polueaza si suplimentar planeta de ne ia dracu pe toti.
Nu doar daca le scapi pe jos, se pot defecta mai repede si asa fara sa le scapi.

Daca un telefon merge 3 ani brici, lasa-l asa, scoate altul dupa 3-4 ani cand chiar se necesita, cand ai facut aplicatii mai bune si mai misto care cer noi resurse, nu scoti telefoane cu 8 cores la procesor aiurea fara sens din an in an.

Si la multe e asa.

Si asta duce si la consum inutil mai mare de resurse, si de aici pot urca preturile la energie, si tot asa.

| doctorandus a răspuns (pentru AlexDorinel):

Asa se intampla daca nu cumperi de la Nokia. XR20 este un telefoon cool si are rezistenta la intemperii la nivel militar. Asta am constatat de mult: daca iti cade un mobil de la Nokia pe podea, nu pateste nimic.

Răspuns utilizator avertizat
| doctorandus a răspuns (pentru AlexDorinel):

Eu am Nokia 9 Pureview, l-am scapat de zeci de ori pe podea (are corpul din sticla si e foarte alunecos). Parintii au Nokia 6.1, nu mai primesc aduceri la zi, dar merg foarte bine, si astea au fost scapate pe jos de mai multe ori.

Răspuns utilizator avertizat
| Lukasssz a răspuns:

Nu

| mi25 a răspuns:

Se va plafona la un pret la care inca nu s-a ajuns.

| Superior a răspuns:

Tara asta s-a dus dracu, astea sunt probleme mici pe langa ce mai exista si va mai exista.