| Satana_Costin_1997 a întrebat:

daca cineva este in somaj si se interneaza intr-un spital de stat plateste internarea la externare? sau plateste statul tot

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Somerii sunt asigurati de sanatate prin efectul legii si nu trebuie sa plateasca spitalizarea, dar trebuie sa anunte AJOFM, asa cum ti-a spus Salontanul.

| Satana_Costin_1997 explică (pentru Ioandelasal):

Deci pe scurt nu plateste el isi face si niste radiografi doctori lau internat pentru niste investigati si o radiografie la tomograf acel om plateste tomograful daca e

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

1. Din Legea 76/2002:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

2. Din Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1.
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

3. Pe perioada cat sunteti in concediu medicala perioada de somaj se suspenda si se reia, de unde a ramas, dupa terminarea concediului medical
4. Certificatul medical il duceti la Agentia de Somaj care il calculeaza si il plateste.
5. Daca nu anuntati Agentia de Somaj in 24 de ore ca sunteti in concediu medical atunci nu se mai prelungeste perioada de somaj cu zilele de concediu medical.
Am scris mai multe pentru a nu gresi.
Concluzia: certificatele medicale obtinute in ultima zi de spitalizare se duc la AJOFM si le plateste AJOFM-ul.