| Kiku0763 a întrebat:

am o problemă... De Crăciun eu împreună cu 2 prieteni am bătut o persoana însă a fost foarte grav. Persoana a fost dusă cu SMURDUL la spital, a doua zi am mers cu părinții la el acasă, iar persoana pe care am bătut-o era acolo. Mama lui ne-a aratat o radiografie și un certificat medico-legal însă din câte am înțeles a primit spitalizare 7 zile. Iar acum mama băiatului a făcut plângere la procuratură și la poliție și din câte am înțeles de la niște oamenii, acum o sa ceară la școala de unde sunt o referință. Ceea ce as vrea sa știu de la voi este sa îmi explicați ce este aceea referință și ce altceva o sa pot păți mai departe. (Toate persoanele implicate inclusiv eu avem 15 ani)

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fapta voastra o sa fie incadrata la alin.2 al art.193 Cod penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Fiind minori si daca se va constata ca ati savarsit fapta cu discernamant se poate lua impotriva voastra o masura educativa, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74. "
De la scoala o sa solicite date privind activitatea voastra scolara, respectiv cum invatati si cum va comportati in scoala.


  

4 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cred ca veti implini varsta majoratului in spatele unor usi incuiate de altii. Asta meritati.

| johnnny123 a răspuns:

Ce vei putea păți?
Este foarte posibil ca tu și prietenii tăi bătăuși să ajungeți într-un centru de detenție pentru minori, acolo unde vă este locul.

| Vasileion23 a răspuns:

In cel mai rau caz scapi de parinti pana la 18 ani.