| Filipescu a întrebat:

Salut, știe cineva de ce nu mai am dreptul la pensia de handicap odată ce am plamânul distrus de tbc? Adică nu il mai am, am primit o scrisoare de la dgaspc că nu s-au respectat criteriile medico psiho sociale, am fost la medicul de familie dar ridică din umeri dacă doctora nu știe, eu nici atât. Multumesc

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista pensie de handicap, doar indemnizatie de handicap si pensie de invaliditate.
N-avem de unde sti motivul pentru care n-ai fost incadrat in grad de invaliditate. Poti contesta decizia medicului expert, conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 71.(1)Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută de prezenta lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2)Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
(3)În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5)Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6)Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8)Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9)Deciziile comisiilor medicale de contestaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive."

| ziftode a răspuns:

Bun venit in rrominica
se pare ca esti victima sistemului
pana la un punct se luau o tona de pensii din astea, date unor persoane sanatoase, statul s-a prins asa ca a cazut in extrema cealalta
au fost luate o tona de pensii de la handicapati care nu se puteau deplasa sau mai rau

trebuie sa te duci acolo de unde primeai pensia, si sa ii intrebi pe ei, sunt sigur ca au gasit o chichita mica pe undeva, asa ca s-au si repezit!