| alexandra0000009 a întrebat:

Imi poate explica si mie cineva,simplu, infractiunile,pedepsele, raspunderea contraventionala?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Infractiunile si pedepsele pentru ele sunt prevazute in Codul penal, Partea speciala si in alte legi iar raspunderea contraventionala in OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor. Este o materie foarte vasta si nu se poate explica intr-o postare aici. De asemenea sunt multe contraventii, prevazute intr-o multime de legi.
Citeste Codul penal si OG 2/2001 si te lamuresti cat de cat.
Daca te referi la infractiunile si contraventiile in materie de circulatie rutiera aceste sunt prevazute in art.334-341 Cod penal (infractiunile) si, in principal, in OUG nr.195/2002, cu md. si compl. ulterioare (contraventiile).

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Pe toate nu stiu sa ti le explic, nici eu nu le stiu bine, ca sofer.
Raspunderea contraventionala consta in pedepse care iti afecteaza doar permisul (puncte) si portofelul, se aplica pentru greselile in regulile de circulatie, si poate duce doar pana la suspendarea dreptului de a conduce, iar cea mai grava fapta de aici poate fi neacordarea de prioritate (daca nu ma insel), daca fapta nu se incheie cu un accident, sau accidentul este usor, fara victime.
Greselile care sunt considerate infractiuni atrag din start suspendarea dreptului de a conduce, si in cele mai multe cazuri, deschiderea unui dosar penal. La infractiuni intra: conducerea cu o alcoolemie peste o anumita valoare (nu stiu exact valoarea, insa pana la o mica valoare in aerul expirat intra la contraventii, peste acea limita e fapta penala/infractiune), producerea unui accident rutier din care rezulta victime sau distrugeri mari, participarea la curse ilegale pe drumurile publice, incredintarea autoturismului unui minor.

| valentin75 a răspuns:

Salut! Sper sa-ti fie de folos!
Raspunderea contraventionala are o acoperire mai larga, ea poate constitui un ansamblu de norme de drept si reguli de conduita pe domenii de activitate ori pe segmente ale vietii social-economice. Aplicarea acestora este impusa de prevederea unor sanctiuni juridice in caz de neconformare, cu adresabilitate asupra persoanelor fizice sau juridice ( privit in ansamblu, pot fi reglementari specifice numai pentru una din categoriile mentionate). Obligativitatea acestora la un anumit comportament, dar in acelasi timp, aceste norme de drept se adreseaza si autoritatilor chemate sa concure la infaptuirea constrangerii juridice contraventionale. Chiar daca legislatia contraventionala are un caracter de generalitate, fiind opozabila cvasitotalitatii persoanelor, sunt unele situatii in care aplicarea unor sanctiuni este conditionata de natura faptei, calitatea contravenientului sau a domeniului in care isi desfasoara activitatea: conducatori auto, contabili, pompieri, militari etc.
Constitutia statueaza o regula potrivit careia "legea dispune numai pentru viitor, exceptand legea …. contarventionala mai favorabila". De aici rezulta ca actele normative prin care se stabilesc si sanctioneaza contraventii, indiferent de autoritatile care le adopta, se aplica numai pentu faptele comise in timpul cat acestea sunt in vigoare, neproducand efecte retroactive sau ultraactive decat daca una din reglementari este mai favorabila faptuitorului.
Putem spune ca infractiunea si contraventia au multe asemanari, cele din a doua categorie sunt considerate fapte antisociale de mica importanta, cu pericol social redus; ca element comun- atat infractiunile cat si contraventiile sunt stabilite printr-o lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta a Guvernului, emise in baza unei legi adoptate de Parlament.
Ambele categorii de fapte prezinta un anumit pericol social, sunt savarsite cu vinovatie, afecteaza relatiile sociale existente la un moment dat in societate, sunt constatate si sanctionate numai de autoritati publice, acestea fiind supuse controlului judecatoresc.
Contraventia este fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, Ordonanta, Hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului (sectorului), consiliul judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Raspunderea contraventionala reprezinta obligatia contravenientului de a suporta o sanctiune aplicata de autoritatile publice anume desemnate prin legi sau alte acte normative, atunci cand a savarsit o contraventie. Temeiul raspunderii contraventionale il constituie contraventia, iar subiectul acesteia este contravenientul, respectiv persoana fizica sau juridica care a comis o fapta ce constituie elementele constitutive ale contraventiei.
Trasaturile esentiale ale contraventiilor: este o fapta comisa cu vinovatie; prezinta pericol social relativ redus; faptele sun prevazute si descrise intr-un act normativ; actele normative care stabilesc si sanctioneaza contraventiile sunt emise de autoritatile publice.
Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.