| FuturePlayerFootball a întrebat:

Salut TPU! Am o problema in ceea ce privește moștenirea. Străbunicii mei aveau doi copii(mamaie și fratele lui mamaie). Aceștia au murit in ‘87 iar averea lor(locuri la cimitir, doua apartamente și terenuri) a revenit fratelui lui mamaie, iar mamaie nu a beneficiat de absolut nimic. Se poate face ceva in aceasta legatura? Mamaie a decedat prin ‘96, ea fiind mama mamei mele. Mama mi-a spus de treaba aceasta și vreau sa știu dacă se poate face ceva. Mamaie nu a semnat nimic, pur și simplu au revenit tot fratelui lui mamaie. Mulțumesc!

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este prea tarziu, nu se mai poate face nimic.
Si nu stii care a fost situatia atunci, poate bunica ta a renuntat la mostenire sau a fost nedemna de a mosteni.

Bula
| Bula a răspuns:

Nu cred ca se mai poate face ceva sau ar fi foarte costisitor.
Pentru a clarifica quantumurile de mostenire, trebuie facuta succesiunea pe 4 generatii, care costa de 4 ori succesiunea normala.
Insa, daca cineva foloseste de peste 30 ani o parte din mostenire, atunci poate invoca dreptul de uzucaptura si sa-si tabuleze aceea proprietate.
Totul depinde de actele detinute si de (ne)intelegerea mostenitorilor.

| mi25 a răspuns (pentru Bula):

La mostenire nu se poate folosi uzucapiunea, deoarece mostenirea este inprescriptibila.
Dar aici este alta situatie.

| Violleta2022 a răspuns:

Daca parintii lui mamaie si fartele ei au lasat totul mostenire doar fratelui ei, atunci nu aveti ce sa faceti, fiindca mostenitorii au dreptul legal al toata mostenirea.
Asadar voi nu puteti face nimic, fiindca nu aveti mostenit nimic de la mamaia, care nu mostenise nimic de la parintii ei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

A revenit fratelui lui mamaie.
Acel, i-a revenit, cum s-a produs. După deces urmează un proces, o procedură de a moșteni. Aceasta se desfășoară de la caz la caz, în fața unui notar sau a unui judecător. și are un anumit tipic, scenariu care este încris în codul civil, deci nu oricum. Astfel, cândva între 87 și 96 a avut loc acest proces. Din motive pe care nu le cunoaștem, lui mamaie atunci nu i-a revenit nimic. Deci când ea a decedat nu avea legal nimic. De atunci au trecut atâția ani. Dacă ar fi putut să primească ceva, asta ar fi putut să se întâmple până în 96, cu revizuire a acelui proces de moștenire, la cererea mamaiei, atunci când era încă
în viață. Acum și după atâta timp, și fiind vorba de o persoană deja decedată, nu se mai poate face absolut nimic.
Dar pentru siguranță, cu acte, nu pe povești, mama ta se poate prezenta și întreba la un notar.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Daca voi atunci cand a decedat bunica nu a ti facut succesiune, mama ta trebuia sa faca succesiunea după decesul mamei ei, acum nu stiu daca după 25 de ani se mai poate face ceva, mergi la un notar ca el cunoaste legile si vezi ce va sfatuieste sa face ti.

| mi25 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Mostenirea este imprescriptibila, se poate face oricand.

| mi25 a răspuns:

Daca mostenirea a fost statuata prin documente oficiale autentice, nu se mai poate face nimic, deoarece asta a fost dorinta mostenitorilor. Doar daca se poate demonstra ca s-a facut prin incalcarea legii se poate ataca in instanta.
Trebuie sa vezi de ce, daca mamaia nu a semnat, a fost lipsita de mostenire. Sau poate tocmai de asta: nu a acceptat mostenirea.