| mczacky a întrebat:

Eu daca am lucrat pana acuma si nu am luat niciodata somajul, am dreptul la somaj? Adica am lucrat 4 ani dar am schimbat locurile de munca si nu am luat niciodata somajul.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu ai dreptul la somaj daca ti-ai dat demisia de la ultimul loc de munca.
Faptul ca nu ai luat niciodata somaj nu este o conditie pentru acordarea acestuia, conditii sunt stagiul de cotizare si contractul individual de munca sa fi fost desfacut din initiativa angajatorului si fara ca tu sa fi avut vreo vina.
Conform L.76/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.17.(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
  a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;"
"ART.34.(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
  b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
  c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
  d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror raza teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate."

| Anonimuserr a răspuns (pentru Ioandelasal):

Păi și atunci de ce se specifică că citez,,• ocupă un loc de muncă, dar vor să şi-l schimbe;"
sursă : http://legestart.ro/......e-aceasta/
Cum comentezi asta.
Deci chipurile îți dai demisia și dorești să-l schimbi. Asta reiese din asta.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Anonimuserr):

Articolul 16 din lege nu se refera strict la indemnizatia de somaj ci la toate masurile prevazute de L.76/2002, vezi chiar din redactare.
De altfel legea 76/2002 este o lege care prevede mai multe masuri, concediul si indemnizatia de somaj este numai una dintre acestea.

| Anonimuserr a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am înțeles. Mulțumesc pentru răspuns și informații!

| Anonimuserr a răspuns:

Dacă ți-ai dat demisia nu primești șomaj.
Doar dacă te disponibilizează sau ești absolvent de liceu, facultate poți beneficia de somaș doar 6 luni cu 250 ron pe lună.

Citez,, Persoanele care-si pierd locul de munca au posibilitatea de a beneficia, la cerere, de ajutorul de somaj, daca indeplinesc anumite conditii. Atat perioada de acordare, cat si cuantumul acestei indemnizatii depind de cat timp a lucrat solicitantul in ultimii ani.
Indemnizatia de somaj este o compensatie partiala a veniturilor unei persoane asigurate, ca urmare a pierderii locului de munca, sau a veniturilor absolventilor din invatamant care nu s-au putut angaja. Aceasta este acordata in baza prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Conform actului normativ, persoanele care pot beneficia de ajutorul de somaj sunt:

cele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu din motive ce nu le pot fi reprosate;
cele care au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta (ISR), care in prezent este de 500 de lei;
cele care au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care ulterior au redobandit capacitatea de munca si n-au reusit sa se incadreze in munca;
cele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu, din motive ce nu le pot fi reprosate, in perioada in care acestea erau suspendate;
cele in cazul carora reintegrarea in munca (prin hotarare judecatoreasca definitiva) nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
absolventii institutiilor de invatamant (care au cel putin 16 ani) care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel putin 16 ani) care n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

De asemenea, mai pot sa obtina indemnizatia de somaj cei carora le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator -- din motive ce nu le pot fi reprosate --, cei carora le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti/alesi si cei carora le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv in baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj.
Ajutorul de somaj se poate obtine dupa efectuarea unui stagiu de cotizare de cel putin 12 luni

Pentru a primi indemnizatia de somaj, nu este de ajuns ca o persoana sa se afle in una dintre situatiile expuse mai sus.

Concret, somerii trebuie sa indeplineasca si anumite conditii cumulative, dupa cum urmeaza:

sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni de dinaintea datei la care isi inregistreaza cererea;
sa nu realizeze venituri sau sa realizeze, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea ISR;
sa nu indeplineasca conditiile de pensionare;
sa fie inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul/resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

In cazul absolventilor institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale, stagiul de cotizare anterior nu este necesar.

Atentie! Daca o persoana a avut contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
In ceea ce priveste actele necesare pentru a cere ajutorul de somaj, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, acestea sunt urmatoarele:

actul de identitate (original);
actele de studii si de calificare (original + copie);
adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate, venituri mai mici decat valoarea ISR.
Dar și o adeverință fiscală care nu se specifică aici."
http://www.avocatnet.ro/......st-an.html

| mczacky explică (pentru Anonimuserr):

Deci sa zic asa am terminat liceul acuma 4 ani si de la ultimul loc de munca mi-am dat demisia pentru ca am lucrat la abator si stateam nu mai pe pastile pe antibiotice o sa ajung azi sau maine pe acolo si am sa vad

| mczacky explică (pentru mczacky):

Si cum am zis nu am luat somajul niciodata de cand am terminat liceul

| suntserios a răspuns (pentru mczacky):

Nu ai niciun drept la somaj daca ti ai dat demisia

| mczacky explică:

Ba oameni buni, pana si aia de la fortele de munca cand m-am angajat ultima data m-a intrebat, da tu nu ai luat somaj niciodata si am zis ca da.si dupa cum am zis, nu am luat niciodata somajul de cand am terminat liceul niciodata

| suntserios a răspuns (pentru mczacky):

Asa si? faptul ca nu ai luat niciodata somaj nu iti da dreptul sa iei cand vrei tu